Profesorii din România, evaluați la fiecare 5 ani: Titularii pot pierde postul dacă nu mai ating standardele de calitate. Va conta feedback-ul părinţilor, colegilor și al elevilor
Profesorii din România, evaluați la fiecare 5 ani: Titularii pot pierde postul dacă nu mai ating standardele de calitate. Va conta feedback-ul părinţilor, colegilor și al elevilor
Daniel David, Ministrul Educației, a vorbit recent printre multe alte teme și despre evaluarea profesorilor. Ministrul Educației a vorbit despre posibilitatea unei metodologii-cadru, astfel încât evaluarea să nu fie făcută doar de profesori, ci să fie o evaluare complexă, în care să existe şi feedback-ul părinţilor și chiar și al elevilor.
Daniel David evidențiază probleme grave în sistemul de învățământ preuniversitar din România, precum calitatea scăzută a competențelor absolvenților, abandonul școlar ridicat și nivelul alarmant de analfabetism funcțional.
Titularii nu vor mai fi până la pensie, ci cu evaluare periodică din 5 în 5 ani
Ministrul Educației a propus și o reformă amplă a sistemului de titularizare: profesorii ar urma să intre în sistem printr-un examen național de „licențiere”, să fie angajați mai întâi pe perioadă determinată, iar titularizarea să vină doar după mai mulți ani și evaluări pozitive. Chiar și cei deja titulari vor fi evaluați periodic și pot pierde postul dacă nu mai ating standardele de calitate.
„Cred că este un mecanism elegant şi cinstit pentru oamenii care vor să intre în sistemul preuniversitar”
Noua viziune este detaliată în Raportul QX, documentul de analiză și propuneri pentru reformarea educației și cercetării, a fost prezentat luni de ministrul Daniel David.
Potrivit acestui raport, procesul de intrare în cariera didactică ar începe cu un examen național de licențiere, organizat de Ministerul Educației.
Profesorii care obțin cel puțin nota șapte devin licențiați în sistem și pot participa la concursuri pentru posturi – fie organizate direct de școli, fie prin centre regionale, după modelul rezidențiatului din medicină.
„Dacă ai dat concurs pe o perioadă determinată (…), de la un an la altul, tu poţi să-ţi menţii poziţia respectivă, cât este activă poziţia în unitatea şcolară, pe baza evaluării, pe care ţi-o face cine?! Unitatea şcolară. Şi o să gândim o metodologie-cadru, astfel încât evaluarea să nu fie numai făcută de profesori, să fie o evaluare complexă, în care să fie şi feedback-ul părinţilor, colegilor, de ce nu feedback-ul elevilor.
Şi atunci, un om care ocupă o astfel de poziţie rămâne încă un an, dar pe baza evaluării pe care o face unitatea şcolară. Şi foarte important: dacă poziţia respectivă devine viabilă pentru ce numim astăzi titularizare, adică patru ani, să spunem, sau cinci ani, în zona de învăţământ primar, se transformă (…) într-o poziţie pe nedeterminat.
Cred că este un lucru corect. Vedeţi, transformarea din determinat pe nedeterminat se face pe baza unei valori de calitate şi pe care o face cine?! Tocmai unitatea şcolară unde tu lucrezi şi care ştiu că, dacă nu eşti bun, nu are sens să-ţi dea de la an la an prelungire, pentru că la un moment dat se vor trezi cu tine pe perioadă nedeterminată acolo. Şi cred că este un mecanism elegant şi cinstit pentru oamenii care vor să intre în sistemul preuniversitar”, a declarat ministrul la prezentarea raportului.
Potrivit acestuia, locurile care nu sunt acoperite de către cei care au titlu de licenţiat în sistem evident că se scot la concurs în regim de suplinire pentru cei care la acel examen de licenţiere au luat între 5 şi 6,99.
„Şi, dacă nici aşa nu se ocupă, cum se întâmplă şi acum, se scot de către unitatea şcolară în regim de plată cu ora şi printr-o metodologie pe care o să o stabilim tot la nivel de minister, să asigurăm nişte standarde minimale şi acolo.
Cred că este o situaţie elegantă, ţinând cont de faptul că avem nevoie de oameni în sistem (…), prin faptul că vrem să valorizăm oamenii buni care obţin note mari şi acum la examenul de titularizare sau la examenul de licenţiere, şi prin faptul că ducem decizia în final spre unitatea şcolară care îţi dă postul pe determinat sau pe nedeterminat”, a explicat Daniel David.
Ministrul Educației nu exclude ca orele cu plată să nu mai fie bugetate
„Sigur că ce este important, cum se întâmplă şi acum, vom spune foarte clar şcolilor: „să scoţi toate posturile, nu le ţii pentru plata cu ora, că dacă apar, după ce ne-ai spus că ai anunţat toate posturile, nu le mai bugetăm”. Deci, e un lucru foarte important prin care cumva ne asigurăm că unităţile şcolare vor anunţa toate posturile disponibile.
Este un sistem pe care îl gândim, astea sunt principiile, detalierea şi implementarea operaţională o să o discutăm, inclusiv cu sindicatele, cu colegii din sistem şi cu alţi specialişti interesaţi, dar pornind de la aceste principii care eu cred că rezolvă problemele pe care le avem în acest moment în sistem”, a transmis ministrul Educaţiei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Președintele ales răspunde instigărilor la violențe făcute de George Simion: Ce a spus Nicușor Dan imediat după ceremonia de validare a mandatului
Președintele ales răspunde instigărilor la violențe făcute de George Simion: Ce a spus Nicușor Dan imediat după ceremonia de validare a mandatului Nicușor Dan, Președintele ales, a răspuns instigărilor la violențe lansate de George Simion, după ce Curtea Constituțională i-a respins contestația și a validat rezultatul scrutinului. Șeful statului a atras atenția că dacă se […]
Un nou apel de proiecte destinat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum: Cui se adresează
Un nou apel de proiecte destinat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum: Cui se adresează Ministerul Energiei anunță lansarea celui de-al doilea apel de proiecte destinat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum finanțat prin Fondul pentru Modernizare. […]
Legea extinderii vaccinării împotriva HPV a fost adoptată de Parlament și urmează să fie promulgată: Tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani vor beneficia gratuit de vaccin
Legea extinderii vaccinării împotriva HPV a fost adoptată de Parlament și urmează să fie promulgată: Tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani vor beneficia gratuit de vaccin Miercuri 22 mai 2025, Camera Deputaților a adoptat, proiectul de lege al PNL care prevede extinderea vaccinării anti-HPV gratuite pentru toate fetele și băieții cu […]