Proiect: Aviz de la asociațiile de profil pentru certificatul de producător agricol
Certificatele de producător depăşesc producţia agricolă în sine şi vor fi înlocuite cu atestate, eliberate tot de primării, dar cu avizul asociaţiilor de profil, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Noile atestate vor fi cele care permit prezenţa comercianţilor în pieţe.
„Vrem să schimbăm modalitatea prin care se acordă certificatele de producător şi să le înlocuim cu un atestat de producător şi un carnet de producător. Ne dorim eliminarea, cât mai mult posibil, a intermediarilor din pieţe. Avem o ordonanţă de urgenţă care este pe traseul de avizare la celelalte ministere şi care sper să intre cât mai repede în şedinţa de Guvern. Procesul de avizare a durat mai mult pentru că vrem să ţinem cont de părerea Asociaţiei Comunelor din România, de toate ministerele, care şi-au exprimat mai multe puncte de vedere decât ne aşteptam„, a afirmat Constantin.
Certificatul de producător se eliberează de către primării.
„Venea producătorul agricol, solicita, demonstra că lucrează şi obţinea certificatul de producător. Am constatat că din păcate sunt în piaţă mult mai multe certificate de producător decât producţiile pe care le avem, Din păcate, sunt oameni care n-au producţie, dar au certificate de producător, iar adevăraţii producători nu au loc în piaţă de ei. Vrem să securizăm zona aceasta, atestatul de producător va fi eliberat de primărie, dar şi cu avizul asociaţiilor de producător„, a adăugat el.
Astfel, cel care vine la primărie şi spune că are cinci hectare cu cartofi va trebui să fie certificat atât de primărie, cât şi de asociaţia de profil. Producătorul nu va plăti taxe suplimentare pentru primirea atestatului.
Odată cu obţinerea celor două avize, de la primărie şi de la asociaţie, producătorul poate fi sigur de accesul în pieţe.
„Astfel, nu vom mai întâlni în piaţă acei samsari, acei intermediari. Din păcate acum mulţi, şi n-ar trebui să fie deloc. Dacă introducem atestatul de producător şi carnetul de producător care însoţeşte marfa din fermă şi până la piaţă, cu siguranţă că nu mai există posibilitatea ca producătorul să fie înşelat, El are mai uşor acces în piaţă şi în acelaşi timp securizăm şi produsele pe care el le vinde„, a mai spus Constantin.
Ministrul crede că actul normativ ar putea fi aprobat de Guvern în decembrie, iar din februarie producătorii vor putea primi atestate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]