Rămâi conectat

Actualitate

Prosumatorii au de recuperat de la furnizori peste 50 de milioane de euro pentru energia livrată în rețea anul trecut

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prosumatorii au de recuperat de la furnizori peste 50 de milioane de euro pentru energia livrată în rețea anul trecut

Prosumatorii cer eliminarea din legislație a unei prevederi care permite furnizorilor să le plătească energia livrată în rețea timp de doi ani de la facturare. Cum unele companii nu emit facturile la timp, s-a ajuns ca prosumatorii din rețeaua lor să fie plătiți abia după 4 ani.

Prosumatorii au creditat gratis și fără dobândă, doar în 2023, furnizorii de energie cu peste 50 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.

Cum s-a ajuns aici?

Conform OUG 143/2001, prosumatorii pot „utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării”. Asociația susține că, în urma unei interpretări discutabile a legislației în vigoare, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a impus prosumatorilor o perioadă obligatorie de 24 de luni pentru a beneficia de contravaloarea energiei injectate în rețea.

„Această decizie a generat o «linie de credit» gratuită în favoarea furnizorilor de peste 50 de milioane de euro. Diferența între prețul energiei active la prețul de contract al furnizorilor și energia ce ar urma să fie plătită după 24 – 48 de luni este uriașă”, potrivit comunicatului.

Conform datelor obținute de Asociația Prosumatorilor de la ANRE, cantitatea totală de energie electrică injectată în rețea de către prosumatori în anii 2022 și 2023 se ridică la aproximativ 660 GWh: „O parte din această energie a fost vândută de furnizori la prețuri ridicate, de până la de două sau trei ori mai mari decât prețul de achiziție de la prosumatori, generând un venit substanțial pentru furnizori.

Citește și: ANRE propune un prag pentru montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori. Care este motivul

Practic, toți furnizorii cu care au avut contract prosumatorii au vândut mai departe, instantaneu, această energie activă, încasând banii lunar de la clienții lor și compensare de la stat. În ultimul an, furnizorii de energie au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de euro pentru întârzierea sau neemiterea facturilor către prosumatori. Cu toate acestea, cifrele dezvăluie că în practică, furnizorii au continuat întârzierea emiterii facturilor prelungind astfel «linia de credit» gratuită”.

Asociația Prosumatorilor susține că această practică de „creditare gratuită” trebuie să înceteze, iar legislația în domeniu trebuie revizuită în consecință.

„În prezent, energia injectată în surplus de către prosumatori și comercializată de către furnizori nu este plătită în luna următoare, așa cum ar trebui, dar este încasată de furnizori de la clienții lor. Aberația legislativă care favorizează furnizorii de energie prin creditare gratuită cu sume enorme trebuie eliminată prin legislație primară”, mai spun prosumatorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case Perioadele de caniculă pot reprezenta un disconfort prelungit pentru majoritatea oamenilor, iar alimentația joacă un rol important în ameliorarea sau agravarea acestuia.  Majoritatea oamenilor se confruntă cu un disconfort sporit în perioadele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea