Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Profesorul universitar Nicolae Popa, doctor „honoris causa” UAB Alba Iulia, a trecut la cele veșnice. A fost o adevărată personalitate a lumii juridice din România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Profesorul universitar Nicolae Popa, doctor „honoris causa” UAB Alba Iulia, a trecut la cele veșnice. A fost o adevărată personalitate a lumii juridice din România

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă regretul pentru trecerea în neființă a domnului prof.univ.dr. Nicolae Popa și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Citește și: Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”

 Festival de Romania 2024

„Domnul prof. univ. dr. Nicolae Popa, îndrăgit, admirat și, îndeosebi, apreciat de profesioniștii dreptului, a fost o adevărată personalitate a lumii juridice din România, fost președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și profesor şi îndrumător al multor generații de studenți ai Facultății de drept, Universitatea București, în domeniul teoriei generale a dreptului şi al sociologiei juridice.

Laureat de două ori al Academiei Române şi decorat cu Ordinul Național “Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce, domnul prof. univ. dr. Nicolae Popa şi-a imprimat pregătirea excepțională în cultura dreptului românesc și a transmis-o mai departe în calitate de cadru didactic universitar încă din anul 1960.

Ne vom aminti cu prețuire, recunoștință și deosebit respect de cel care a fost profesorul Nicolae Popa, iar amprenta sa juridică rămâne alături de noi și ne va ghida în viitor, atât pe cei aflați în activitate, cât și pe viitorii studenți și aspiranți la profesiile juridice, prin intermediul lucrărilor publicate și al culturii juridice dezvoltate în exercițiul constant al dreptului la un standard profesional de excepție.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, transmite Consiliul Superior al Magistraturii.

Născut la data de 1 septembrie 1939, domnul profesor universitar doctor Nicolae Popa a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1960.

În anul 1973 a absolvit cursurile seminarului de drept şi instituţii legale americane de la Salzburg, Austria.

În anul 1975 a absolvit cursurile şcolii doctorale din cadrul Universităţii din Bucureşti. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea liberă internaţională a Moldovei, iar în anul 2006 a obţinut acelaşi titlu de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia.

Între anii 1993-1996, a fost consilier prezidențial pentru probleme legislative și juridice la Administrația Prezidențială

În anul 1996, Nicolae Popa a fost numit de către Președintele României în demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României. În perioada 2001-2004, judecătorul Nicolae Popa a deținut funcția de președinte al Curții Constituționale, mandatul său de judecător expirand în anul 2004.

La data de 12 iulie 2004, Nicolae Popa a fost ales ca președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, mandat care s-a terminat in anul 2009

Activitatea didactică a domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa a început în anul 1960, în cadrul Universităţii din Bucureşti. În perioada 1987-1993 a deţinut funcţia de prodecan al Facultăţii de drept din cadrul acestei instituţii de învăţământ, iar în perioada 1996-2005 a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Funcţia didactică de profesor universitar, pe care o deţine şi în prezent, a dobândit-o în anul 1990.

În anul 2002 a obţinut premiul „Istrate Mincescu” al Uniunii Juriştilor din România, iar în anul 2003 „Titlul de excelenţă” şi „Diploma de excelenţă” acordate de Asociaţia Naţională a Tinerilor Jurişti din România. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce. În anii 1975 şi 2004 a fost laureat al Academiei Române obţinând Premiul Simion Bărnuţiu.

Începând cu anul 1993 este coordonator de doctorat în domeniul Drept.

Profesorul Popa este autorul unui număr mare de studii și articole în domeniul dreptului, precum și a unor cursuri și monografii de teoria generală a dreptului și de sociologie juridică, dintre care menționăm următoarele:

„Mică Enciclopedie de Politologie” (Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1977) – coautor;

„Constituția României. Cunoștințe despre stat și drept” (Ed. Didactică și Pedagogică, București, 1979) – redactor responsabil și coautor;

„The Political System of Romania” (Ed. Științifică, București, 1979) – coautor;

„Prelegeri de sociologie juridică” (Tipografia Universității București, 1983);

„Law and Rights” (edited by Vincenzo Ferrari, Milano-Dott. A. Giuffre Editore, 1991) – coautor;

„Teoria generală a dreptului” (prima ediție, 1992, ultima ediție, a VII-a, 2002, Ed. All Beck, 300 p.);

„Partidele Politice” (Ed. Monitorul Oficial, 1993) – coautor;

„Sociologie juridică” (Ed. Universității București, 1997, reeditată în anul 2003) – coautor;

„Filosofia dreptului. Marile curente” (Ed. All Beck, 2002) -coautor;

„Ideea curgerii timpului și consecințele ei juridice” (Ed. All Beck, 2002) – coautor;

„Pentru o teorie generală a statului și dreptului” (Ed. Arvin Press, 2003) – coautor;

„Drept civil. Contracte speciale” (Ed. All Beck, 2004) – coautor;

„Jurisprudența Curții Constituționale și Convenția Europeană a drepturilor omului” (Ed. Monitorul Oficial, 2005) – coautor;

„Teoria generală a dreptului (Sinteze pentru seminar)” (Ed. All Beck, 2005) – coautor.

A participat la numeroase conferințe internaționale pe teme de drept constituțional și organizare judiciară (Paris, Karlsruhe, Strasbourg, Bruxelles, Moscova, Varșovia, Praga, Antalia, Erevan, Washington, Madrid, Lisabona).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PENSII 2025 | „Mica recalculare” a pensiilor: Venituri luate în calcul, documente necesare și costuri pentru beneficiari Casa Națională de Pensii Publice face o serie de precizări cu privire la „mica recalculare” a pensiilor. Aceasta a început deja și se preconizează că va fi finalizată la data de 1 martie 2025. Beneficiarii după „mica recalculare” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea