Rămâi conectat

Curier Județean

Proiectul “Stil de viață sanogen”, derulat la Colegiul ”HCC” din Alba Iulia în vederea formării unui comportament responsabil și sănătos – FOTO

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada 22 februarie – 3 martie 2016, cu prilejul “Zilele Colegiului-97 ani de la înființare”, la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia (director prof. Valer Cerbu, director adjunct prof. Sorin Scheau) s-a derulat proiectul local “Stil de viață sanogen” coordonat de prof. Ramona Humeniuc, prof. Gabriela Suciu, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia (prof. coordonator Aniela Călina), S.C. Albalact S.A. Alba,  OAMGMAMR Filiala Alba (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România).

hcc alba iulia27Scopul proiectului a fost să promoveze cunoştințele corecte privind  aspecte ale alimentației sanogene şi formarea la elevi de atitudini şi deprinderi indispensabile unui comportament responsabil şi sănătos. Acest lucru a putut fi realizat printr-o implicare  activă a organizatorilor, partenerilor și sponsorilor (Laborator Cofetăria Corina Alba Iulia)  în vederea educării elevilor, de formare a unui stil de viaţă sănătos.

Având ca principale obiective: achiziționarea informațiilor referitoare la comportamentele de protecție și cele de risc, practicarea de comportamente de promovare și menținere  a sănătății și de evitare a riscului de îmbolnăviri, întărirea atitudinii sănătoase, scăderea frecvenței stilului de viață patogen (sedentarism, obezitate, alimentație neechilibrată), promovarea în comunitate și în mass-media a unui stil de viață sănătos, facilitarea promovării și menținerea unui nivel optim al sănătății fizice sociale, emoționale, cognitive și spirituale, în cadrul proiectului au fost derulate următoarele activități:

  • lansarea proiectului (22 febr.)- activitate în Centrul de Informare și Documentare (CDI), realizarea de către elevi a posterelor, pliantelor pe tema “Stil de viață sanogen”
  • activitatea “Ai un stil viață sănătos?(23 febr.) – elaborarea de chestionare care să dezvăluie cât de sănătos este stilul de viață al generației tinere, colaborator psiholog școlar Adelina Morar
  • masă rotundă cu discuții libere pe temele: ”Principiile alimentației sănătoase“,             “Dietele-pro și contra”, „Pericolul din spatele etichetei”  (24 febr.) – sala Multimedia,  invitați medic școlar Paula Iordache și asistent medical Daniela Olteanu, participanți elevii cls. XC profil matematică-informatică intensiv informatică, cls. XG profil științe sociale de la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și cls. VIIA de la Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia
  • recenzie și schimb de carte „Alimentația sănătoasă” (25 febr.)-prezentarea de către bibliotecar Lucreația Bîrz a cărților ce există în biblioteca colegiului  “Siguranța alimentelor”, “1000 de boli pe înțelesul tuturor”, „Alimentația inteligentă”, “Ghidul sănătății familiei”, etc.  și alte cărți de interes din colecții personale ale elevilor și profesorilor
  • excursie tematică “Sănătatea alimentelor- prelucrarea laptelui” (26 febr.)- vizitarea de către elevii cls. XC, XG, VIIA a uneia dintre cele mai moderne fabrici de lactate din Europa Centrală și de Est – fabrica Albalact de la Oiejdea, jud. Alba, unde elevii au putut observa cum grija pentru calitatea produselor, prospețime, tradiție românească, se îmbină cu  tehnologia avansată, le-au fost prezentate de către specialiști viziunile moderne  și au avut privilegiul de a gusta produse sănătoase din cele mai bune surse de lapte originare din Alba și Bucovina.
  • hcc alba iulia22studiu de caz „Consumatorul avizat” (29 febr.) – elevii cls. XIC (profil matematică –intensiv informatică) acceptă provocarea: planificarea unei mese ieftine și echilibrate, elevii învață să devină consumatori avizați; să identifice E-urile periculoase de pe etichetele produselor alimentare, datele culese din teren sunt prelucrate cu soft-uri informatice
  • atelier de creație (1 martie)- prezentări multimedia ale elevilor și lansare de site-uri pe tema proiectului: participă elevii cls. XC, XG, XIC coordonați de prof. Ramona Humeniuc și prof. Gabriela Suciu–Centrul de informatică  al Colegiului, s-au prezentat lucrări în limba română și limba engleză, elevii au experimentat munca în echipă, realizând produsele: “Principiile unei vieți sănătoase”, “Dieta IIFYM”, “Stilul meu de viață sănătos”, “A Healthy Lifestyle-Veganism & Vegetarism”, „Carbonul în alimentație”, “Cancerul-34% factor de risc =Alimentația nesănătoasă”, “Metabolism și greutate”, „Metalele, nemetalele și pesticidele în alimentație”, „Riscurile parazitare”, „Salmonella”, „O alimentație sănătoasă”, “Pericolele din farfurie-la cină”. Au fost realizate ca și produse finale ale proiectului 3 site-uri care urmează a fi publicate: “Piramida alimentației sănătoase”, “Stilul meu de viață sănătos” (autori-elevii Drăguș Alexandru, Râza Alexandru, Ioica Bogdan, Pop Cristian –cls. XC) și „Green Mind” (autor: eleva Mărginean Alexandra-cls. XIC)
  • workshop-partea I: „Factorii care influențează comportamentul alimentar sănătos și imaginea corporală”, partea II: „Să gătim sănătos” (2 martie)-sala Multimedia-invitați asistent medical primar Grațiela Dana  Indreica președinte al OAMGMAMR Filiala Alba care a  prezentat în antiteză  un stil de viață sanogen și unul nesănătos, insistând asupra comportamentelor de risc pentru sănătate, asistent medical principal dietetician Nicoleta Adelina Vesa care a vorbit elevilor, cadrelor didactice  prezente despre “Importanța lucrurilor simple-savoarea hranei dietetice”  și a recomandat rețete sănătoase din cartea “Rețete dietetice” a cărei autoare este. Problema igienei, prevenirea contaminării, a diseminării agenților microbieni, reducerea florei microbiene tranzitorii de pe piele  și apariția infecțiilor nosocomiale a fost pe larg dezbătută cu elevii, folosind pentru exemplificare și materiale video, de către asistent medical principal Marcela Vîlcan -asistent șef secția Boli Infecțioase/Spitalul de Urgență Alba Iulia. Atmosfera a fost destinsă de bucătarul șef  al Hotelului Cetate, d-l Giovanni Buzgure, absolvent al Colegiului,  care a prezentat un mod de a găti sănătos, folosind legume și fructe proaspete, dar  cu un design haios creat prin tehnica scupltării.

Din feedback-ul primit de la elevii, cadrele didactice  implicate în acest proiect,  credem că am reușit să facem un  pas înainte în ceea ce privește  educația pentru sănătate a elevilor. Ne propunem să continuăm activitățile de proiect și să colaborăm în continuare cu alți parteneri pentru a forma la elevi un stil de viață sănătos, deoarece niciodată nu este prea târziu să reduci sau să elimini comportamentele care dăunează sănătăţii ca să îţi schimbi viaţa în bine, iar școala, prin autoritatea morală pe care o are, este un loc ideal pentru transmiterea acestor cunoştinte de educaţie pentru sănătate.

[nggallery id=1747]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la baloți de fân în localitatea Vingard din comuna Șpring: Pompierii din Sebeș intervin cu trei autospeciale 

Cezar Lancrajan

Publicat

în

INCENDIU la baloți de fân în localitatea Vingard din comuna Șpring: Pompierii din Sebeș intervin cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit joi, 26 decembrie 2024, în localitatea Vingard din comuna Șpring a județului Alba, în jurul orei 21:40. Conform primelor informații transmise de ISU Alba flăcările au cuprins mai mulți baloți de fân. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea