Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Producătorii de produse tradiționale atestate încearcă să pună județul Alba pe harta Europei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Producătorii de produse tradiționale atestate încearcă să pună județul Alba pe harta Europei

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Pe 14 ianuarie 2020, Comisia Europeană a deschis sesiunea de depunere a cererilor cu propuneri pentru accesarea programelor europene de promovare a produselor agroalimentare, în UE și în străinătate. Obiectivul general al acțiunilor de informare și de promovare este de a crește competitivitatea sectorului agricol din Uniune. Finanțarea UE poate acoperi până la 70-85% din costurile totale ale unor astfel de campanii.

Sub sloganul ”Enjoy, it’s from Europe”, noua politică de promovare adoptată de Comisia Europeană, care se aplică de la 1 decembrie 2015, urmărește sprijinirea profesioniștilor din sector să pătrundă pe piețele internaționale sau să își consolideze poziția pe aceste piețe și să sensibilizeze consumatorii europeni la eforturile depuse de agricultorii europeni.

Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia a pus la dispoziție mai multe resurse, a majorat rata de cofinanțare și a redus formalitățile administrative pentru aprobarea programelor. În acest context favorabil, asociațiile producătorilor de produse alimentare tradiționale, vin și vinars din județul Alba se vor întâlni azi la Consiliul Județean Alba pentru a pune la cale o strategie de accesare a acestor fonduri puse la dispoziție de UE.

”Trebuie să facem ceva ca să devenim mai vizibili și cei din județul Alba. O aplicație pe internet, ceva, prin care potențialii clienți să ne găsească foarte ușor dar și să își rezerve loc din timp la masa noastră, unde să poată mânca și să bea produsele noastre de calitate”, a transmis Călin Matieș, consilierul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, dar și președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.

Catalogul Produselor Alimentare Certificate Aplicația CPAC pentru telefon, lansată în 2019, vă duce direct la producătorii autentici din România. Funcționalități: vizualizare listă cu toate produsele atestate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în listă de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii produs.

În județul Alba, sunt 46 de produse tradiționale atestate până în prezent. 16 producători (unii cu 4-5 produse atestate) s-au înscris în aplicație, cu câte un singur produs, considerat reprezentativ: Păstrăv în sos de la Mitică – Șugag, Caș ”Cami” Loman, Pâine bătută PetreștiPan, Scovardă cu brânză Tăușan Sebeș, Telemea de Nicolae Ciobanu Vințu de Jos, Pâine pe vatră bătută ”DoriBia” Micești, Pâine rotundă pe vatră Giurgiu, Crama Țelna, Pupuri de Sântimbru, Pivnița Sallai Aiud, Crama Plebanos Aiud, Pivnița Savu Aiud, Pâine de casă Botezan Ocna Mureș, Telemea Montana Ponor, Slănină afumată Moțul Câmpeni, Cașcaval Afumat Cămara Moțului Horea. Produsele tradiționale atestate, la ora actuală, din județul Alba sunt: Pită (Pâine) pe vatră bătută, Pită neagră (integrală), Pită (Pâine) împletită în tavă, Pupuri, Colac, Colăcuţ cu miere, Baton cu miere, Pită (Pâine) crestată, Pită (Pâine) bătută în tavă – toate de Sântimbru, Cârnați afumați Moțul, Jambon afumat Moțul, Slănină afumată Moțul, Mușchiuleț afumat Moțul, Costiță afumată Moțul – toate de Câmpeni, Pâine crestată, Pâine bătută – Petreştipan, Petrești, Pâine de casă Botezan Ocna Mureș, Pâine bătută de coajă Botezan, Colac casă Tăușan, Prăjitură țărănească Tăușan, Plăcintă cu brânză în foi Tăușan, Chec de casă Tăușan, Scovardă cu brânză Tăușan, Lichiu cu ceapă Tăușan – de la Sebeș, Caș ”Cami” de la Loman, Caș Montana dulce, Caș Montana sărat, Telemea Montana – Ponor, Pâine bătută pe vatră Giurgiu, Pâine rotundă pe vatră Giurgiu, Pâine pe vatră, Pâine pe vatră Bătută ”Doribia” de La Miceşti, Telemea de Nicolae Ciobanul ”Vințu de Jos”, Vinars Târnave Filiala Alba – Jidvei S.R.L., Cramele Jidvei, DOC,Varietal 1999, Domeniul Ciumbrud, Domeniile Boieru S.R.L. DOC,Varietal 2005, Pivnița Sallai, DOC,Varietal 2015 Aiud, Pivnița Takacs DOC,Varietal 2008 Aiud, Crama Papp Peter Aiud, Crama Țelna DOC,Varietal 2008, Crama Plebanos Aiud DOC,Varietal 1991, Pivnița Savu DOC,Varietal 2008 Aiud, Păstrăv în ulei de la Mitică, Păstrăv în sos de la Mitică – Șugag, Cașcaval moțesc ”Cămara moțului”, Sirop de soc, sirop de păpădie – Horea. le

Ambrosia – registrul indicațiilor geografice din UE Lansată în luna aprilie 2019, baza de date publică eAmbrosia – Registrul indicaţiilor geografice ale UE, include acum indicaţiile geografice (GI) pentru produsele agroalimentare, vinuri şi băuturi spirtoase care sunt înregistrate şi protejate în Uniunea Europeană. Proiectată pentru a creşte transparența şi a simplifica modalitatea de căutare, nouă bază de date centralizează informaţiile aferente pentru toate cele trei tipuri de indicaţii geografice, păstrate anterior pe trei baze de date diferite: DOOR, e-Spirit-Drinks şi e-Bacchus.

Această bază de date, care acum este completă, a fost realizată în trei etape: lîn aprilie 2019, eAmbrosia a început să afişeze indicaţiile geografice ale vinurilor; lîn iulie 2019, indicaţiile geografice pentru băuturi spirtoase au fost adăugate în baza de date; lpână la sfârşitul anului 2019 toate indicaţiile geografice pentru produse agroalimentare au fost mutate de la baza de date DOOR în e-Ambrosia în scopul finalizării procesului de centralizare. Sub simbolul indicaţiilor protejate în baza legislaţiilor spcifice se identifcă peste 3.300 de nume de produse care îşi datorează caracteristicile sau reputaţia regiunilor lor de producţie cu mediul lor natural cât şi abilităţilor producătorilor locali. Indicaţiile promovează caracteristicile unice ale acestor produse de specialitate dar şi expertiza tradiţională a producătorilor lor. Fiecare indicaţie geografică are standarde legale specifice cu privire la modul în care este fabricat produsul, oferind în acelaşi timp o garanţie pentru o calitate a produselor.

Din România, sunt 7 produse alimentare cu indicație geografică protejată, niciunul din județul Alba: Magiun de prune Topoloveni, Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi,Telemea de Sibiu. La vin, județul Alba apare în lista celor 60 de produse europene cu indicație geografică protejată cu: vinul de Târnave, vinul de Alba Iulia, vinul de Sebeș – Apold. Și vinarsul de Târnave este înscris în baza de date e-Ambrosia, cu indicație geografică protejată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO | Un bărbat din Alba, solidar cu poporul spaniol: Va pleca în zona Valencia cu 15 angajați si utilaje proprii pentru curățarea străzilor și sprijinirea persoanelor afectate de inundații

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO, VIDEO | Un bărbat din Alba, solidar cu poporul spaniol: Va pleca în zona Valencia cu 15 angajați si utilaje proprii pentru curățarea străzilor și sprijinirea persoanelor afectate de inundații Paul Fleșer, un bărbat din Blaj, este un adevărat exemplu de solidaritate. Acesta s-a implicat activ în sprijinirea comunităților afectate de inundațiile devastatoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea