Rămâi conectat

Ştirea zilei

Profesorul Gheorghe Albu, om de seamă al județului Alba, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 74 de ani. Este membru fondator al orchestrei „Crăişorul Munţilor”, pe care o şi dirijează

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Profesorul Gheorghe Albu, om de seamă al județului Alba, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 74 de ani. Este membru fondator al orchestrei „Crăişorul Munţilor”, pe care o şi dirijează

Profesorul Gheorghe Albu, om de seamă al comunei Vințu de Jos, împlinește duminică, 15 septembrie, frumoasa vârstă de 74 de ani. A fost felicitat de întreaga comunitate printr-o postare pe pagina de Facebook, Vințu de Jos, Alba, România.

”Profesorul Gheorghe Albu, “Tezaur uman viu“ nedeclarat, dar recunoscut de cei care îl cunosc, ca un om de seamă al comunei noastre, pe care astăzi îl sărbătorim și îi transmitem cele mai sincere gânduri de prietenie, sănătate și împliniri!”, se notează în postarea de pe pagină.

Gheorghe Albu s-a născut la 15 septembrie 1950, în localitatea Vinţu de Jos din judeţul Alba.

A urmat Liceul Pedagogic din Deva, cursurile şcolii de Muzică din Deva, Universitatea „Hyperion” Bucureşti, Facultatea de Arte, Secţia de Etnomuzicologie şi Folclor, absolvită în anul 1996 sub coordonarea prof. univ. Marioara Murărescu şi a prof. univ. dr. Doina Işfănoni.

În anul 2009, este licenţiat în specializarea Interpretare Muzicală-Taragot, la Facultatea de Muzică a Universităţii de Arte „Vatra” din Baia Mare, sub coordonarea prof. univ. dr. Ovidiu Papană şi a prof. Silviu Baciu.

În ceea ce privește activitatea profesională, Gheorghe Albu a fost învăţător la Vaţa de Jos, profesor la şcoala Populară de Artă din Alba-Iulia, apoi la Liceul de muzică şi Arte plastice, dar și referent la Consiliul Judeţean al Creaţiei Populare Alba. A terminat o lucrare originală, „Metodă de taragot”, pentru tipărire.

În activitatea artistică s-a remarcat ca membru fondator al orchestrei „Crăişorul Munţilor”, pe care o şi dirijează, din Alba Iulia, dar și ca solist instrumentist la clarinet.

Ca solist a participat la numeroase turnee în ţară şi în străinătate, în Europa şi America. Repertoriul său conţine melodii de pe întreg arealul românesc, doine de dor şi jale, învârtite, ţarina, cântece de dragoste, cântece de cătănie şi din folclorul pastoral.

A obţinut premii, diplome şi distincţii pe plan judeţean şi naţional (locul I pe ţară, ca instrumentist, înainte de 1989). A pregătit diferite spectacole la instituţii de cultură, şcoli şi întreprinderi. A fost o prezenţă activă la radio şi televiziune alături de cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară din ţară: Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Dumitru Fărcaş, Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii

Dan HENEGAR

Publicat

în

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea