Programul Rabla pentru tractoare 2025: Solicitanții pot aplica online, pe site-ul AFM. Documente necesare
Programul Rabla pentru tractoare 2025: Solicitanții pot aplica online, pe site-ul AFM. Documente necesare
Agricultorii se pot înscrie începând din data de 12 mai 2025 în Programul ”Rabla pentru tractoare”, timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Înscrierile în program se vor realiza prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție pe site-ul AFM, bugetul alocat fiind de 500 de milioane de lei.
Documentele solicitate a fi încărcate în aplicația informatică sunt:
- cererea de finanțare;
- actul de identitate al solicitantului, valabil la momentul înscrierii în aplicație;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicație;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicație;
- atestatul de producător, emis pe numele solicitantului, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicație.
Certificatele emise în format electronic vor fi încărcate în aplicație în același format în care au fost eliberate de autoritățile/instituțiile emitente.
Nu se vor admite documentele reprezentând scanare/imagine după documentul emis în format electronic. Cererea de finanțare va fi descărcată din aplicație, completată prin tehnoredactare și, ulterior, încărcată fără a fi semnată. Aplicația nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de solicitantul persoană fizică – producător agricol în sesiunea de înscriere.
Un solicitant se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru achiziția unui singur tractor sau a unei mașini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente’, precizează AFM.
Scopul programului constă în sprijinirea producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente noi, mai puțin poluante.
În cadrul acestui program sunt sunt eligibile pentru finanțare ATV-urile, UTV-urile și dronele agricole.
Intensitatea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, iar în cazul tinerilor fermieri, intensitatea ajutorului este de 80% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente.
Totodată, ajutorul de stat va fi acordat solicitantului care îndeplinește condițiile de eligibilitate, sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat și achitării contribuției proprii.
Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Preşedinţii Curţilor de Apel condamnă ferm discursul public susţinut, bazat pe manipulare şi dezinformare, îndreptat împotriva judecătorilor, atrăgând atenţia asupra consecinţelor nocive ale acestuia cu privire la dreptul cetăţenilor la un proces echitabil
Preşedinţii Curţilor de Apel condamnă ferm discursul public susţinut, bazat pe manipulare şi dezinformare, îndreptat împotriva judecătorilor, atrăgând atenţia asupra consecinţelor nocive ale acestuia cu privire la dreptul cetăţenilor la un proces echitabil Preşedinţii Curţilor de Apel din România atrag atenţia asupra faptului că o dezbatere vizând statutul judecătorului trebuie purtată obiectiv, transparent şi responsabil, […]
Sondaj INSCOP: Aproape jumătate dintre români invinovățesc statul pentru situația lor actuală
Sondaj INSCOP: Aproape jumătate dintre români invinovățesc statul pentru situația lor actuală Conform unui sondaj INSCOP, realizat în perioada 20-26 iunie 2025, 46% dintre români cred că statul poartă o mare parte din vină pentru situația lor actuală. Un procent de 46% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „Simt că statul poartă o […]
Salarizare unitară fără sporuri acordate discreționar. Sistemul de salarizare bugetar cuprinde circa 200 de sporuri
Salarizare unitară fără sporuri acordate discreționar. Sistemul de salarizare bugetar cuprinde circa 200 de sporuri Luni, 14 iulie 2025, Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că, veniturile din sectorul public au nevoie de un cadru stabil pe termen lung, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară o nouă lege a salarizării unitare, […]