Profesorul Cristian Păun, despre introducerea unui impozit progresiv: ”Este o mare aberație. Și că cei care o susțin, habarniști de-a dreptul. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale”
Profesorul Cristian Păun, despre introducerea unui impozit progresiv: ”Este o mare aberație. Și că cei care o susțin, habarniști de-a dreptul. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale”
Profesorul Cristian Păun îi contrazice pe cei care spun că introducerea impozitului progresiv este o soluție. Acesta este de părere că este o aberație, iar cei care susțin o asemenea măsură sunt habarniști de-a dreptul.
”Poza atașată arată structura veniturilor în România. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale. Dacă adăugăm și veniturile din prestații sociale (ajutoarele sociale), ne apropiem de 90%.
Citește și: Profesorul Cristian Păun, despre noua taxă pe tranzacțiile bancare: „Să plătească bancherii, să plătească capitaliștii. Mama lor de chiaburi. Haos și fugi!”
Evident, te sperie faptul că ajutoarele sociale acordate sunt cam 1/3 din salariile plătite în economie. Și te sperie și faptul că celelalte venituri nu contează aproape deloc (activități independente, agricole, din proprietate), cam tot ce se declară prin declarația de venituri.
Această poză este perfectă pentru a arăta că introducerea unui impozit progresiv este o mare aberație. Și că cei care o susțin sunt complet rupți de realitatea din România, habarniști de-a dreptul. Sunt mânați orbește de ideologie și nu de argumente economice și principii ancorate în concret. Sau că, introducând acest impozit pe venituri în mare parte salariale (cu jumătate din ele aproape salarii minime) sau ajutoare sociale, statul pierde, nu câștigă mai nimic.
Cotele ar trebui să fie imense pe o astfel de structură de venituri ca statul să câștige măcar ceva din impozitul progresiv, ceva gen 60-70% pe salarii peste dublul mediei, adică peste 10.000 lei net.
Ceea ce ar face ca un astfel de sistem să descurajeze munca de valoare, munca cu valoare adăugată mare. Și asta fără a adăuga costurile birocriației unui astfel de sistem, deducerile aferente, costurile pentru fiecare dintre noi care va trebui să completăm declarații de venit cu toții an de an (nu ca acum, doar cei cu venituri din alte surse decât salariile)”, a scris Păun pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: Economia României va reveni la nivelul normal dinainte de 2018. Toate bulele se vor sparge: imobiliare, bursă
Economistul Radu Georgescu: Economia României va reveni la nivelul normal dinainte de 2018. Toate bulele se vor sparge: imobiliare, bursă În ultimii 8 ani, România a făcut toate greșelile economice, fiscale și monetare posibile, fiind la un pas de a fi pusă în Junk, scrie economistul Radu Georgescu. Acesta consideră că economia este bau-bau-ul României, […]
Bogdan Glăvan: „Creșterea masivă a fiscalității nu are rațiune economică” „Creșterea masivă a fiscalității nu are rațiune economică”, subliniază profesorul de economie Bogdan Glăvan. Citește și: Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii” „Dacă toată lumea este de acord că deficitul bugetar a explodat […]
Comisia Europeană cere măsuri și mai dure în România: Reorganizare în administrație și majorări de taxe încă de la 1 august 2025 – surse
Comisia Europeană cere măsuri și mai dure în România: Reorganizare în administrație și majorări de taxe încă de la 1 august 2025 – surse Ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, a fost la Bruxelles, iar după discuțiile cu cei de la Comisia Europeană a înțeles că pachetul de măsuri fiscale și promisiunea de a reduce personalul […]