Rămâi conectat

Actualitate

Profesorul universitar Bodgan Glăvan, mituri demolate despre execuția bugetară: „Este la mintea cocoșului că dacă statul cheltuie mai mult, atunci va colecta și mai multe taxe”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar Bodgan Glăvan, mituri demolate despre execuția bugetară: „Este la mintea cocoșului că dacă statul cheltuie mai mult, atunci va colecta și mai multe taxe”

Într-o postare recentă pe pagina de Facebook, profesorul universitar Bogdan Glăvan analizează execuția bugetară și demontează trei mituri legate de deficit, venituri și digitalizare.

Citește și: Profesorul Bogdan Glăvan: ”România dublei măsuri, o lege pentru hoții banului public și altă lege pentru cei care muncesc cinstit. Și de asta numărul oamenilor cinstiți este mic”

Sărbătoarea Muzicii 2025

„Trei mituri demolate despre execuția bugetară, pe scurt:

1. Deficitul excesiv s-a datorat investițiilor. O minciună. Priviți cheltuielile publice. Am însemnat cheltuielile de capital și cheltuielile din fonduri europene – presupunând ultra-generos că toate înseamnă „investiții”. Cu roșu sunt valorile care au crescut (% din PIB), cu negru sunt valorile care au scăzut. Observăm că guvernul a avut cheltuieli de capital mai mari, cheltuieli cu bani din PNRR mai mari ș.a., toate astea ducând la o diferență de 3,4% din PIB. Dar, în același timp, a înregistrat cheltuieli cu 3,1% din PIB mai mici pe fondurile structurale. Când tragem linie, guvernul a cheltuit cu 0,3% din PIB mai mult decât în 2023 pe toate aceste linii bugetare unde se ascund investițiile.

În realitate, deficitul exploziv s-a datorat salariilor, pensiilor, bunurilor și serviciilor și dobânzilor, unde suma cheltuită a fost cu 2,5% din PIB mai mult decât în 2023. De asemenea, s-a mai datorat veniturilor, dar despre asta mai jos.

2. Cică la venituri guvernul și-a făcut planul. Altă minciună. În primul rând, veniturile totale sunt MULT MAI MICI decât estimatul, în proiectul de buget. La începutul lui 2024 guvernul estima că va avea venituri de 33,8% din PIB; execuția arată venituri de 32,6% din PIB, adică o diferență în minus de 1,2% din PIB. Doar la capitolul PNRR este o gaură cât casa, dar nu mai detaliez.

Acum, oare măcar la venituri fiscale și-a atins guvernul ținta, așa cum pretinde? Nu. Când MF pretinde că și-a atins și chiar depășit ținta de venituri fiscale, nu face decât să dezinformeze. De ce? Fiindcă pentru a putea stabili dacă colectarea taxelor a fost mai bună decât anul anterior este necesar să păstrăm toți ceilalți factori constanți (ceteris paribus). Altminteri comparăm mere cu pere. Nu putem să comparăm veniturile prognozate la începutul anului cu cele înregistrate la finalul anului și să tragem vreo concluzie cât timp alți factori, neluați în calcul inițial, s-au modificat. Și, ce să vezi? Exact așa s-a întâmplat. Marele factor care s-a modificat față de valoarea estimată în cursul anului 2024 se referă la – ghici ciupercă?! – cheltuielile publice, Sherlock. Este la mintea cocoșului că dacă statul cheltuie mai mult, atunci va colecta și mai multe taxe; o parte din salariile mai mari, din pensiile mai mari, din investițiile mai mari, se întorc la buget sub formă de TVA, accize etc. Cheltuielile publice au crescut cu 19%; încasările din taxe au crescut cu 16% – și să nu uitați că guvernul a decretat 2 pagini de creșteri de taxe la începutul lui 2024.

3. Minciuna cu venituri din digitalizare. Pe execuția bugetară publicată de MF este o impozantă linie albă. ZERO LEI! În proiectul de buget, inclusiv la rectificare, au trecut 10,5 mld. lei. Cum am spus în mod repetat, asta a fost una din dovezile de fals intelectual, dar nimeni nu apreciază, mai precis nimeni nu anchetează”, a scris Bogdan Glăvan pe pagina de Facebook.

sursa foto: Facebook, Bogdan Glăvan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE LICEU 2025: Ierarhia mediilor din Alba și celelalte județe pentru înscrierea la studii liceale publicată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE LICEU 2025: Ierarhia mediilor din Alba și celelalte județe pentru înscrierea la studii liceale publicată de Ministerul Educației Ministerul Educației a publicat, vineri, 11 iulie 2025, ierarhia mediilor din Alba și celelalte județe pentru înscrierea la studii liceale.  Ierarhia pentru admiterea la liceu conține lista absolvenților de gimnaziu care au susținut Evaluarea Națională. Ei […]

Citește mai mult

Actualitate

Inflație în continuă ascensiune și prețuri în creștere: Ce arată datele INS

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Inflație în continuă ascensiune și prețuri în creștere: Ce arată datele INS Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2025, în comparație cu luna iunie 2024, s-a ridicat la 5,7%, deci, a crescut cu 0,2%.  Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2025 comparativ cu luna mai […]

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO | Cum arată acum secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1): Stadiul lucrărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum arată acum secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1): Stadiul lucrărilor Constructorii turci (Mapa – Cenghiz) au în șantier mobilizați 106 muncitori și 62 de utilaje pe secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1), a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).  La viaductul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea