Rămâi conectat

Actualitate

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar: Ce este Registrul de interese

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar: Ce este Registrul de interese

Noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 2 septembrie, stipulează că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, însă nu specifică o sancțiune clară în acest caz, dar va fi înființată o comisie care să cerceteze acuzațiile.

Oricine poate sesiza posibile fapte de abateri disciplinare, iar sancțiunile încep de la avertisment, se pot cumula și pot duce până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Tot în lege se specifică faptul că profesorul „are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”.

Părinţii au ajuns să plătească mii de lei pe lună pentru meditaţiile unui elev, mai ales dacă vorbim despre examenele naţionale. Părinţii cu copii în clasa a VIII-a sau a XII-a ajung să plătească 2.000 – 3.000 de lei pe lună pentru aceste meditaţii. Potrivit ANAF, profesorii încasează în decursul unei luni şi până la 10.000 de lei, mai ales în Capitală, dacă vorbim doar despre acest business, al meditaţiilor.

În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, adică din decembrie 2023, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă.

Intrarea în vigoare a noii legi a Educației aduce mai multe modificări în legătură cu activitatea profesorilor la orele de curs. Profesorii care oferă meditații elevilor lor vor putea fi supuși unui proces disciplinar, riscând chiar să fie concediați. Impunerea unei astfel de hotărâri are scopul de a promova un mediu școlar echitabil. Și de a evita orice formă de discriminare sau favoritism în educație.

În noua lege a Educației nu este stabilită exact care este măsura care trebuie luată în cazul în care cadrele didactice încalcă această regulă. În schimb, este stipulat faptul că se va înființa o comisie specializată care va investiga acuzațiile, în cazul în care acestea există. Astfel, oricine poate denunța acest tip de abatere. Iar sancțiunile pot să varieze de la avertisment până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al profesorului.

În actuala formă a legii Educației se precizează că profesorul are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială.

Tot în noua lege a Educației se stipulează înființarea unui Registrul al declarațiilor de interese în fiecare școală. Pentru crearea acestui registru există un termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii. Așadar, în luna decembrie 2023 acesta ar trebui să fie în fiecare unitate de învățământ. Scopul principal al acestui registru este de a pune în aplicare prevederea care interzice meditațiile oferite de profesori elevilor din clasele pe care le predau.

Prin înființarea acestui registru se dorește asigurarea transparenței și conformității cu standardele etice în învățământul din România. Astfel se poate accent pe evitarea potențialelor conflicte de interese și asigurarea unui mediu de învățare corect și echitabil pentru toți elevii.

Noua lege a Educației ar trebui să reprezinte un pas important pentru consolidarea calității învățământului în România și pentru garantarea șanselor egale pentru toți elevii.

Nu este precizată o sancțiune clară în acest caz, însă, potrivit articolului 210, “pentru celelalte abateri (n. red. mai puțin cele care presupun fapte de violență), în funcție de caz, se poate desface disciplinar contractul individual de muncă sau se pot cumula restul sancțiunilor prevăzute de lege”, adică:

reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

În noua lege dispare observația scrisă, prima măsură ce se poate lua fiind direct un avertisment.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea