Proiect local de prevenire a consumului de alcool, implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, la două licee din Alba Iulia
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, implementează, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia şi Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, proiectul local de prevenire a consumului de alcool denumit „Alcoolul, o alegere greşită, ediţia a III-a”.
Obiectivul general al acestui proiect constă în dezvoltarea abilităţilor personale şi sociale (cunoaşterea şi identificarea modului în care presiunea grupului influenţează comportamentul şi dezvoltarea abilităţilor asertive de refuz) la 150 de elevi din cadrul celor 3 licee din municipiul Alba Iulia, adolescenţi din grupa de vârstă 15-17 ani, prin participarea la activităţi specifice antidrog, în perioada octombrie 2017 -mai 2018.
Potrivit rezultatelor celui mai recent studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog, privind consumul de alcool, tutun, droguri, utilizarea internetului şi participarea la jocurile de noroc în rândul elevilor de 16 ani, consumul de tutun şi alcool continuă să înregistreze valori ridicate la adolescenţii de 16 ani din România.
Proporţia adolescenţilor de 16 ani care au consumat de-a lungul vieţii vreo băutură alcoolică este de 77,9%, aflându-se în scădere faţă de studiile anterioare şi situându-se în continuare sub media ESPAD în valoare de 80,3%.
De asemenea, în anul 2015, consumul de alcool din ultimele 12 luni înregistrează valoarea de 68,9% şi urmează tendinţa europeană, scăzând faţă de valorile din studiile anterioare, şi plasându-se în continuare sub media ţărilor ESPAD, în valoare de 70,9%.
Consumul de băuturi alcoolice în ultimele 30 zile a înregistrat valori mai reduse în România faţă de 2011 (scăzând de la 49%, la 47%). Valoarea observată în 2015 în România este similară mediei ţărilor ESPAD (47,5%).
Consumul vreunei băuturi alcoolice până la vârsta actuală este de 83,7% în rândul băieţilor (peste media europeană – 81,5%) şi de 72,3% în rândul fetelor (sub media europeană – 79,3%).
Activităţile din cadrul acestui proiect se încadrează în Planul de Acţiune pentru implementarea pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog în perioada 2017-2020, cap. I. Reducerea cererii de droguri A.1. Prevenire în şcoală Obiectiv Specific 1. Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber, activitatea 1.3. Dezvoltarea la nivel local de proiecte de informare, educare, conştientizare cu privire la consumul de droguri legale și ilegale, substanţe cu proprietăţi psihoactive, adresate elevilor din învăţământul preuniversitar şi universitar în conformitate cu studiile efectuate în domeniu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii