Rămâi conectat

Actualitate

Proiect: 13 comune din Alba ar putea fi comasate din cauza scăderii populației

Ziarul Unirea

Publicat

în

13 comune din Alba ar putea fi comasate, din cauza scăderii populației, potrivit unui proiect de lege pregătit de guvern privind reclasificarea oraşelor şi comunelor. În cazul oraşelor, sunt propuse şapte categorii în funcţie de statutul administrativ, poziţia geografică, nivelul de dotare. Comunele vor fi încadrate în două categorii.

Potrivit propunerii Guvernului, Alba Iulia este municipiu pol judeţean principal, la fel ca Deva, Bistriţa-Năsăud, Reşiţa, Zalău şi altele. Dotările la categoria pol judeţean principal, municipiu reşedinţă de judeţ, cu populaţie peste 40.000 de locuitori (200.000 în aria funcţională) sunt: să aibă sedii ale administraţiilor judeţene, autostradă (Sebeş-Turda, când va fi gata), magistrală feroviară, aeroport la 100 km (Cluj şi Sibiu), gară, autogară şi să fie nod intermodal; ca nivel de echipare, să aibă transport public, minimum o filial de universitate sau unitate postliceală, spital de categoria III, IV, V, acreditat şi instituţii culturale de reputaţie judeţeană, scrie Adevărul.
comune comasate Alba

Tot în judeţul Alba, alte exemple de reclasificare sunt Aiud şi Blaj – trecute la categoria municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, municipii cu rol de echilibru la nivelul judeţelor, cu populaţie peste 20.000 (50.000 în zona de influenţă / cu potenţial de arie funcţională urbană).

La această categorie, condiţiile sunt să aibă sedii de instituţii cu rol de servire zonală, să aibă cel puţin două dintre dotările – drum expres, DN, aeroport la 150 km, magistrală feroviară, gară sau autogară; de asemenea, să aibă cel puţin o filial universitară sau unitate postliceală, spital de categoria III/IV şi instituţii culturale de importanţă locală: casă de cultură, centru de cultură şi arte, centru cultural.

Alte exemple sunt Cugir şi Zlatna – trecute la categoria municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal, municipii şi oraşe cu rol de servire territorial la nivel subjudeţean, cu populaţie peste 5.000 de locuitori (30.000 în zona de influenţă /potenţial de arie funcţională urbană).

Condiţiile sunt să aibă sedii de instituţii cu rol de servire la scară locală, cel puţin două dintre dotările: DN, DJ, acces la o magistrată feroviară în limita a 70 km, autogară; de asemenea, să aibă cel puţin un liceu /grup şcolar, un spital de categoria IV /V sau centru de permanenţă şi instituţii culturale de importanţă locală: casă de cultură.   Municipii şi oraşe centre urbane cu funcţii specializate vor fi municipiul Sebeş şi oraşele Teiuş, Ocna Mureş, Abrud, Cîmpeni şi Baia de Arieş.

La această categorie sunt incluse municipii şi oraşe necuprinse în categoria precedentă şi care sunt de regulă subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific funcţional turistic, economic, de transport, energetic, rezidenţial. Mărimea demografică este variabilă, nefiind determinantă. Trebuie să îndeplinească două condiţii, cel puţin, la capitolul accesibilitate la sistemele de transport dintre drum naţional, drum judeţean, acces la o magistrală feroviară în limita a 100 km, autogară la limita a 30 km şi cel puţin un liceu sau grup şcolar.

Comune poli rurali în judeţul Alba (comune cu rol de „loc central” la nivelul judeţelor ce pot prelua servicii cu rol teritorial, în domeniul sănătăţii, educaţiei, culturii, serviciilor sociale, comerţului şi altor servicii pentru populaţie; populaţie – minim 2.000 locuitori şi minim 10.000 în aria funcţională potenţială) vor fi Albac, Arieşeni şi Şugag.

13 comune ar putea comasate din cauza scăderii populaţiei

Reclasificarea localităţilor ar putea determina chiar desfiinţarea unor comune din Alba, care au înregistrat o depopulare masivă în ultimii 24 de ani. Pe lista Guvernului sunt trecute 13 comune din zona Munţilor Apuseni care au înregistrat scăderea populaţiei cu mai mult de 30 la sută, potrivit sursei citate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Analistul economic Adrian Negrescu, despre deficitul bugetar de 2,3% în primele trei luni: La cum arată situaţia financiară, un acord cu FMI devine o mană cerească

Lucian Daramus

Publicat

în

Analistul economic Adrian Negrescu, despre deficitul bugetar de 2,3% în primele trei luni: La cum arată situaţia financiară, un acord cu FMI devine o mană cerească „Deficitul bugetar de peste 2,3% din primele trei luni reflectă o situaţie alarmantă pentru România. În acest ritm de cheltuieli, riscăm să pierdem şi bruma de credibilitate pe care […]

Citește mai mult

Actualitate

Start-Up Nation 2025: Câte locuri mai sunt disponibile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat

Lucian Daramus

Publicat

în

Start-Up Nation 2025: Câte locuri mai sunt disponibile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat Mai sunt aproximativ 20.000 de locuri pentru cursurile gratuite de antreprenoriat în cadrul programului Start-Up Nation 2025, lansat recent. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, precizează într-o postare în mediul online că aceste cursuri sunt esențiale pentru pregătirea viitorilor antreprenori, oferindu-le cunoștințele necesare pentru […]

Citește mai mult

Actualitate

E jale! FMI a înrăutăţit estimările de creștere a economiei românești

Lucian Daramus

Publicat

în

E jale! FMI a înrăutăţit estimările de creștere a economiei românești Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit estimările de creştere a economiei româneşti în acest an la 1,6 la sută, de la 3,3 în octombrie, arată raportul publicat, miercuri, 23 aprilie 2025, cu prilejul reuniunilor de primăvară de la Washington ale Fondului şi Băncii Mondiale. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea