Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

Ovidiu Jidveian: Promovarea turismului – o condiţie esenţială pentru dezvoltarea Albei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Observ des cum în abordările publice se manifestă tendinţa de a se vorbi despre Alba Iulia într-un mod ce se aseamănă cu promovarea unor clişee publicitare. Văd des abordări care nu reuşesc să depăşească stadiul de teorie. Alba Iulia este în acest moment fără doar şi poate un oraş cu un potenţial turistic peste media oraşelor sub 100.000 de locuitori, având în centrul dezvoltării sale un obiectiv turistic cu care puţine oraşe din lume se mândresc, o cetate de tip Vauban, restaurată şi prezentată lumii într-o formă inedită şi de apreciat. De aici însă şi până la crearea unui mecanism care să producă într-adevăr bani pentru comunitate există o cale lungă care înseamnă promovarea corectă a brandului local, facilitarea dezvoltării infrastructurii în zonă în aşa fel încât acest oraş să poată să ofere turistului din ţară şi din străinatate posibilitatea de a petrece aici câteva zile.
În anii care urmează, administraţia locală şi cea judeţeană au obligaţia ca prin mijloacele pe care le au la îndemână să creeze un cadru menit să atragă investiţiile în zona hotelieră şi în cea de entertainment. Fără o infrastructură care să permită cazarea unor grupuri mari de turişti, acest oraş nu poate să-şi găsească locul pe harta marilor evenimente şi cu siguranţă nu va avea parte de publicitatea de care are nevoie, de mulţumirea unui turist care îşi doreşte să revină aici. Pentru noi, Cetatea trebuie să devină un cadru în care istoria să se îmbine în mod fericit cu beneficiile economice pe care le poate aduce punerea corectă în valoare a vieţii din interiorul ei. O piatră restaurată, oricât de frumoasă ar fi, e doar o piesă dintr-un angrenaj care atrage sau nu turişti. Este necesar ca prin dezvoltarea segmentului hotelier, a unei infrastructuri care să genereze sau să găzduiască mari evenimente să reuşim, în anii care urmează, să trecem de la statutul de oraş turistic de o zi la unul în care oamenii să-şi dorească să rămână. În acelaşi context, administraţia locală are datoria de a sprijini mediul universitar aşa cum nu a mai făcut-o până acum, dezvoltând astfel o politică de resurse umane prin care, pe cât posibil, marile valori să rămână în zonă. Turismul şi promovarea acestui oraş nu trebuie să rămână o declaraţie fără ecou şi nici un slogan pompos, ci să devină condiţia esenţială a dezvoltării comunităţii noastre. Altfel, după ce va trece euforia restaurării Cetăţii vom rămâne aceiaşi oameni vorbind despre potenţialul pe care-l avem, dar pe care nu am avut ştiinţa de a-l valorifica aşa cum ar fi trebuit. Cetatea, în felul ei, e o minune urbană, numai că în economie nu există minuni, ci doar politici ce crează un mecanism care să ducă la obţinerea de venituri din exploatarea unui obiectiv de o mare valoare istorică. Avem datoria ca, indiferent de locul în care facem politică să sprijinim ideea facilitării investiţiilor în zona infrastructurii de tip turistic, să promovăm conceptul de oraş european prin păstrarea şi dezvoltarea unei identităţi istorice cu care să ne mândrim. Îmi doresc un oraş viu şi atrăgător, capabil să-şi folosească inteligent resursele, nu o comunitate gri, ştearsă, măcinată de orgolii, îmi doresc o universitate care încet, dar sigur, să întărească brandul local şi o cetate care să prindă viaţă graţie unor proiecte ce vor aduce turiştii la Alba Iulia.
Avem un mare potenţial, şi cred că şi inteligenţa necesară pentru a  face din aceeastă zonă un exemplu demn de urmat. Ce se va întâmpla, vom trăi şi vom vedea! Eu spun toate acestea din poziţia omului implicat în viaţa comunităţii sale, care ştie că noi toţi merităm mai mult decât avem acum, însă din păcate gândim prea puţin în perspectivă.

av. Ovidiu JIDVEIAN, preşedintele PSD Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea