Programul „Investeşte în tine”, adoptat de Senat. Tinerii cuprinşi în sistemul de învăţământ pot lua credite cu dobândă zero
În şedinţa plenului de luni, Senatul a adoptat OUG 50/2018 privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine”.
Tinerii cu vârste între 16 şi 26 de ani, cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei ori de Ministerul Muncii, pot lua credite cu dobândă zero de până la 40.000 de lei şi o suplimentare de 20.000 de lei.
De acest program pot beneficia şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani care sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională. Ele pot lua un credit de 35.000 de lei şi o suplimentare de 20.000 de lei, dacă persoana respectivă este angajată sau se angajează în perioada derulării programului.
Creditele sunt garantate de stat în proporţie de 80%. Beneficiarul garantează în proporţie de 20% creditul dacă este angajat, iar dacă nu este angajat trebuie însoţit de un codebitor, pentru diferenţa de 20%.
Senatorul USR Adrian Wiener susţine că prin acest program vor creşte taxele pentru învăţământ.
În schimb, social-democrata Lavinia Craioveanu a subliniat că proiectul vine în sprijinul tinerilor, dându-le „o şansă la educaţie”.
„Acest credit care este limitat de altfel la o sumă de 40.000 de lei nu cred că va determina o creştere a taxelor în universităţi”, a spus Craioveanu.
Senatorul liberal Florin Cîţu s-a declarat surprins de acest proiect, „având în vedere retorica Guvernului împotriva sistemului bancar”.
„Este un proiect care pare scris de sistemul bancar. De exemplu, este o perioadă de garanţie de cinci ani. Eu ţin minte că au existat dezbateri în Senat şi în Camera Deputaţilor despre faptul că băncile ne înşeală şi că garanţia îi face pe oameni să se împrumute mai mult decât ar putea”, a afirmat Cîţu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan