Rămâi conectat

Actualitate

Profesorii PIERD multe beneficii din amendamentele la noile legi ale educației: Banii pentru materiale și posibilitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună, eliminate

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Profesorii PIERD multe beneficii din amendamentele la noile legi ale educației: Banii pentru materiale și posibilitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună, eliminate

Banii pentru achiziționare de materialele didactice, pentru profesori, și posibilitatea ca cei care se titularizează în mediul rural să beneficieze de o indemnizație de instalare în cuantum de 3 salarii minime brute pe țară garantate în plată au fost eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar.

Amendamentele au fost din partea partidului social-democrat.

O altă propunere eliminată se referă la cea în care statul să asigure chiria pentru cadrele didactice care nu deţin locuinţă proprietate personală în sumă tarifară de 400 de euro (patru sute de euro.

În legătură cu eliminarea acestor propuneri, Szabó Ödön (UDMR), vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, a spus că „aceasta a fost discuția de ieri seară. Dacă sunteți de acord – și aici o să vă rog un consens – să-l trecem direct la respinse, cu posibilitatea ca, până la Senat, Ministerul de Finanțe și Ministerul Educației să se pună de acord, dacă susțin sau nu aceste prevederi, în sensul în care să nu avem probleme pe bicameralism. (…)”

Iată amendamentele eliminate:

„Art. 2141. – Personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice și curriculare necesare procesului instructiv-educativ.

Art. 2142. (1) De formarea profesională continuă beneficiază și personalul didactic auxiliar și personalul administrativ.

(2) Contravaloarea cursurilor de formare organizate, pentru aceste categorii de personal din învățământul preuniversitar, de către universități, CNFDCD și alți furnizori de servicii de formare profesională acreditați este acoperită integral de la bugetul de stat.

Art. 2143. (1) Personalul didactic de predare care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizație de instalare în cuantum de 3 salarii minime brute pe țară garantate în plată, cu condiția de a preda pe post/la catedră în mediul rural cel puțin 5 ani școlari.

(2) Fondurile necesare pentru plata indemnizației de instalare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

(3) Personalul didactic de predare este obligat să restituie indemnizația dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani prevăzut la alin.(1), își schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, din motive imputabile lui, precum și în cazul demisiei.

Art. 2144. (1) Personalul din învățământul preuniversitar beneficiază de asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislația în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum și de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

(2) Prin excepție de la dispozițiile art. 135 alin.(2) lit.e), fondurile necesare pentru examinările medicale periodice și pentru vaccinarea gratuită se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

(3) Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății stabilește lista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Declararea bolilor profesionale se face de către direcția de sănătate publică județeană/ a municipiului București din care face parte medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea în vederea declarării cazurilor de îmbolnăvire profesională, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

(4) Personalul didactic care și-a pierdut capacitatea de muncă ca urmare a unei boli profesionale beneficiază de pensie de invaliditate, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

(5) Măsurile active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății.

Art. 2145. (1) Statul Român subvenţionează dobânda pentru cadrele didactice care au decis să îşi achiziţioneze o locuinţă cu credit imobiliar.

(2) Statul Român asigură chiria pentru cadrele didactice care nu deţin locuinţă proprietate personală în sumă tarifară de 400 de euro (patru sute de euro).”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea