Probleme la planurile de expropriere pentru Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda, la Oarda. Responsabilii, în insolvenţă
Săptămâna trecută am primit informația potrivit căreia, hotărârea de guvern privind suprafețele de expropriat în vederea construirii autostrăzii Sebeș – Turda (Lotul1) va fi modificată din cauza unor neconcordanțe între planurile înaintate inițial și realitatea din teren. Probleme ar fi și la capitolul proprietari, unii în acte, alții în fapt.
Totul a pornit de la sesizarea unui cetățean din Oarda, care, după ce din anul 2014 nu a mai lucrat terenul vizat de expropriere și stabilit ca atare prin Hotărârea de Guvern 399/2014, a aflat că, de fapt, Din cauza unor erori de…calcul, din terenul cu pricina nu mai este nevoie decât de o bucățică. Ori, ca fiecare, și-o fi făcut și el ceva calcule, și pe bună dreptate, nemaipunând la socoteală că nici nu a mai exploatat suprafața, pentru a nu pierde nici banii nici recolta, sub tăvălugul lucrărilor care au tot întârziat să înainteze. Au întârziat și vor mai întârzia, pentru că, potrivit surselor noastre, firma de cadastru care s-a ocupat de exproprierile de pe tronsonul de autostradă în cauză este acum în insolvență, noii veniți fiind puși în fața faptului împlinit.
Planurile de pe hotărârea de guvern nu bat cu terenul (lot nr.3464). De ce? Pentru că, potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, firma cu pricina nu a operat modificările transmise de administrația publică la acea oră, nu a venit să ia planurile de parcelare și a transmis către guvern un plan neactualizat și neverificat…la firul ierbii. Vechea meteahnă a stabilirii de planuri și suprafețe din pix, din birou, pe repede înainte, lovește din nou și se va traduce în noi timpi de așteptare, pentru că, potrivit acelorași surse, hotărârea de guvern va trebui modificată cu noile coordonate pe care, de această dată, firma de cadastru care a preluat ștafeta a înțeles să le verifice, solicitând administrației locale planurile cadastrale care au suferit modificări, așa cum în 2014 trebuiau să o facă cei dintâi.
Din fericire, la Oarda, ar exista un singur proprietar din lotul vizat de expropriere ce va fi afectat de aceste erori de procedură dar, din păcate, nu ni s-a comunicat despre ce diferențe ar fi vorba, în ceea ce privește suprafața. Cert rămâne faptul că această corectură la hotărârea de guvern nu este singulară, iar propunerile de modificare vor cuprinde toate neconcordanțele descoperite de firma de cadastru. Victime colaterale rămân o serie de oamenii de rând, care, nici în zi de azi nu mai știu exact cât și ce pământ le rămâne, cât se va lua și cine îi va despăgubi, cum ar fi normal, pentru perioada în care pământul le-a rămas nelucrat.
Așteptăm un punct de vedere și din partea firmei de cadastru, pentru a ne lămuri cum se văd lucrurile și din partea lor de baricadă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Conf. univ. dr. Barb Artenie, fost prefect de Alba, a trecut la cele veșnice. A fost una din personalitățile marcante ale județului
Conf. univ. dr. Barb Artenie, fost prefect de Alba, a trecut la cele veșnice. A fost una din personalitățile marcante ale județului Familia îndurerată anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a celui care a fost soț, tată, bunic, conf. univ. dr. Barb Artenie Născut în 1937, la 16 august, în localitatea Oarda de Sus, […]