Programul Noua Casă: normele de implementare, oficializate. Când ar putea demara programul
Spre începutul lunii august, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum însă acesta se numeste Noua Casă. Ministerul Finanțelor Publice a stabilit și modificarea normelor de implementare, acestea fiind publicate vineri în Monitorul Oficial, astfel încât programul să poată funcționa eficient. Totuși, chiar dacă noile norme au apărut, programul nu poate demara imediat, deoarece are nevoie suplimentar și de alocarea unor fonduri.
Practic, HG 695/2020, document oficializat vineri, nu face altceva decât să adapteze normele programului Prima Casă la condițiile actuale ale programului de finanțare pentru locuințe, stabilite la începutul lunii august, odată cu apariția Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 129/2020.
Astfel, normele conțin acum, pe lângă noul nume al programului ce permite celor interesați să obțină finanțări garantate de stat pentru locuințe, respectiv Noua Casă, și condițiile actuale ale acestuia, respectiv noi praguri de finanțare, valoarea avansului minim, ce locuințe se pot cumpăra prin program și altele.
Mai exact, în hotărârea ce stabilește modificarea normelor programului de finanțare pentru locuințe apar noile praguri de finanțare, care sunt cel mult 140.000 de euro echivalent lei, pentru locuințele noi și consolidate și cel mult 70.000 de euro echivalent lei, pentru achiziționarea altor categorii de locuințe.
De asemenea, HG-ul ce vizează modificarea normelor programului Prima Casă stabilește că o locuință nouă sau consolidată este una construită sau consolidată cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare.
După cum apare în HG 695/2020, locuințele ce vor fi cumpărate prin acest program nu vor putea fi înstrăinate pe o perioadă de cinci ani.
De fapt, toate condițiile conținute de OUG 129/2020 vor fi transpuse și în normele de aplicare, diferențele dintre programele de garantare a creditelor pentru locuințe fiind detaliate în acest material.
Scurt istoric: Programul Prima Casă a apărut la jumătatea lui 2009, ca un instrument de sprijin al celor ce voiau să devină, pentru prima dată, proprietari ai unei locuințe, în condițiile în care acea perioadă a fost marcată de o criză financiar-economică.
Apoi, în luna aprilie a acestui an, programul Prima Casă a fost înlocuit de un nou program, numit O familie, o casă, care, în practică, nu s-a aplicat deloc, din lipsa unor norme.
Ajungem și la ultima parte a odiseei programului de finanțare pentru locuințe, respectiv modificarea, la începutul acestei luni, a acestuia, inclusiv a numelui (Noua Casă), acum existând și normele de aplicare, astfel încât să fie posibilă demararea efectivă a acestuia, dar care, așa cum spuneam mai sus, nu va fi posibilă nici după modificarea normelor, dacă nu i se alocă și fonduri.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h Meteorologii ANM au emis duminică dimineața mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternic […]
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire Stocurile de alimente și bunuri, în cazul producerii unor dezastre, sunt esențiale pentru supraviețuire. Populația țărilor Europene nu este suficient pregătită să reziste de la 72 ore până la 7 zile în situații de […]
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]