Propunere legislativă: Băncile ar putea fi obligate să accepte convertirea creditelor fără costuri în ce monedă vor debitorii
La solicitarea debitorilor băncile ar putea fi oblicate să accepte convertirea contractelor de credit în monedă străină, fără costuri adiționale sau garații suplimentare și fără comisioane, au decis miercuri senatorii.
Plenul Senatului a adoptat, în acest sens, o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele pentru consumatori, iniţiată de un numeros grup de deputaţi şi senatori PSD.
Propunerea legislativă prevede includerea unor clauze în contractele de credit încheiate în monedă străină prin care se instituie dreptul consumatorului de a opta pentru convertirea creditului într-o monedă alternativă, fără comisioane, fără costuri adiţionale sau garanţii suplimentare, şi se stabileşte la cursul de schimb la care se efectuează conversia.
Potrivit proiectului, adoptat cu amendamente de senatori, contractul de credit în monedă străină trebuie să prevadă dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit într-o monedă alternativă.
Aceasta poate să fie moneda în care în principal consumatorul îşi primeşte venitul sau deţine activele care finanţează plata creditului, fie moneda statului membru UE în care consumatorul fie şi-a avut reşedinţa la momentul la care a fost încheiat contractul de credit, fie îşi are reşedinţa în prezent, sau orice altă monedă solicitată de consumator.
Cursul de schimb la care se efectuază conversia este rata de schimb a pieţei, aplicabilă în ziua realizării conversiei, dacă în contractul de credit nu se specifică altfel.
În proiect se mai arată că instituţia de credit sau instituţia financiară nebancară trebuie să se asigure că, în cazul în care un consumator deţine un împrumut într-o monedă străină, acesta este avertizat, pe suport de hârtie sau pe un alt suport durabil, în cazul în care cuantumul total plătibil de către consumator, care rămâne de rambursat sau al ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională.
Senatul a adoptat acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești
Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești Bloggerul Viorel Iftimie, din județul Alba, a publicat recent pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației, în care denunță absurditățile birocratice care pun piedici tinerilor cu origini basarabene, chiar dacă aceștia au studiat, trăit […]
Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026
Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026 Orașele din România sunt invitate să candideze pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2027”, un program național deschis tuturor localităților, indiferent de dimensiune sau regiune, care susțin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților. […]
Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari?
Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari? Medicul veterinar Mircea Ștefanache este unul dintre recenții invitați ai emisiunii DC Anima, transmisă pe canalul de YouTube DCNEWS. În cadrul aceste ediții, el a vorbit despre un recensământ al animalelor de companie și care ar […]