Proteste şi predicţii
Urmăresc cu strângere de inimă revoluţia însângerată din Egipt, deşi mă calcă pe nervi comentariile inepte din studiourile diverselor posturi de televiziune, unde aceiaşi invitaţi pricepuţi la toate emit fără complexe păreri privind situaţia din Orientul Mijlociu şi posibilele ei efecte asupra regiunii şi asupra întregii lumi.
Eu propun ca prognozele acestea să fie urmărite de CNA iar, în cazul în care ele nu se împlinesc, autorii, să fie penalizaţi după modelul proiectului de lege privind sancţionarea vrăjitoarelor şi ghicitoarelor ale căror predicţii dau chix, aflat în discuţie la Comisia de buget – finanţe din Camera Deputaţilor. Potrivit respectivului act normativ, suratele mamei Omida ar putea sta după gratii între şase luni şi trei ani, dacă vrăjile sau prezicerile lor nu se adeveresc. De menţionat că proiectul de act normativ prevede şi aplicarea de amenzi penale în astfel de cazuri, ceea ce ar fi mai rentabil pentru buget decât încarcerarea infractoarelor de acest tip. Dacă mă gândesc bine, şi institutele de sondare a opiniei publice ar trebui taxate pentru depăşirea unei marje de eroare de 5%, iar partidele şi politicienii pentru încălcarea neruşinată a promisiunilor electorale.
Revenind la Egipt şi la lumea arabă în general, se pare că valurile de proteste de acolo au reuşit să-i sperie sau măcar să-i pună pe gânduri pe liderii europeni, acuzaţi că au tolerat prea mult regimurile autoritare pe flancul de sud, de teama islamismului. În consecinţă, la summit-ul de astăzi, ei vor încerca să îşi regândească relaţia cu lumea arabă. Potrivit Mediafax, deşi prioritatea reuniunii urma să fie politica energetică a Europei şi criza monedei euro, atenţia va fi concentrată asupra situaţiei care afectează o bună parte a ţărmului sudic al Mediteranei. O regândire de la zero este considerată de mulţi o stringentă necesitate în cadrul reuniunii, lucru recunoscut, fie şi numai voalat, de către preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în scrisoarea sa de invitaţie la summit. Atfel, în respectiva epistolă, acesta face apel la lideri să treacă în revistă „ultimele evenimente din Egipt şi Tunisia şi implicaţiile lor atât pentru regiune cât şi pentru Uniunea Europeană”. Să dea Dumnezeu ca summit-ul de astăzi să fie un început pentru ieşirea din încremenire a Vechiului Continent, care până acum a privit cu perplexitate tsunami-ul din lumea arabă, mărginindu-se la o imitare ştearsă a reacţiilor liderilor americani, destul de palide şi de ambigue la rândul lor. În schimb, economistul american Nouriel Roubini, cunoscut pentru previziunile sale sumbre privind economia mondială, nu a ezitat să spună că tensiunile din Egipt s-ar putea extinde şi în alte regiuni din lume, având un efect negativ asupra creşterii economice şi contribuind la o creştere a preţurilor de consum. Astfel, el a declarat pentru CNBC că „există deja o contagiune dinspre Tunisia şi Egipt, riscul geopolitic fiind în creştere”. Roubini consideră că proteste antiguvernamentale similare s-ar putea produce în India, Pakistan, China şi chiar în America Latină, unde „regimuri precum cel al lui Chavez riscă să fie puse sub semnul întrebării”. „Preţul alimentelor este în creştere la nivel global, preţul petrolului este în creştere iar în multe ţări acest lucru reprezintă un şoc faţă de venituri”, atenţionează de asemenea Roubini.
Ne recunoaştem, nu-i aşa, în acest tablou, dar poate că preferabil ar fi să ne încredem în faptul că, de ieri, omenirea a ieşit din anul chinezesc al Tigrului de metal şi a intrat în Anul Iepurelui de metal care va sta, potrivit astrologilor, sub semnul calmului, al negocierilor şi al unei bune aşezări a lucrurilor după un an zbuciumat cum a fost 2010, cel al Tigrului. Dacă ei ne mint, să fie sancţionaţi după modelul evocat deja în cuprinsul acestui material.
Maria Lucia MUNTEANU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum o oră
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri