Proiectul minier privat de la Rovina, inclus de UE pe lista investițiilor strategice: Se va exploata aur și cupru, timp de aproape 20 de ani, prin metoda flotației
Proiectul minier privat de la Rovina, inclus de UE pe lista investițiilor strategice: Se va exploata aur și cupru, timp de aproape 20 de ani, prin metoda flotației
La câțiva kilometri de județul Alba, la Rovina, în Hunedoara, ar urma să fie dezvoltat un important proiect minier privind exploatarea unor resurse de aur și cupru, cu ajutorul unei finanțări de la Uniunea Europeană.
Proiectul Rovina, zonă aflată în așa-zisul „Patrulater aurifer” al Munților Apuseni, a fost inclus pe lista investițiilor strategice ce ar urma să fie susținute financiar la nivel european în scopul scăderii dependenței Europei de alte zone ale lumii. Compania canadiană Euro Sun Mining deține, din 2018, licența de exploatare în perimetrul minier de la Rovina prin intermediul subsidiarei românești Samax România SRL.
Permisiunea de explorare și exploatare, acordată de autoritățile române, are valabilitate până în 2038. În noiembrie 2024, Euro Sun Mining a încheiat un memorandum de înțelegere obligatoriu cu gigantul elvețian Glencore, cel mai important furnizor mondial de materii prime și materiale rare, pentru vânzarea în avans a întregii producții de aur estimată a fi obținută. Acest acord a oferit Glencore dreptul de a nominaliza un director în consiliul de administrație al Euro Sun Mining.
Proiectul „Rovina Valley” se întinde pe o suprafață de aproximativ 27,7 kilometri pătrați și cuprinde trei zăcăminte diferite, Rovina, Colnic și Cireșata, ce ar urma să fie exploatate în mai multe faze, pe o perioadă de aproximativ 17 de ani. Studiul de fezabilitate prevede o producție medie echivalentă în aur de 146.000 uncii (4,5 tone)/an în primii zece ani, constând din 106.000 uncii (3,3 tone) aur și 19 milioane de livre (9.000 tone) de cupru pe an. În total, resursele minerale măsurate și indicate sunt de 9,92 milioane uncii (cca. 309 tone) în echivalent aur. Statul român ar urma să încaseze redevențe de peste 500 de milioane de dolari, iar potrivit unor estimări mai vechi, proiectul de la Rovina va crea circa 1.500 de locuri de muncă directe și indirecte.
La Rovina se găsește un minereu aur-cupru mai ușor de exploatat prin metoda flotației, o tehnologie care nu presupune cianurare, ca și în cazul proiectului eșuat de la Roșia Montană. Exploatarea minieră din Hunedoara va determina, totuși, afectarea iremediabilă a zonei montane, prin deschiderea a două cariere de suprafață, și va genera un iaz de decantare a sterilului uriaș. Pe o rază de 50 km în jurul licenței de exploatare Rovina se află perimetrele de exploatare Roşia Montană, Roşia Poieni şi Certej. Proiectul Roșia Montană este blocat de peste 10 ani, iar cel de la Certej a fost oprit, recent, prin faptul că Guvernul nu a mai prelungit licența de exploatare. Singurul perimetru minier funcțional este cel de la Roșia Poieni (județul Alba), unde se exploatează cupru.
Reprezentanții Euro Sun Mining au apreciat pozitiv includerea investiției în rândul celor strategice din UE și au declarat că decizia Comisiei Europene va permite companiei să accelereze „procesul de autorizare în conformitate cu noile orientări legislative europene pentru a facilita dezvoltarea proiectului Rovina”. Pe de altă parte, opozanții proiectului critică decizia Comisiei Europene și susțin că demararea exploatării va avea efecte de mediu iremediabile. De altfel, societatea civilă a reușit să anuleze, în instanța de judecată, avizul de mediu eliberat de APM Hunedoara în 2022.
În decembrie 2022, Curtea de Apel Cluj a suspendat avizul de mediu necesar pentru planul urbanistic, blocând astfel avansarea proiectului. În aprilie 2024, Curtea de Apel Cluj-Napoca a anulat definitiv, la solicitarea organizației Declic, avizul de mediu eliberat pentru planul urbanistic zonal, ceea ce a oprit avizarea proiectului minier.
Flotație în loc de cianurare
Potrivit Raportului de Mediu întocmit în 2022, în procesul de exploatare de la Rovina va fi utilizată procedura tehnologică prin „flotație”. Aceasta diferă semnificativ față de tehlogia „cianurării”, în primul rând prin faptul că rămân în urmă mult mai puține substanțe toxice. Flotația a fost utilizată în exploatările miniere de aur și argint care au funcționat în perioada comunistă și în anii ‘90, în Munții Apuseni.
În document se mai susținea că pe perioada valabilității licenței se vor exploata 133,4 milioane de tone de minereu de cupru cu conținut de aur din care se vor procesa 119,4 milioane de tone, restul de 14 milioane de tone fiind reprezentat printr-o cantitate de minereu sărac ce va fi procesată ulterior la uzină împreună cu minereul bogat de la mina Cireșata.
„Varianta tehnologică propusă pentru procesarea minereului din zăcământul Rovina are la bază procedeul de concentrare prin flotație. Pentru realizarea unei granulometrii adecvate mineralizației (granule cuprifere și aurifere de dimensiuni micronice fin diseminate în masa sterilă), minereul este supus unor operații succesive de concasare și măcinare”, se mai susține în raportul ce a stat la baza avizului de mediu anulat de instanță.
Perimetrul licenței miniere Rovina este localizat în partea sudică a Munţilor Apuseni, în nordul Carpaţilor Meridionali şi la vest de Podişul Transilvaniei, în zona patrulaterului aurifer lângă localitatea Crișcior, județul Hunedoara. Zăcămintele din cadrul perimetrului minier Valea Rovina, se află la o distanță de 7 km unul de altul. De la nord la sud zăcămintele sunt: Rovina – Remetea, Colnic şi Cireşata – V. Gârzii.
Pe lângă două cariere de suprafață și o mină subterană (Cireşata – V. Gârzii), va exista o haldă de steril în apropierea zonei de exploatare Rovina – Remetea, o uzină de preparare propusă a fi realizată lângă Cariera Colnic, precum și alte instalații tehnice necesare proiectului. Depozitele de deșeuri miniere vor acoperi, în total, circa 240 de hectare (halda Rovina -171 de hectare, halda Cireșata 1,6 hectare și rambleiere internă în Cariera Rovina – 67,6 hectare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
DUMINICA TOMII încheie Săptămâna Luminată. Obiceiuri și tradiții, în ziua dedicată sufletului celor răposați
DUMINICA TOMII încheie Săptămâna Luminată. Obiceiuri și tradiții, în ziua dedicată sufletului celor răposați Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, în Duminica a doua după Paști, pe Sfântul Apostol Toma. Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată şi este dedicată sufletului celor răposaţi, conform tradiţiei populare. În Duminica Tomii, cimitirele sunt pline de oameni veniţi să se roage, să […]
Cum va fi VREMEA în România în luna MAI 2025: PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele patru săptămâni
Cum va fi VREMEA în România în luna MAI 2025: PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele patru săptămâni Administrația Națională de Meteorologie a publicat vineri, 25 aprilie 2025, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 18 aprilie – 26 mai. Potrivit specialiștilor, doar prima săptămână va aduce temperaturi ușor mai coborâte decât cele […]
Un electrocasnic va fi interzis în locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025. Va fi scos de pe piață din motive legate de eficiența energetică
Un electrocasnic va fi interzis în locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025. Va fi scos de pe piață din motive legate de eficiența energetică Uscătorul de rufe prin condensare este electrocasnicul care trebuie să dispară din locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025. Conform noilor reglementări impuse de Uniunea Europeană, aceste modele vor fi […]