Protest la Alba Iulia împotriva Legii graţierii: 7 persoane au scandat “Lăsați scriitorii în pușcărie!” la Monumentul Eroilor din Cetate
Un grup de 7 persoane s-a adunat în această seară la Monumentul Eroilor de pe Bulevardul Transilvaniei, din Alba Iulia, şi au organizat un protest împotriva Legii graţierii.
“Lăsați scriitorii în pușcărie!”, scandau manifestantii, alături de mesajul “Dacă îi graţiază, cine mai scrie cărţi?”
Mini protestul a avut ecou şi pe reţelele de socializare.
“Un grup de oameni ai muncii, țărani, meșteșugari, muncitori şi alte naționalităţi conlocuitoare din Alba Iulia și împrejurimi, au ieșit cu mic cu mare, nu cu pieptul la hotare, ci cu adâncă-nverșunare.
Toți șapte protestează vehement împotriva imperialismului care vrea să le scoată scriitorii din pușcărie. Îngrijorarea lor este îndreptățită, gândindu-se că grațierea și amnistia, luate și împreună și separat, îi vor priva de operele fundamentale ale celor mai mari intelectuali ai țării.
Mai mult încă prin protest ei trag un semnal de alarmă ecologist, afirmând că astfel de opere nemierlitoare nu pot izvorî decât în condițiile perfecte de creație pe care statul nostru fost socialist s-a preocupat să le creeze în numeroasele centre penitenciare.
Este știut că înainte de a fi arestați, marii scriitori ai patriei erau niște neica nimeni anonimi, fără talent. Se dovedește astfel că regimul penitenciar este unul propice creației literare și științifice. Cititori din toate țările, uniți-vă! Haideți să haidem să nu rămânem fără cărți, fără opere de inestimabilă valoare, să nu rămână centrele de creație fără locatari. “Lăsați scriitorii în pușcărie!” scandau aceștia!”, scrie un albaiulian pe pagina sa de facebook.
Citeşte şi: Proteste la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu şi Iaşi împotriva Legii graţierii
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat miercuri că a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative, dintre care unul referitor la o lege a grațierii, iar celălalt având drept scop o armonizare a legislației cu deciziile CCR și cu o directivă europeană (n.red – La ora redactării acestei știri, proiectele puse în dezbatere publică nu puteau fi accesare, întrucât site-ul Ministerului Justiției nu funcționa).
Este vorba despre două proiecte de ordonanță de urgență, care au fost trimise spre consultare CSM, Înaltei Curți și Parchetului General.
Citeşte şi: Cine ar urma să beneficieze de actul de clemenţă. Ce prevede proiectul OUG privind graţierea
Se prevăd, între altele, faptele pentru care grațierea NU poate fi acordată – este vorba, de pildă, despre condamnări pentru violență (omor, omor calificat, viol).
Sunt exceptate de la grațiere, în limita a cinci ani, și faptele de corupție (dare/luare de mită, trafic de influență), fapte ce vizează securitatea națională și unele infracțiuni economice.
O condiție importantă este că această grațiere depinde de plata integrală a prejudiciului către părți civile, bugetul de stat, instituții publice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Mircea Hava: Conflictul din Ucraina obligă Europa de azi să își revizuiască abordarea privitoare la sistemul de apărare
Conflictul din Ucraina obligă Europa de azi să își revizuiască abordarea privitoare la sistemul de apărare Cu războiul în interiorul ei și la granițele NATO, Uniunea Europeană este forțată de împrejurări să facă pasul de la a fi un consumator de apărare, către acela de a deveni un furnizor solid de apărare. Citește și: Mircea […]