Proiect de lege pentru încurajarea efectuării studiilor superioare în limba română
Un proiect de lege care încurajează efectuarea studiilor superioare în limba română, se află pe masa parlamentarilor, în aceste zile.
Inițiatorii susțin, în nota de fundamentare, că sunt numeroase cazurile în care studenții sunt străini doar pentru că locuiesc în străinătate, ei fiind cunoscători de limba română din familie, părinții fiind printre românii care lucrează în afara granițelor și s-au stabilit temporar sau definitiv în acea țară: “Astfel, prin efectuarea studiilor superioare în limba română, statul încurajează întoarcerea în țară a cetățenilor români care au domiciliul în străinătate. Din punct de vedere bugetar nu există impact, deoarece nu se modifică taxele impuse de universități decât dacă se decide altceva de către conducerea acestora”, se mai argumentează în proiectul de lege.
Legea pentru încurajarea efectuării studiilor superioare în limba română are doar 3 articole.
Art. 1 – Studenții din România care își desfășoară studiile la secțiile cu plată și cu predare în limbi străine, pot să se transfere la secțiile cu predare în limba română după primul semestru de studio, prin depunerea unei cereri la decanatul facultății.
- Pot să depună cerere studenții care demonstrează că au domiciliul stabil în străinătate.
- Studenții interesați vor susține un test de cunoaștere a limbii române, care se notează cu admis sau respins.
- Testul va consta într-o scriere după dictare, citirea unui text și un interviu cu comisia de examinare și va dura cel mult 10 minute.
Art. 2 – Universitățile vor notifica ministerul învățământului cu privire la modificarea numărului de studenți pe secții ca urmare a transferului prevăzut la art. 1.
Art. 3 – Universitățile pot să decidă reducerea taxei de școlarizare pentru studenții transferați conform prezentei legi, sau acordarea de burse care să compenseze cheltuielile cu școlarizarea.
Propunerea de lege a fost deja adoptată de Camera Deputaților, primul for sesizat. Dacă va fi votat și în Senat, unde se află acum în dezbatere publică, proiectul va deveni lege și va fi aplicat imediat după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii