Proiect de lege: Polițiștii locali vor avea dreptul să dirijeze traficul, să aplice amenzi și să legitimeze șoferii
Mai mulți parlamentari PNL din Legislativ au depus un proiect prin care polițiștii locali vor avea atribuții sporite.
Conform inițiativei legislative, polițiștii de la Rutieră și cei de la Poliția Locală vor avea aceleași atribuții, dacă aceasta va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului și promulgată de Klaus Iohannis.
Polițiștii locali vor primi, în mod legal și explicit, dreptul de a dirija traficul, de a aplica amenzi sau a legitima șoferii în trafic. În prezent, Legea nr. 155/2010, care reglementează activitatea Poliţiei locale, arogă instituției și atribuții referitoare la circulația pe drumurile publice, fără ca acestea să fie descrise în mod clar.
În schimb, OUG 195/2002, care stabilește atribuțiile Poliției Rutiere, nu a mai primit niciun amendament după intrarea în vigoare a Legii nr. 155/2010, fiind create astfel confuzii și aplicări neunitare ale sancțiunilor, anulate de cele mai multe ori atunci când erau aplicate de Poliția Locală.
Noul proiect de lege își propune să rezolve acest vid legislativ nu prin reducerea atribuțiilor polițiștilor locali, așa cum solicita Avocatul Poporului, în urmă cu câteva luni, ci prin sporirea acestora. Cei 14 senatori PNL doresc modificarea OUG 195/2002 și adăugarea explicită a Poliției Locale în textul acesteia, conferind instituției drepturi egale cu cele ale Poliției Rutiere.
„Printre atribuţiile poliţiei locale intră şi reglementări ce privesc circulaţia pe drumurile publice, dar de care nu se ţinea seama întrucât OUG 195/2002 nu a fost actualizată şi modificată astfel încât şi poliţiştilor locali să le se recunoască aceste drepturi şi atribuţii pe care le au conform statutului lor”, explică iniţiatorii.
Reamintim că Avocatul Poporului a sesizat la începutul anului Înalta Curte de Casație și Justiție cu un punct de vedere diametral opus. Acesta cerea ca polițiștii locali să nu exercite niciun fel de atribuție în domeniul rutier.
Legea se află la Senat, fiind prima cameră sesizată a Parlamentului. Deputații vor avea vot final asupra acestei inițiative.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]