Rămâi conectat

Actualitate

Problemele vaccinurilor anti-COVID cu ARNm: Efecte nocive asupra inimii confirmate de un nou studiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Problemele vaccinurilor anti-COVID cu ARNm: Efecte nocive asupra inimii confirmate de un nou studiu

Un nou studiu care a fost publicat de revista Nature a dezvăluit informații despre modul în care nanoparticulele lipidice din vaccinurile cu ARNm interacționează cu țesuturile inimii.

Citește și: Raport SUA: Cel mai probabil COVID provine dintr-un laborator din China. Ipoteza „cea mai plauzibilă”

Principalele constatări referitoare la efectul vaccinurilor asupra inimii:

-Studiul a identificat faptul că LNP care transportă ARNm al proteinei spike SARS-CoV-2, atunci când sunt administrate intramuscular, se acumulează în țesuturile cardiace.

-Analizele proteomice au evidențiat modificări ale expresiei proteinelor imune și vasculare din inimă. Aceasta sugerează o potențială activare imună și un impact asupra integrității vasculare.

-Studiul recunoaște că astfel de efecte în afara țintei ar putea confirma rapoartele clinice privind miocardita și pericardita observate la unele persoane în urma vaccinării cu ARNm.

-Constatările subliniază importanța evaluării și atenuării efectelor în afara țintei pentru sistemele de administrare a ARNm, deoarece acestea ar putea contribui la evenimente adverse neintenționate.

Descoperirile studiului

Progresele recente în tehnologia vaccinurilor cu ARNm au reprezentat o piatră de temelie în lupta împotriva bolilor precum COVID-19. Aceste vaccinuri, administrate cu ajutorul nanoparticulelor lipidice (LNP), au salvat milioane de vieți.

Cu toate acestea, cercetările emergente sugerează că ar putea exista efecte rare, dar notabile asupra inimii, care merită o examinare mai atentă.

Un studiu inovator care utilizează tehnologii avansate de imagistică și de învățare profundă a oferit noi perspective asupra comportamentului vaccinurilor cu ARNm în organism. Cercetătorii au folosit șoareci pentru a investiga modul în care LNP-urile, micii purtători care introduc ARNm în celule, se distribuie în diferite țesuturi. În mod curios, studiul a descoperit că o cantitate mică din nanoparticulele injectate a ajuns în țesuturile inimii.

Analizând aceste țesuturi, oamenii de știință au descoperit modificări ale proteinelor asociate sistemului imunitar și sănătății vasculare. Aceste constatări sugerează că răspunsul organismului la administrarea de ARNm poate afecta în mod involuntar celulele cardiace, ceea ce ar putea explica cazurile rare de miocardită și pericardită – inflamarea mușchiului cardiac și a țesutului înconjurător – raportate la unii beneficiari ai vaccinului.

Experții se grăbesc să sublinieze că aceste observații provin de la modele pe șoareci și implică formulări experimentale, care pot fi diferite de vaccinurile administrate în prezent oamenilor. Cu toate acestea, studiul subliniază importanța investigării chiar și a efectelor subtile, în afara țintei, pentru a asigura siguranța vaccinurilor cu ARNm și a altor aplicații terapeutice.

Implicații mai largi

Implicațiile acestei cercetări se extind dincolo de vaccinuri. Nanoparticulele lipidice sunt un instrument promițător pentru administrarea unei game largi de medicamente, de la terapii împotriva cancerului la tratamente genetice. Înțelegerea modului în care acești purtători se comportă în organism este esențială pentru conceperea unor tratamente mai sigure și mai eficiente. Autorii studiului subliniază importanța echilibrării inovării cu evaluări riguroase ale siguranței.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cetățenii care vor să călătorească în Marea Britanie, vor avea nevoie de un nou document. Cât costă și cât va fi valabil

Bera Larisa

Publicat

în

Cetățenii care vor să călătorească în Marea Britanie, vor avea nevoie de un nou document. Cât costă și cât va fi valabil Cetățenii UE care doresc să călătorească în Marea Britanie vor avea nevoie de un nou document. Pe lângă pașaport aceștia trebuie să obțină o autorizație electronică de călătorie (ETA). Măsura va intra în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea