Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual
Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual
„Masă Caldă”, programul-pilot din grădinițe și școlile gimnaziale va fi extins anual cu 25% față de anul precedent. Proiectul a fost conceput ca un sprijin, în special pentru elevii din zonele defavorizate, care să diminueze abandonul școlar și care să ajute incluziunea socială.
Spre deosebire de defunctul proiect „Laptele și cornul”, care a creat o mare risipă de produse procesate – care cel puțin în marile orașe ajungeau, în mare proporție, la gunoi sau mucezeau prin ghiozdane – noul program promovează crearea de cantine, acolo unde este posibil, sau cel puțin săli de mese și se adresează unui segment țintit de elevi și preșcolari. De asemenea, școlile vor fi deservite prin lanțul scurt de aprovizionare, ceea ce va sprijini producătorii și procesatorii locali.
În proiectul-pilot au fost incluse inițial 300 de școli de pe tot teritoriul României. În urma evaluării numărului de unități de învățământ beneficiare ale Programului-pilot s-a constatat faptul că, raportând numărul de preșcolari și elevi la bugetul aprobat și alocat acestui scop, rămâne un excedent financiar. Astfel, guvernul a cerut extinderea proiectului la 350 de unități de învățământ în anul școlar 2022-2023.
Meniu de 15 lei pentru fiecare elev
Conform ordonanței care urmează să fie votată în Parlament, “în perioada cursurilor preșcolarilor și școlarilor li se acordă gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate asigurată, în limita unei sume zilnice de 15 lei, cu tot cu TVA”.
De asemenea, numărul școlilor care vor fi incluse în proiectul „Masă caldă” va fi suplimentat anual cu 25%, până când toate școlile din învățămîntul preuniversitar de stat vor fi înrolate în program.
Acest proiect ar limita abandonul școlar și ar putea asigura accesul nediscriminatoriu al unui număr cât mai mare de preșcolari și elevi la educație, consideră Ministerul Educației.
Școlile, alimentate prin lanțul scurt de aprovizionare
Pe de altă parte, proiectul va fi recalibrat și din punct de vedere economic. Autoritățile locale pe raza cărora se află școlile și grădinițele incluse în programul pilot „Masă caldă” vor trebui să respecte în procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a alimentelor din lanțul scurt de aprovizionare.
Lanțul scurt de aprovizionare este circuitul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori.
Acest lucru are două avantaje: susține economia locală și elimină adaosurile comerciale succesive, costurile de transport, depozitare etc. Astfel, cantitatea de hrană pe care o poți cumpăra cu 15 lei de la producătorul local poate fi dublă față de cea importată de la 500 de kilometri distanță.
Sursa: gandul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, PFA, chirii și alte astfel de venituri pe cont propriu au acum la dispoziție formularul 212 – Declarația Unică 2025, ca PDF editabil („inteligent”), […]