Proiect: Gratuitate pe calea ferată și reducere de 75% la metrou pentru elevi
Elevii ar putea beneficia de gratuitate pe calea ferată și de 75% la metrou, potrivit unei propuneri de modificarea Legii educației naționale. Inițiatorii, mai mulți parlamentari PNL, amintesc că legea actuală prevede că studenţii au gratuitate totală la transportul feroviar, în timp ce elevii din învățământul preșcolar, școlar și gimnazial au doar 50% reducere:
“În acest moment, elevii sunt disciminați pe transportul feroviar intern, în raport cu studenții. Totodată, reducerea de doar 50% la metrou, pentru ambele categorii, poate fi de 75%, pentru tot anul calendaristic”, mai argumentează inițiatorii modificării legii, în expunerea de motive a proiectului.
Proiect de lege pentru completarea art. 111 din Legea educației naționale nr. 1/2011
“(7) Elevii din învățământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat, elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale, cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, în condițiile legii, sau tutelă, precum și studenții români/străini înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate în România, studenții orfani sau studenții proveniți din casele de copii, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferet de distanță sau rutele călătoriilor.
(8) Elevii din învățământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat, precum și studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 75% pentru transportul cu metroul, în tot cursul anului calendaristic.”
Pentru categoriile speciale de elevi – cerințe educaționale speciale, orfani, menționate la alin. (7), tariful la metrou este redus cu 100%, nu doar cu 75%.
Conform proiectului, Guvernul va adopta Norme metodologice privind acordarea acestor facilități, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi. Ca să fie adoptată, noua lege va trebui să fie votată în Camera Deputaților, forul decizional. Inițiativa legislativă este, deocamdată, în dezbatere la Senat, prima cameră sesizată.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii