Proiect: 13 comune din Alba ar putea fi comasate din cauza scăderii populației
13 comune din Alba ar putea fi comasate, din cauza scăderii populației, potrivit unui proiect de lege pregătit de guvern privind reclasificarea oraşelor şi comunelor. În cazul oraşelor, sunt propuse şapte categorii în funcţie de statutul administrativ, poziţia geografică, nivelul de dotare. Comunele vor fi încadrate în două categorii.
Potrivit propunerii Guvernului, Alba Iulia este municipiu pol judeţean principal, la fel ca Deva, Bistriţa-Năsăud, Reşiţa, Zalău şi altele. Dotările la categoria pol judeţean principal, municipiu reşedinţă de judeţ, cu populaţie peste 40.000 de locuitori (200.000 în aria funcţională) sunt: să aibă sedii ale administraţiilor judeţene, autostradă (Sebeş-Turda, când va fi gata), magistrală feroviară, aeroport la 100 km (Cluj şi Sibiu), gară, autogară şi să fie nod intermodal; ca nivel de echipare, să aibă transport public, minimum o filial de universitate sau unitate postliceală, spital de categoria III, IV, V, acreditat şi instituţii culturale de reputaţie judeţeană, scrie Adevărul.
Tot în judeţul Alba, alte exemple de reclasificare sunt Aiud şi Blaj – trecute la categoria municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, municipii cu rol de echilibru la nivelul judeţelor, cu populaţie peste 20.000 (50.000 în zona de influenţă / cu potenţial de arie funcţională urbană).
La această categorie, condiţiile sunt să aibă sedii de instituţii cu rol de servire zonală, să aibă cel puţin două dintre dotările – drum expres, DN, aeroport la 150 km, magistrală feroviară, gară sau autogară; de asemenea, să aibă cel puţin o filial universitară sau unitate postliceală, spital de categoria III/IV şi instituţii culturale de importanţă locală: casă de cultură, centru de cultură şi arte, centru cultural.
Alte exemple sunt Cugir şi Zlatna – trecute la categoria municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal, municipii şi oraşe cu rol de servire territorial la nivel subjudeţean, cu populaţie peste 5.000 de locuitori (30.000 în zona de influenţă /potenţial de arie funcţională urbană).
Condiţiile sunt să aibă sedii de instituţii cu rol de servire la scară locală, cel puţin două dintre dotările: DN, DJ, acces la o magistrată feroviară în limita a 70 km, autogară; de asemenea, să aibă cel puţin un liceu /grup şcolar, un spital de categoria IV /V sau centru de permanenţă şi instituţii culturale de importanţă locală: casă de cultură. Municipii şi oraşe centre urbane cu funcţii specializate vor fi municipiul Sebeş şi oraşele Teiuş, Ocna Mureş, Abrud, Cîmpeni şi Baia de Arieş.
La această categorie sunt incluse municipii şi oraşe necuprinse în categoria precedentă şi care sunt de regulă subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific funcţional turistic, economic, de transport, energetic, rezidenţial. Mărimea demografică este variabilă, nefiind determinantă. Trebuie să îndeplinească două condiţii, cel puţin, la capitolul accesibilitate la sistemele de transport dintre drum naţional, drum judeţean, acces la o magistrală feroviară în limita a 100 km, autogară la limita a 30 km şi cel puţin un liceu sau grup şcolar.
Comune poli rurali în judeţul Alba (comune cu rol de „loc central” la nivelul judeţelor ce pot prelua servicii cu rol teritorial, în domeniul sănătăţii, educaţiei, culturii, serviciilor sociale, comerţului şi altor servicii pentru populaţie; populaţie – minim 2.000 locuitori şi minim 10.000 în aria funcţională potenţială) vor fi Albac, Arieşeni şi Şugag.
13 comune ar putea comasate din cauza scăderii populaţiei
Reclasificarea localităţilor ar putea determina chiar desfiinţarea unor comune din Alba, care au înregistrat o depopulare masivă în ultimii 24 de ani. Pe lista Guvernului sunt trecute 13 comune din zona Munţilor Apuseni care au înregistrat scăderea populaţiei cu mai mult de 30 la sută, potrivit sursei citate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Marcel Ciolacu, desemnat premierul României, de Klaus Iohannis: Va conduce noul cabinet propus de coaliție
VIDEO | Marcel Ciolacu, desemnat premierul României, de Klaus Iohannis: Va conduce noul cabinet propus de coaliție Liderul PSD, Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de către Președintele Klaus Iohannis. Acesta va conduce noul cabinet propus de coaliție. Citește și: SURSE: Crin Antonescu, susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale pentru a candida la alegerile […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana