Profesorul universitar, Cristian Păun: „Protecționismul este una din cele mai brutale forme de intervenție în economie”
Profesorul universitar, Cristian Păun: „Protecționismul este una din cele mai brutale forme de intervenție în economie”
Într-o recentă postare pe pagina de Facebook, profesorul universitar Cristian Păun, a abordat subiectul protecționismului, afirmând că aceasta este una dintre cele mai brutale forme de intervenție în economie și produce întotdeauna efecte adverse asupra economiei.
„Protecționismul este una din cele mai brutale forme de intervenție în economie. Indiferent de cum este motivată de politicieni această intervenție dură, ea produce întotdeauna efecte adverse asupra economiei unde este aplicată aceasta. Iluzia din spatele protecționismului a bulversat perioada timpurie a științei economice.
Primele idei economice, din păcate, s-au cristalizat în jurul acestei iluzii care, de ceva vreme, capătă valențe tot mai mari. Mercantilismul, prima școală de gândire economică, a dominat secolele XV-XVII, dezvoltând cel mai primitiv model de dezvoltare: prosperitatea vine din exporturi cât mai mari câtre restul lumii și de protejarea cât mai puternică față de concurența din exterior.
China comunistă face asta de decenii. Rusia, la fel. De ceva vreme (cam după anii ’90 când s-a trecut de la o uniune vamală la o piață comună), și Uniunea Europeană.
Toate școlile de gândire economică serioase apărute ulterior (fiziocrații, liberalii clasici etc.) au combătut serios și cu argumente irefutabile această formă simplistă de a vedea dezvoltarea unei națiuni. Printre argumentele în favoarea liberului schimb (opusul protecționismului) ar fi: creșterea eficienței utilizării factorilor de producție, o creștere economică mult mai mare, exporturi mai mari, prețuri mai mici pentru consumatori, calitate mai bună pentru produsele unei piețe, specializare în producție pe potriva avantajelor competitive și comparative. Pe scurt, protecționismul erodează calitatea și nivelul dezvoltării economice.
Din păcate, mercantilismul astăzi și-a găsit adepți printre cei care pledează pentru un naționalism economic și pentru monopol de stat. China astăzi este una din cele mai mercantiliste economii. Extrage la maxim prosperitate din exporturile către toate țările lumii, protejându-se prin diferite metode mai mult sau mai puțin vizibile de ceea ce ar putea veni din afară în China. Prin dumping social masiv, prin subvenții, prin acoperirea unor costuri sau pierderi, prin acoperirea erorilor apărute în deciziile economice evitând mereu falimente răsunătoare, China este foarte agresivă cu toți ceilalți dar, în același timp, foarte avidă să nu își piardă piețele de export. Ce nu a înțeles China este că la protecționism se va răspunde întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, tot cu protecționism.
Este valabil, din păcate, și pentru UE. Protecționismul în UE îmbracă astăzi forme la fel de ascunse (bariere netarifare) care sunt în creștere: produsele trebuie să fie realizate cât mai ”verde”, să nu polueze când sunt consumate, să nu fie modificate genetic, să fie BIO, ECO, să respecte tot felul de standarde de calitate etc. Există chiar acele prețuri minimale la export și maximale la importul de produse agricole care, la rigoare, sunt tot ca niște taxe vamale.
Va avea răspunsul SUA efectele scontate?
Teoria economică spune că nu. Protecționismul SUA va duce la și mai mult protecționism din partea Chinei și a UE. În final, vom sărăci cu toții din această cursă a supra-taxării comerțului internațional. Vor pierde toți, deopotrivă. Fiecare se va izola din nou în interiorul pieței sale locale, fiecare va deveni suveran pe țara și consumatorii săi. Cu oportunități și alternative mai puține. Protecționismul nu va duce la investiții economice mai multe, nu va duce la PIB mai mare. Va muta o parte a producției care acum provine din import în interiorul granițelor. Cu condiția să existe capital și competențe suficiente pe principalele bunuri care provin acum de la ceilalți. Cum însă resursele sunt mereu rare și nicio națiune nu poate deține toate avantajele competitive și comparative mai mari, este doar o chestiune de timp până când, în toate țările importante ale lumii, vor apărea probleme de cerere mult mai intensă decât alternativele produse / oferite exclusiv de economia locală.
Din păcate, în acest război comercial, cei mai mari perdanți sunt cei mici și cei aflați la capătul sau la marginea lanțurilor de valoare. Care vor trebui să cumpere bunuri tot mai scumpe, să se descurce cu ce au. Mai mult nu au. Și aici vine vorba mai ales de capital și tehnologie de ultimă oră.
Acest război este unul mult mai păcătos decât un război militar!
Și să nu uităm, el a fost mereu întreținut de puterile totalitare din această lume: China, Rusia. SUA intră astăzi și ea în acest război și va atrage, fără îndoială, și alte țări importante în el: Marea Britanie, UE și Japonia.
Este trist să vezi cum ideile proaste revin mereu în mintea liderilor politici. Și cum miopia domină pe toți cei care ar trebui să condamne această amnezie colectivă, mai ales când vine vorba de teorie. Nici nu vreau să îmi imaginez momentul în care politicieni ne vor îndemna să uităm de teoria gravitației și să ne aruncăm cu toții în hău. Cam asta se întâmplă acum pe parte economică…„, a scris Cristian Păun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Sprijin pensionari 2025: Ajutor pentru pensionarii cu pensii mici, prevăzut în buget Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat recent că în bugetul pe anul 2025 este prevăzută suma de 2 miliarde de lei pentru un ajutor oferit seniorilor cu pensii mici. Citește și: TOP pensii: Cea mai mare pensie din România bazată pe contributivitate 108.627 […]