Protest la Școala Generală din Fărău: peste 70 de părinți l-au convins pe noul director să demisioneze
Peste 70 de persoane, părinți ai elevilor din comuna Fărău, au protestat astăzi în fața Școlii Generale din localitate, nemulțumiți de decizia Inspectoratului Școlar Județean Alba de a schimba directorul unității de învățământ.
Oamenii au spus că o vor înapoi pe fosta directoare, Ofelia Bordean și i-au cerut noului director, Donică Gatea, să demisioneze. Văzând că nu este dorit la conducerea școlii acesta a transmis prin fax o adresă către ISJ Alba, în care arată că vrea să renunțe la funcție.
De altfel, potrivit primarului comunei, Gligor Barabaș, profesorul Gatea a încercat încă din data de 3 septembrie să-și dea demisia, deplasându-se la Inspectorat și depunând la Secretariat o cerere cu număr de înregistrare, însă se pare că la acea dată a fost convins de conducerea ISJ să nu renunțe.
Primarul a confirmat că localnicii sunt nemulțumiți de schimbarea făcută deoarece, în opinia lor, fosta directoare, numită în urmă cu un an, ”a pus școala pe roate” și a făcut ordine atât din punct de vedere administrativ cât și din punctul de vedere al pregătirii copiilor care au început să participe la concursuri și să obțină o mulțime de premii. De asemenea, în aceeași perioadă școala a fost dotată cu un laborator de informatică și s-a amenajat o nouă sală de sport.
”Profesorul Gatea a mai fost director în urmă cu 5 sau 6 ani însă pe vremea aceea școala nu arăta la fel de bine și nici copiii nu erau la fel de bine pregătiți, de aceea părinții sunt nemulțumiți și au cerut să revină doamna Bordean. Împreună cu peste 80 de părinți am întocmit un memoriu pe care l-am depus la Inspectoratul Școlar însă nu am primit până acum niciun răspuns deși am fost chiar eu la Alba Iulia și le-am explicat celor de acolo situația. Astăzi oamenii s-au adunat din toate satele comunei și au venit la școală să vorbească cu directorul, unii l-au și huiduit iar acesta, văzând că nu este dorit și-a trimis demisia, după care avem și noi o copie, prin Fax, la inspectorat”, a spus primarul Barabaș.
Reprezentanții ISJ Alba nu au confirmă faptul că ar fi primit demisia directorului Gatea însă au precizat că prof. Ofelia Bordean nu mai poate fi repusă în niciun caz pe funcție, deoarece nu îndeplinește cerințele pentru acest post. Inspectorul Iuliana Șarlea a precizat că dacă într-adevăr există această demisie cazul va fi discutat în Consiliul de Administrație iar conducerea Inspectoratului va lua o decizie.
Contactată telefonic prof. Ofelia Bordean a declarat pentru ziarulunirea.ro că decizia de a fi schimbată din funcție a fost una politică, fără să existe vreun motiv de ordin profesional, dovadă fiind și declarațiile părinților care au fost foarte mulțumiți de rezultatele bune pe care copiii le-au obținut în ultimul an. Referitor la faptul că nu ar fi compatibilă cu funcția deținută fosta directoare a declarat: ”Eu sunt titular la Ocna Mureș și am fost detașată pe această funcție în interesul învățământului de vechea conducere a ISJ Alba, deci nu trebuia decât să-mi fie prelungită detașarea. În schimb, când au văzut că părinții copiilor nu vor să accepte schimbarea impusă de ei am fost anunțată telefonic că mi s-a diminuat calificativul și am fost chemată la ședință la Inspectorat. Când mi-au spus că am doar calificativul ”bine” am crezut că este o glumă. Nu am putut participa la acea ședință deoarece chiar în aceeași zi aveam programată o o ședință de consiliu de administrație la școală, însă am trimis o contestație. Mi s-a adus la cunoștință că acest calificativ ar fi rezultatul unei organizări defectuoase în ceea ce privește concursul de Titulatizare din data de 2 august, eu fiind președinte la Centrul de concurs nr.23 Fărău. Este vorba despre o sesizare făcută la Inspectorat în care se arată că unul dintre candidați a copiat. Aș fi fost vinovată dacă frauda ar fi fost sesizată în timpul examenului iar eu nu aș fi luat măsuri, dar sesizarea a venit la două zile după examen. Eu am pus la dispoziția ISJ, conform regulamentului, filmările complete din timpul examenului, asta poate fi o dovadă că nu am avut cunoștință de ceea ce s-a întâmplat în sala de concurs”.
Fosta directoare mai precizează că după un an de muncă în care a reușit să aducă îmbunătățiri clădirii școlii iar elevii au obținut rezultate excelente este nedrept să primească doar calificativul ”bine”. A dat și câteva exemple: mențiune la Olimpiada județeană de chimie la clasa a VIII-a, locul 8 la Olimpiada județeană de Limba franceză la clasa a VIII-a; elevii din clasele I-IV au participat la 12 concursuri județene unde au obținut 77 de premii iar elevii din clasele V-VIII au participat la 14 concursuri unde au obținut 28 de premii. De asemenea, în plan administrativ, a coordonat amenajarea sălii de sport unde a adus chiar și aparate de fitness și a spațiului de joacă pentru copiii de la grădiniță, renovarea sălii de festivități și a sălilor de clasă etc.
Foto: ISJ Alba
În încheiere fostul director a declarat că va contesta în continuare, prin toate mijloacele legale, decizia conducerii Inspectoratului de a-i diminua calificativul, chiar dacă se va întoarce la vechiul său loc de muncă, de la Liceul Teoretic din Ocna Mureș.
Precizăm că nu este singura situație în care părinții elevilor de la școlile în care a fost schimbată recent conducerea, și-au exprimat nemulțumirea, însă cei mai mulți s-au limitat să comenteze pe forumul ziarului încă de la primul material în care anunțam că ISJ Alba a hoărât să facă modificări (VEZI: Inspectoratul Școlar Județean Alba schimbă garnitura de directori – conducere nouă în 52 de unități de învățământ).
Se pare însă că localnicii din Fărău sunt hotărâți să rezolve această problemă și vor continua demersurile la IȘJ Alba. Vom reveni cu clarificări din partea conducerii instituției.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii