Producătorii de energie vor plăti suprataxa de 80% pe veniturile suplimentare: Ordinul, publicat de ANAF
Producătorii de energie vor plăti suprataxa de 80% pe veniturile suplimentare: Ordinul, publicat de ANAF
În seara zilei marți, 17 ianuarie, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat ordinul referitor la modul în care se va colecta impozitul de 80% aplicat pe veniturile suplimentare ale producătorilor de energie electrică, alții decît cei care folosesc surse fosile.
Suprataxa a fost introdusă prin legea de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor, 259/2021, și era nevoie de un ordin al ANAF pentru ca ea să fie colectată. Noua taxă va fi aplicată pe veniturile din vânzarea de energie electrică la prețuri de peste 450 de lei/MWh.
Noua taxă se va plăti în luna următoare obținerii veniturilor.
Iată referatul de aprobare al ordinului:
“Potrivit art.II din Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei “Delta Dunării”, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.
De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.
Conform art.II alin (3) din lege, modul de aplicare a impozitului se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Potrivit art.XXXVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative, impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se declară și se plătește la bugetul de stat, de către producătorii de energie electrică, cu excepția producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit.
Contribuabilii declară impozitul prin completarea și depunerea formularului 100 ”Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.
În vederea asigurării suportului declarativ, se impune completarea Nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și a instrucțiunilor de completare a acestuia, cu această nouă obligație. Noul impozit se va declara la poziția 80 ”Impozit pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică” din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat”.
Sursa: curierulnational.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni: Anunțul drumarilor
Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni: Anunțul drumarilor Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a anunțat, marţi, 6 mai 2025 că DN 7 C Transfăgărăşan se va deschide în următoarele două săptămâni, în zonă fiind mai puţină zăpadă de curăţat decât în alţi ani. „Transfăgărăşanul se va deschide în următoarele două […]
Analistul economic Adrian Negrescu: „România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar”
Analistul economic Adrian Negrescu: „România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar” Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține analistul economic Adrian Negrescu. Citește și: Euro, la un […]
Euro, la un maxim istoric: A depășit pragul psihologic de 5 lei. Cresc ratele celor cu credite în euro
Euro, la un maxim istoric: A depășit pragul psihologic de 5 lei. Cresc ratele celor cu credite în euro Moneda națională s-a depreciat, marți, 6 mai 2025, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de […]