Propunere legislativă: Șoferii să poată depăși pe linie continuă, în anumite condiții
Un proiect de lege depus recent la Senat stabileşte permiterea şi nesancţionarea manevrei de depăşire cu trecere peste linia continuă atunci când în trafic se află obstacole oprite, staţionate sau care se deplasează foarte încet, dacă vizibilitatea este de peste 20 de metri, iar drumul are o lăţime de minim 7 metri.
Iniţiatorul propunerii consideră că măsura este necesară deoarece în practică apar blocaje, fiind neceseare modificări legislative care să fluidizeze traficul:
“O astfel de situaţie este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlneşte pe sensul său de mers un obstacol oprit, staţionat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depăşirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau sublu care delimitează sensul opus. În această speţă, conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea.”
Astfel, la art. 45 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:
“(31) Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăsirea obstacolelor de orice natură, staţionate sau care se deplasează cu viteză foarte mică, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7m.”
Măsura se află în dezbatere la Senat şi se va aplica doar în cazul aprobării acesteia de către Parlament, ulterior publicării în Monitorul Oficial.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință
Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector […]
26 aprilie 2025 | Doliu național în România, în ziua înmormântării Papei Francisc Guvernul României urmează să declare doliu național în România pentru ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, au confirmat surse guvernamentale. Măsura vine în contextul în care sâmbătă, 26 aprilie 2025, va avea loc înmormântarea Papei Francisc, potrivit Mediafax. Citește și: Papa Francisc, […]