Programul Prima Casă ar putea să dispară de la anul. Până acum, 220 de mii de români au cumpărat astfel o locuinţă
Programul Prima Casă ar putea să dispară de la anul. Guvernul a început să aloce din ce în ce mai puţini bani şi nici nu se mai fac suplimentari de fonduri acum, în toamnă, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori după rectificarea bugetară.
Programul şi-a atins scopul, de a ajuta sectorul, spun economiştii, iar băncile au venit cu credite ipotecare care au condiţii similare, dar cu un avans mai mare. Astfel programul Prima Casă ar urma să dispară în câţiva ani.
Cei care vor să cumpere un apartament prin Programul Prima Casă mai au de aşteptat până în primăvară. Momentan, fondurile s-au epuizat, iar suplimentări pentru garanţii nu se vor mai face anul acesta, anunţă Fondul Naţional de Garantare. Mai mult, programul intră de anul acesta într-un proces de decelerare.
Plafonul Fondului Naţional de Garantare pentru Programul Prima Casă a început deja să scadă, de la 2.9 miliarde de lei, cât era anul trecut, la 2,5 miliarde, anul acesta. Din 2018, până în 2020 ar urmă să fie 2 miliarde de lei pe an, până în 2021, când va fi 1,5 miliarde lei. După acest an, programul ar urma să dispară.
Simona Tărtăcuță, director de comunicare FNGCIMM: “La momentul lansării, statul a spijinit cererea, accesul unei anumite categorii. Rolul statului nu-şi mai are reflectarea directă în derularea acestui program pe termen lung.”
Iancu Gudă, președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari: “Relevanţa acestui program a scăzut, valoarea tranzacţiilor prin prima casă a scăzut cu 5% faţă de anul precedent. O treime dintre cei care iau prin prima casă plătesc avans mai mare”.
Mai mult, ofertele băncilor pentru credite ipotecare sunt similare. Dobânzile sunt apropiate, dar avansul este mai ridicat.
Ionuț Stanimir, purtatorul de cuvânt al unei bănci: “Avansul e de 15% mai mare decât prima casă, rata mai mică, perioada de creditare. Sfatul pe care putem să îl dăm este ca clienţii care vor un credit ipotecar, dar care nu deţin avansul, să evite să ia un credit de nevoie personale, s-a practicat nu a ieşit bine”.
Prima Casă a avut un rol important în piaţă imobiliară, din 2009, de când a fost lansat. Din totalul creditelor, aproximativ 90% au fost prin acest program. Până acum, 220 de mii de români au cumpărat astfel o locuinţă.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină „Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a […]
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA Un gigant auto european, concernul Volkswagen, și-ar putea muta o parte din producţia mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu în care […]
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi a fost oferită ulterior […]