Rămâi conectat

Actualitate

Profesorul Cristian Păun, despre introducerea unui impozit progresiv: ”Este o mare aberație. Și că cei care o susțin, habarniști de-a dreptul. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale”

Ioana Oprean

Publicat

în

Profesorul Cristian Păun, despre introducerea unui impozit progresiv: ”Este o mare aberație. Și că cei care o susțin, habarniști de-a dreptul. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale”

Profesorul Cristian Păun îi contrazice pe cei care spun că introducerea impozitului progresiv este o soluție. Acesta este de părere că este o aberație, iar cei care susțin o asemenea măsură sunt habarniști de-a dreptul.

”Poza atașată arată structura veniturilor în România. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale. Dacă adăugăm și veniturile din prestații sociale (ajutoarele sociale), ne apropiem de 90%.

Citește și: Profesorul Cristian Păun, despre noua taxă pe tranzacțiile bancare: „Să plătească bancherii, să plătească capitaliștii. Mama lor de chiaburi. Haos și fugi!”

Evident, te sperie faptul că ajutoarele sociale acordate sunt cam 1/3 din salariile plătite în economie. Și te sperie și faptul că celelalte venituri nu contează aproape deloc (activități independente, agricole, din proprietate), cam tot ce se declară prin declarația de venituri.

Această poză este perfectă pentru a arăta că introducerea unui impozit progresiv este o mare aberație. Și că cei care o susțin sunt complet rupți de realitatea din România, habarniști de-a dreptul. Sunt mânați orbește de ideologie și nu de argumente economice și principii ancorate în concret. Sau că, introducând acest impozit pe venituri în mare parte salariale (cu jumătate din ele aproape salarii minime) sau ajutoare sociale, statul pierde, nu câștigă mai nimic.

Cotele ar trebui să fie imense pe o astfel de structură de venituri ca statul să câștige măcar ceva din impozitul progresiv, ceva gen 60-70% pe salarii peste dublul mediei, adică peste 10.000 lei net.

Ceea ce ar face ca un astfel de sistem să descurajeze munca de valoare, munca cu valoare adăugată mare. Și asta fără a adăuga costurile birocriației unui astfel de sistem, deducerile aferente, costurile pentru fiecare dintre noi care va trebui să completăm declarații de venit cu toții an de an (nu ca acum, doar cei cu venituri din alte surse decât salariile)”, a scris Păun pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea