Proiect educațional: „Ora cu și pentru animale”, predată în toate școlile din România
Proiect educațional: „Ora cu și pentru animale”, predată în toate școlile din România
Un proiect educațional inedit, derulat timp de un an în județul Ilfov, ar putea fi extins în toate școlile din România. Este vorba despre materia opțională „Ora cu și pentru animale”, care a avut efecte remarcabile în rândul elevilor și care a fost propusă oficial Ministerului Educației pentru a fi adoptată la nivel național.
Potrivit Ralucăi Văleanu, consilier al Direcţiei pentru Protecţia Animalelor Ilfov, materia a fost predată în anul școlar 2024-2025, la clasele a V-a și a VI-a, iar rezultatele obținute în urma unui chestionar distribuit elevilor și profesorilor confirmă impactul pozitiv.
„Am depus la Ministerul Educaţiei documentaţia pentru ca ‘Ora cu şi pentru animale’ să devină materie opţională în toate şcolile din România. În Ilfov facem acest lucru deja de un an de zile şi vreau să le mulţumesc colegilor din Ilfov, profesorilor şi colegilor de la Inspectoratul de Învăţământ pentru implicare. Pentru că nu ne dorim ca Ilfovul să fie doar un exemplu pentru creşterea economică, ne dorim să fim şi un exemplu de normalitate, şi normalitate înseamnă să-ţi pese. Să-ţi pese de seniorii tăi, să-ţi pese de copii, dar să-ţi pese şi de animale”, a declarat Hubert Thuma, președintele Cosiliului Județean Ilfov.
Citește și: FOTO: Câine ÎMPUȘCAT în coloană, la Șard. Asociația ”Prietenii lui Azor”, apel pentru strângere de fonduri și salvarea uriașului
Modelul aplicat în Ilfov ar trebui să devină o normalitate pentru toată țara
„După un an de proiect putem spune că efectele sunt pozitive şi toţi copiii şi profesorii au primit nişte chestionare pe care le-au completat, şi efectele acestei ore sunt benefice – copiii au devenit mai empatici, şi-au îmbunătăţit atenţia la clase, au comunicat mult mai bine între ei, dar s-a îmbunătăţit şi relaţia cu profesorii – deci au evoluat pe trei planuri – în atitudine, comportament şi cognitiv”, a mai adăugat Thuma.
Ce spun cifrele: mai multă empatie, atenție și implicare
Potrivit Ralucăi Văleanu, consilier al Direcţiei pentru Protecţia Animalelor Ilfov, materia a fost predată anul acesta la clasele a V-a și a VI-a, iar rezultatele obținute în urma unui chestionar distribuit elevilor și profesorilor confirmă impactul pozitiv.
„63% dintre elevi afirmă că le este mult mai uşor să se concentreze la ore. 59% declară că îşi exprimă opiniile mult mai uşor. 54% spun că le-a fost mai uşor la şcoală în acest an. 51% consideră că notele lor s-au îmbunătăţit. 58% afirmă că se simt mai implicaţi la şcoală decât în anii anteriori”, a menționat Raluca Văleanu.
De asemenea, peste 90% dintre respondenți au recunoscut că această materie le-a dezvoltat abilitățile sociale și i-a făcut să conștientizeze mai bine nevoile și responsabilitățile față de animale.
„92% dintre respondenţi afirmă că programul a sprijinit vizibil dezvoltarea socială a elevilor, 91% au acordat scorul maxim afirmaţiei referitoare la conştientizarea nevoilor şi responsabilităţilor faţă de animale, 83% dintre cadrele didactice participante au remarcat o schimbare clară în felul în care elevii vorbesc despre animale, 75% au identificat modificări pozitive în modul în care elevii interacţionează cu acestea, iar 58% au remarcat îmbunătăţiri ale atenţiei şi disciplinei în zilele în care se desfăşurau lecţiile ‘Ora cu şi pentru animale’”, a mai spus Văleanu.
Când ar putea ajunge în toată țara
Dacă Ministerul Educației aprobă introducerea materiei opționale „Ora cu și pentru animale” la nivel național, elevii din întreaga țară ar putea beneficia de acest program chiar din următorul an școlar. Momentan, autoritățile din Ilfov și inițiatorii proiectului așteaptă avizul oficial, în condițiile în care rezultatele din primul an de implementare arată că această oră contribuie semnificativ la dezvoltarea emoțională, socială și cognitivă a copiilor.
Disciplină poate fi predată de orice cadru didactic, indiferent de specializare
„Este un opţional, o disciplină la decizia elevului din oferta şcolii care sperăm în cel mai scurt timp să fie în oferta naţională, care poate fi predată de orice cadru didactic, indiferent de specializare, pentru că este important să dezvoltăm competenţele transversale la elevi şi atunci nu o să dea predea niciodată un om care se rezumă doar la livrarea de conţinuturi, ci nişte oameni care au o dezvoltare profesională integrată şi care iubesc animale”, a mai afirmat Cristina Ghiţă, inspector școlar adjunct, la Inspectoratul Școlar Ilfov.
Peste 2.000 de acte de cruzime față de animale în 2024
În 2024, au fost investigate peste 2.000 de cazuri de cruzime față de animale. Multe dintre ele comise de către minori. Studiile arată că violenţa asupra animalelor poate deveni violenţă asupra oamenilor. În ultimii ani, în România, au fost mediatizate din ce în ce mai multe acte de violență, cu o cruzime ieșită din comun față de animale. Educația este esențială în acest sens și de aceea trebuie făcută, oficial, în școli.
Pe întreg teritoriul României sunt probleme cu urşii, sunt probleme cu câini pe străzi, cu animalele din gospodării, dar soluţia nu trebuie să fie una extremă: „Eliminăm” problema și gata! Totul se rezumă la educaţie. Dacă educația este făcută în școli, efectul dorit va fi mai sigur. În viitor, printr-o educație corectă, copiii vor putea să se bucure de munte fără să hrănească urșii, pentru că printr-o educație adecvată vor înţelege că asta le pune viaţa în pericol și în același timp vor fi mai empatici cu animalele pe stradă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939), exponatul lunii iulie 2025, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș
Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939), exponatul lunii iulie 2025, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș Ne aflăm în plin sezon pastoral, când oile pasc pe pășunile alpine, aşa că Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii iulie o bâtă ciobănească din zona Brașovului. Bâta este confecționată din lemn de […]
13 iulie 2025 | Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – De la Sebeș, la Viena”, la Biserica Evanghelică din Sebeș: Interpretează pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon
13 iulie 2025 | Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – De la Sebeș, la Viena”, la Biserica Evanghelică din Sebeș: Interpretează pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena” va avea loc duminică, 13 iulie 2025, începând cu ora 18:00, la Biserica Evanghelică din Sebeș. Evenimentul cultural este […]
VIDEO | „Imago Mundi”, expoziție specială a artistului fotograf albaiulian Vasile Sârb: Condiția umană privită prin prisma artei vizuale și a gândirii strategice
„Imago Mundi”, expoziție specială a artistului fotograf albaiulian Vasile Sârb: Condiția umană privită prin prisma artei vizuale și a gândirii strategice Sâmbătă, 5 iulie 2025, a avut loc, în Alba Iulia, la Hotel Cetate, vernisajul expoziției de fotografie contemporană „Imago Mundi”, în cadrul deschiderii Congresului Mondial de Compoziție Șahistă și al Campionatului Mondial de Șah-Dezlegări […]