Profesorul ASE, Cristian Păun despre faptul că România se apropie vertiginos de „junk”: ”Românul de rând, învelit în steag tricolor și prins în hore unioniste, nici că-i pasă lui”
Profesorul ASE, Cristian Păun despre faptul că România se apropie vertiginos de „junk”: ”Românul de rând, învelit în steag tricolor și prins în hore unioniste, nici că-i pasă lui”
Profesorul ASE, Cristian Păun, originar din județul Alba, a explicat într-o postare pe Facebook cum va afecta înrăutățirea rating-ului României și apropierea de junk pe oamenii de rând.
Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun despre antreprenoriat și investiții: ”Sfătuiesc tinerii să învețe să investească la bursă”
”S&P a confirmat perspectiva de scădere a rating-ului României de la BBB- la BB sau chiar B, apropiindu-ne vertiginos de ultima treaptă înainte de „junk”. Perspectiva negativă confirmă poza momentului, una deloc favorabilă nouă.
Următoarea evaluare este în aprilie.
România accelerează și turează toate motoarele spre „izolaționism” și „suveranism”. Izgonirea străinilor de pe meleagurile astea se întâmplă de ani buni și se desăvârșește zilele astea, sub ochii noștri.
Românul de rând, învelit în steag tricolor și prins în hore unioniste, nici că-i pasă lui. Crede că nu este afectat deloc. Este preocupat să își iubească țara. Cum să nu fie afectat?
Înrăutățirea rating-ului și apropierea noastră și mai mult de țările „bananiere” înseamnă, pentru omul de rând, suveranist și iubitor de glie, următoarele:
– Dobândă mai mare;
– Acces la capital mai dificil;
– Afaceri locale cu capital autohton mai puțin competitive, care nu se mai deschid sau nu se mai dezvoltă. Unele chiar se închid.
– Oportunități de angajare mai puține;
– Salarii care nu mai cresc în ritmul dorit;
– Presiune inflaționistă suplimentară;
– Afaceri românești cu capital străin care nu mai vin;
– Afaceri românești cu capital străin care nu mao dezvoltă mare lucru o perioadă sau chiar pleacă;
– Români mai mulți pribegiți din țara lor;
– Îndatorare mai mare pentru deficite care rămân excesive;
– Cheltuieli bugetare cu dobânzi mari din bani de școli și de spitale.
Din aceste motive, diferențele economice dintre țările „bananiere” (suveraniste, naționaliste, conduse de tirani iubitori de popor și glie) sunt mai mult decât evidente, „economiile” lor disfuncționale fiind cufundate în beznă și la ani lumină de lumea civilizată și dezvoltată.
Ar fi de râs, dacă nu de plâns, imaginea cu politicienii de la noi cum ne povestesc ei cum o să ajungem curând în clubul OCDE (majoritatea au clasa de risc A), noi fiind” cel mai probabil și foarte curând”, nefrecventabili. Adică… „junk”.
Notă: Acest material reprezintă opinii personale, nu reprezintă punctul de vedere al Academiei de Studii Economice din București și nu implică sub nicio formă universitatea din care fac parte”, a scris Păun pe pagina sa de Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție
România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție Letonia, Croaţia şi România sunt statele care vor pierde cei mai mulţi dintre locuitorii lor în orizontul anilor 2050, arată statisticile privind evoluţia populaţiei disponibile pe Eurostat. În cazul României, procentul de reducere este de 12%, al treilea cel mai […]
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri „Singura veste bună dată de Guvern astăzi 9n.a. luni, 7 iulie 2025) este pentru… păcănele și pariuri”, contată amar economistul Radu Georgescu. Citește și: Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică „Câștigurile din păcănele […]
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate Guvernul Bolojan și-a angajat, luni, 7 iulie 2025, răspunderea pe Legea Austerității în plnul camerelor reunite ale Parlamentului. Citește și: Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci După angajarea răspungerii Guvernului pe Legea Austerităţii, AUR […]