Rămâi conectat

Actualitate

Profesorul Cristian Păun, despre noua taxă pe tranzacțiile bancare: „Să plătească bancherii, să plătească capitaliștii. Mama lor de chiaburi. Haos și fugi!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Cristian Păun, despre noua taxă pe tranzacțiile bancare: „Să plătească bancherii, să plătească capitaliștii. Mama lor de chiaburi. Haos și fugi!”

Apar tot mai multe reacții ale specialiștilor economici, după apariția în spațiul public a informației că o taxă pe toate tranzacțiile financiare a fost discutată la Cotroceni de viitoare coaliție de Guvernare pentru a face rost de bani la bugetul de stat.

Propunerea ar fi venit dinspre mediul de afaceri, nu de la politicieni, și nu este clar ce susținere are. Noua taxă ar putea să fie aplicată tuturor tranzacțiilor financiare din România, oricât de mici sau mari.

Profesorul de economie Cristian Păun a scris sâmbătă, 7 iunie, într-o postare pe Facebook, că și alte țări au aplicat-o, de exemplu Slovacia. Însă „a produs deja haos”.

Analistul economic spune că este o măsură care s-ar potrivi mai degrabă „suveraniștilor”, care au pierdut alegerile în România. Acesta atrage atenția că românii ar putea fi taxați de mai multe ori.

Citește și: Profesorul de economie Cristian Păun: Subvențiile acordate partidelor politice, taxate progresiv. Se poate rezolva de pe o zi pe alta, altfel Venezuela scrie pe noi!

„Suveraniștii lui Fico din Slovacia, tot un fel de marxiști MAGA, au introdus din iunie o taxă pe tranzacții / operațiuni bancare. Ca toți marxiștii, au boală pe bănci, pe bancheri, pe cei care economisesc, pe cei care acumulează capital.Pe același model, ai noștri o preiau pe nemestecate, ca gânsacii, și vor și ei să o introducă și la noi. Taxa este aberantă și a produs deja haos la slovaci, efecte adverse. Zici că la noi au câștigat suveraniștii. Fără să câștige, de fapt. Să plătească bancherii, să plătească capitaliștii.

Mama lor de chiaburi. Haos și fugi! Din ăla suveranist…Cică au calculat: 50 de miliarde lei vor încasa prin taxa asta. Doar anul acesta. Adică, vom fi mai săraci cu 50 miliarde lei. Să vedeți ce de reforme o să se facă de banii ăștia. Abia aștept ca statul să ia taxa când angajatorul transferă banii în contul curent al angajatului și, apoi, când angajatul face o plată la rata de la bancă din contul ăsta, statul să îl mai taxeze încă odată pe angajat. Și tot așa. O distracție!”, a transmis Cristian Păun.

Acesta a semnalat și câteva probleme care ar putea apărea odată cu taxa pe operațiuni bancare:

1. Dublează TVA: în principiu, nu poți pune două taxe pe vânzări. Nu poți avea și TVA și o taxă plătită când cumperi cu TVA. Procent din ceea ce cumperi. Ori una, ori alta. Sunt două taxe care fac același lucru. Sumă fixă / tranzacție e nasoală și nedreaptă rău. Desigur, guvernul o preferă pe cea pe plățile prin bănci pentru că nu are regularizare de TVA, încasează integral taxa. Doar că, în acest caz, ar trebui renunțat la TVA. De fapt, chiar triplează TVA, având în vedere că avem și taxa pe cifra de afaceri astăzi în vigoare. Deci, în anumite cazuri, vom aplica 3 taxe diferite pe vânzări. Suntem de râsul lumii.

2. Nu este clar care vor fi excepțiile. Și vor trebui să fie foarte multe. Altfel, taxa devine extrem de nocivă și abuzivă. De exemplu: eu primesc banii de la angajator prin transfer bancar din contul lui în contul meu. Impozitul apare. Apoi, eu plătesc din acest cont la magazin. Mai apare odată impozitul. De ce îl plătesc de două ori? Sau: au transfer bani în contul de economii. Plătesc impozit. Scot depozitul și dobânda. Plătesc iar impozitul. Îl plătesc de două ori? Excepțiile numeroase vor face legea inaplicabilă;

3. Impozitul nu va putea să taxeze plățile dintre doi cu crypto. Niciodată. Doar dacă cel care primește crypto vrea bani în numerar. Dar, poate obține numerar din străinătate. De la vecini. Poate evita ușor taxa asta;

4. Impozitul va încuraja evitarea băncilor, evitarea plăților electronice. Vom trece toți pe numerar. Angajatorii vor reveni la plățile cu numerar. Crește evaziunea;

5. Preferința pentru numerar va definanciariza și mai mult România. Intermediarii financiari vor pierde. Oricum au cel mai mic câștig / client din toată UE în momentul fe față. Sectorul bancar va fi puternic zdruncinat. El este important pentru economisiri, pentru dezvoltare, pentru acumulare de capital. Și așa suntem la pământ cu intermedierea financiară. Încă un motiv să fim și mai la pământ.

Nu știu cine îl sfătuiește pe Nicușor Dan dar numai în belele îl bagă. Nu mai aberații, care mai de care, apar în spațiul public. Așteptările sunt extrem de mari. Și nu în direcția unor astfel de aberații… Oameni vor altceva. Nu amatorismul pesedisto-socialist din ultimele decenii…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]

Citește mai mult

Actualitate

Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea