Profesorul Cristian Păun, despre creșterea inflației: ”Cei săraci devin și mai săraci. Este o taxă ascunsă și greu de explicat oamenilor”
Profesorul Cristian Păun, despre creșterea inflației: ”Cei săraci devin și mai săraci. Este o taxă ascunsă și greu de explicat oamenilor”
Profesorul Cristian Păun explică într-o postare recentă în mediul online de ce inflația în România crește din nou și de ce aceasta este de fapt un efect și, în același timp, o cauză, dar și de ce deficitul uriaș al țării noastre are un rol esențial în inflație.
”Inflația bate iar la ușă. În loc să scadă, crește iar. A ajuns la 5,5% (aproape de partea superioară a intervalului de incertitudine al BNR, care trebuie și el ajustat). Cea mai mare creștere o avem la alimente. Această creștere vine într-un context de stagnare economică (chiar recesiune în mediul privat).
Citește și: Profesorul Cristian Păun, despre introducerea unui impozit progresiv: ”Este o mare aberație. Și că cei care o susțin, habarniști de-a dreptul. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale”
Este o creștere care nu include în ea potențiala creștere a taxelor, liberalizarea pieței de energie (o ciudățenie având în vedere faptul că producătorii mari de energie sunt de stat și consiliile lor de administrație sunt populate de politruci gata să sară la orice cerere de majorare de preț, ANRE este și ea împânzită la vârf de numiri politice etc.) și un posibil an prost pe parte de agricultură (îngheț, ploi, inundații…).
Inflația este un efect. Și, în același timp, o cauză pentru alte efecte în lanț. În inflația din România un rol esențial îl are deficitul bugetar excesiv. Cheltuieli de consum pe care nu ni le permitem, pe care statul le finanțează prin datorie publică, jumătate externă. Datorie care a ajuns la costuri colosale, ca procent din PIB.
Gândiți-vă, plătim pe dobânzi aproape 3% din PIB. Cât ar trebui să fie deficitul. Sau cât bugetul de la educație sau apărare. Imens! Pentru a alimenta, nesustenabil, un consum generator de inflație și deficit comercial.
Într-un astfel de context, cu o stagflație evidentă, dansul periculos pe care îl face PSD devine și mai periculos. În loc să pună osul la treabă să repare stricăciunile create, produc și mai multe stricăciuni. Un plan odios și cinic!
Inflația este fenomenul care polarizează și mai mult societatea: cei săraci devin și mai săraci. Este o taxă ascunsă. O taxă în cascadă. O taxă greu de explicat oamenilor. O taxă care nu se aprobă și nu se votează de către nimeni. O taxă alimentată inclusiv de contextul politic turbulent și de erorile fiscal-bugetare din ultimii ani”, a scris Păun pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare față de direcția anunțată prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, precum și față de inconsecvențele din Programul de Guvernare 2025–2028. Citește și: Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni […]
Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid”
Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid” Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, a anunțat joi, 3 iulie 2025, că a depus o plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu, acuzându-l că […]
Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri
Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri Mâncarea şi toate celelalte produse de la raft, benzina şi motorina, facturile pentru energie, RCA-ul şi vacanţele, toate vor avea preţuri mai mari pe fondul măsurilor de austeritate luate de Guvern. Creşterea celor două cote de TVA, cea standard […]