Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Propunere legislativă: Mai multe firme în apartament, mai multe SRL-uri cu acelaşi asociat unic

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un antreprenor va putea avea, ca asociat unic, mai multe societăţi cu răspundere limitată (SRL), iar un imobil va putea găzdui sediile sociale pentru mai multe firme, indiferent de numărul camerelor, potrivit unei propuneri de lege iniţiate de 34 de parlamentari din opoziţie şi de la putere.

Pe scurt, „propunerea legislativa are în vedere înlăturarea obstacolelor din calea înfiinţării de noi întreprinderi prin uşurarea procedurilor şi condiţiilor de înregistrare a sediului social şi eliminarea restricţiei persoanelor fizice şi juridice de a nu mai fi asociat unic într-o singura societate cu răspundere limitată” – susţin cei 34 de parlamentari semnatari de la USR, PSD, ALDE şi PNL, în expunerea de motive la iniţiativa lor legislativă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii societăţilor 31/1990 prevede o serie de înlesniri pentru antreprenori şi firme:

  • O singură persoană fizică va putea avea mai multe firme ca asociat unic


Propunerea de lege prevede aici eliminarea art. 14 din Legea 31/1990. Acest articol, care ar urma să se abroge, prevede în prezent:

(1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituita.
(4) Pe baza hotararii de dizolvare, lichidarea se va face in conditiile prevazute de prezenta lege pentru societatile cu raspundere limitata.

  • Mai multe firme în acelaşi imobil, indiferent de numărul încăperilor

Practic, propunerea de lege prevede ca intr-un apartament sa iti poti deschide sediile sociale ale mai multor firme, indiferent de numarul camerelor, sau ca intr-o camera sa ai mai multe sedii sociale de firme.

Propunerea de lege prevede aici abrogarea aliniatului 4 al art. 17 din Legea 31/1990, care in prezent limiteaza numarul firmelor care pot fi gazduite intr-un imobil: „(4) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare”.

  • Mai puţine documente la înmatricularea firmei

Pe cale de consecinta (dupa abrogarea aliniatului de mai sus din legea in vigoare), propunerea legislativa va mai elimina si doua prevederi din aliniatul 3 al art. 17 din legea 31/1990, care in prezent complica inmatricularea unei firme:

„La inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului:

b) un certificat emis de organul fiscal prevazut la lit. a), care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;
c) in cazul in care din certificatul emis potrivit lit. b) rezulta ca sunt deja inregistrate la organul fiscal alte documente care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social, o declaratie pe propria raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, prevazute la alin. (4)”.

Astfel, Art. 17, alin 3 din Legea 31/1990 ar urma sa pastreze ca obligatie urmatoarea procedura:

„La inmatricularea societatii comerciale si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social”.

  • Sediul social în apartament, fără aviz de la comitetul de bloc

In fine, o alta modificare prevede ca o firma isi va putea face sediul social intr-un apartament fara sa fie nevoie de avizul comitetului executiv al asociatiei de proprietari din cladirea (blocul) respectiva, daca firma nu desfasoara activitate la sediu. Pentru aceasta, administratorul firmei va trebui sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu are activitate la sediul social.

Astfel, propunerea legislativa din Parlament adauga la Legea 31/1990, art. 17, un nou aliniat, 6: „Avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea 230/2007 privind infiitarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, nu este necesar atunci cand administratorul sau, dupa caz, administratorii, declara pe propria raspunere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate”.

Nu este insa clar daca va mai fi nevoie in continuare de acordul vecinilor pentru sediul firmei in apartament, avand in vedere ca in prezent Legea 230/2007 a asociatiilor de proprietari prevede la art. 42:

„Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinatia initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii”.

Sursa: startupcafe.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea