Producătorii români de cireșe se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor: „Cel mai prost an din ultimele decenii”
Producătorii români de cireșe se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor: „Cel mai prost an din ultimele decenii”
Au apărut cireșele autohtone pe piețele din sudul țării, însă producătorii se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor, anunță Gazeta de Sud.
Majoritatea producătorilor care aduc fructe în piețele din Târgu Jiu provin din localități din zona submontană a județului și în special din Turcinești, satul Rugi. Aici sunt sute de plantații de cireș, cu mii de pomi, însă recolta a fost afectată de frigul și ploile din primele luni ale primăverii.
Producătorii spun că este ”cel mai prost an din ultimele decenii atât din punctul de vedere al producției, cât mai ales din punctul de vedere al vânzărilor”.
Prețul va începe să scadă în perioada următoare, pe măsură o cantitate mai mare de cireșe va ajunge pe tarabe. Acum, în Piața 9 Mai din Târgu Jiu prețul cireșelor bio este de 20 de lei. În același timp, cireșele mai mari, din import, se vând cu 35 – 40 de lei.
„Noi din asta trăim, dar este foarte slab cu vânzările. Lumea cumpără mai întâi mâncare și apoi fructe. Iar cireșele sunt primele fructe locale care apar pe piață și cele de la Rugi sunt nestropite. În alți ani erau mai căutate, dar acum vin și se uită și pleacă. Eu le am cu 20 de lei kilogramul și am auzit că în Piața Centrală se gândesc să scadă până la 10 lei în zilele următoare”, susține Torița Sichitiu, producător de cireșe din satul Rugi, comuna Turcinești.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca cei care încă mai […]
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]