Proiect: Pedepse mai mari pentru cei care săvârşesc fapte de cruzime faţă de animale
Cruzimea față de animale ar putea fi pedepsită în România chiar şi cu zece ani de închisoare. Cazurile mai puţin grave ar urma să fie sancţionate în continuare cu amenzi, dar şi valoarea acestora ar putea fi mărită, de la 3.000, la 10.000 de lei. E obiectivul unui proiect de lege, depus de mai mulţi parlamentari.
Aceştia n-au încă acordul tuturor colegilor, care atrag atenţia că, astfel de condamnări se dau în cazuri de viol sau vătămare corporală. Pentru că membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor n-au ajuns la un punct comun, dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni. Proiectul de lege a trecut tacit, anul trecut, de Senat, iar Camera Deputaţilor e for decizional.
„E vorba de acte de cruzime, e vorba de acte de sălbăticie în animalul este cel biped şi cu buletin de identitate. Cruzimile faţă de animale, din păcate, se amplifică în România”, declară Șerban Nicolae, senator PSD.
Iniţiatorii proiectului de lege vor ca uciderea cu intenţie a unui animal să fie pedepsită cu închisoare, de la 2 la 7 ani. Tot atâţia ani de detenţie ar urma să rişte şi cei care organizează lupte de animale sau le torturează. Pedepsele ar urma să fie aceleaşi şi pentru persoanele care mutilează necuvântătoarele – e vorba, în special, de ce care le taie urechile, cozile sau corzile vocale.
În cazul în care autorul faptelor e chiar proprietarul sau crescătorul animalului, condamnarea poate ajunge până la 10 ani. Cazurile mai puţin grave ar urma să fie sancţionate în continuare cu amenzi, dar şi valoarea acestora a fost mărită, de la 3.000, la 10.000 de lei.
„ Animalele reprezintă o formă de viaţă şi respectul faţă de viaţă trebuie să ne impună un anumit comportament”, spune Eugen Nicolicea, președinte Comisia Juridică.
Unii aleşi nu sunt însă de acord cu mărirea pedepselor, în condiţiile în care acestea sunt similare cu cele prevăzute în Codul Penal pentru vătămare corporală şi viol.
„O astfel de iniţiativă legsialtivă dacă va trece cu aceste limite de pedepse introduce un dezechilibru grav”, spune Ioan Cupșa, deputat PNL.
„Uciderea animalelor cu intenţie fără drept, de unde primeşte omul drept pentru a ucide un animal? De exemplu, o găină din ogradă”, afirmă Marton Arpad, deputat UDMR.
Pentru că membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor n-au ajuns la un punct comun, dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni. Proiectul de lege a trecut tacit, anul trecut, de Senat, iar Camera Deputaţilor e for decizional.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fermierii din România, undă verde la credite: APIA eliberează adeverințe pentru sectorul zootehnic
Fermierii din România, undă verde la credite: APIA eliberează adeverințe pentru sectorul zootehnic De marți, APIA începe să dea adeverințe fermierilor care cresc animale și vor să ia credite de la bănci. Adeverințele sunt oferite în baza unor acorduri pe care APIA le-a făcut cu mai multe bănci, instituții nebancare și fonduri care garantează creditele […]
Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi
Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi Furnizorii de energie electrică lucrează la noi dezvoltări ale aplicațiilor informatice dedicate procesului de facturare. Prin introducerea de la 1 iulie 2025, a voucherului de energie pentru perosanele vulnerabile, acest lucru trebuie să se reflecte în noile facturi, a anunțat Asociația Furnizorilor de […]
ADMITERE LICEU 2025: Astăzi are loc repartizarea computerizată Astăzi, miercuri, 23 iulie 2025, are loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a. Tot astăzi, Ministerul Educației va publica rezultatele oficiale la admiterea la liceu, în funcție de opțiunile completate și mediile obținute la Evaluarea Națională 2025. Repartizarea se realizează realizată automat, la […]