Rămâi conectat

Actualitate

Printr-un proiect de peste 100 de milioane de euro creşte calitatea serviciilor de apă şi apă uzată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Stimate domnule director Ioan Dreghiciu, apa este un element vital pentru omenire, astfel că în fiecare an întreaga lume marchează Ziua Mondială a Apei. SC Apa CTTA Alba este operatorul unic încă din anul 2005, asigurând servicii de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate pentru cetăţeni, agenţi economici şi instituţii publice din judeţ. Ce ne mai puteţi spune despre firma pe care o reprezentaţi?
– La 1 septembrie 2008, la SC Apa CTTA Alba a avut loc o reorganizare pentru respectarea criteriilor şi a regulilor Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu). Acesta este un program de finanţare al Uniunii Europene care ajută România să ajungă, în domeniul serviciilor de apă şi apă uzată, la aquis-ul comunitar şi la indicatorii la care Guvernul României s-a angajat prin Capitolul XXII Mediu din Memorandumul semnat cu UE. SC Apa CTTA Alba operează în toate cele 11 oraşe ale judeţului şi în peste 20 de comune. Acţionarii societăţii sunt Consiliul Judeţean Alba (67 la sută) şi celelalte 11 consilii locale orăşeneşti şi municipale, iar directorul general al SC Apa CTTA este domnul Viorel Lazăr. Populaţia din aria de operare formată din 33 de localităţi este de 259.000 de locuitori, iar numărul beneficiarilor este de 198.000 de locuitori, gradul de acoperire al serviciului fiind, aşadar, de 76 la sută. Asigurăm alimentarea cu apă potabilă prin 883 de kilometri de reţea, având 8 staţii de tratare a apei şi un grad de contorizare de 96 la sută. În privinţa canalizării, populaţia beneficiară este de 121.000 de locuitori, adică 47 la sută, având o reţea de canalizare şi colectare ape uzate de 372 km. Asta deoarece în ultima perioadă, în mediul rural, de exemplu, primarii au insistat mai mult pe proiecte pentru introducerea de reţele de apă potabilă şi mai puţin pe cele de canalizare. Totodată, avem staţii de epurare a apelor uzate la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Vinţu de Jos, Daia Română şi Şugag, fiind în curs de preluare staţia de la Teiuş.
– Ce investiţii şi-a propus SC Apa CTTA Alba să facă prin POS Mediu pentru creşterea calităţii serviciilor şi a numărului beneficiarilor din judeţ?
– SC Apa CTTA Alba va derula, până în 31 decembrie 2014, proiectul „Extindere şi reabilitare infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, în valoare totală de 102.046.000 euro. Societatea noastră a beneficiat de consultanţă angajată de Ministerul Mediului, care a pregătit studiul de fezabilitate şi întreaga documentaţie pentru obţinerea finanţării de la UE, iar în 22 noiembrie 2010 a fost semnat contractul de finanţare cu Agenţia de Management a Ministerului Mediului.

Din valoarea totală a proiectului, circa 8 milioane de euro reprezintă contribuţia SC Apa CTTA Alba, peste 79 de milioane de euro este finanţare nerambursabilă de la UE, peste 12 milioane de euro este aportul Guvernului României, iar aproximativ 2 milioane de euro este contribuţia celor 7 consilii locale incluse în proiect, proporţional cu volumul lucrărilor care vor fi executate în unitatea administrativ-teritorială.
– Ce va însemna practic derularea acestui proiect pentru locuitorii judeţului Alba care beneficiază de serviciile SC Apa CTTA?
– În primul rând, trebuie să spun că vor fi încheiate 11 contracte de execuţie a lucrărilor pe aglomerări de populaţie din împrejurul oraşelor incluse în proiect, fiind deja adjudecată licitaţia şi semnat contractul pentru modernizarea sistemului de canalizare din Alba Iulia. Am reuşit să semnăm deja contractele de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor şi managementul proiectului, precum şi contractul pentru furnizarea vehiculelor operaţionale, cu dotările necesare pentru exploatare. Licitaţiile pentru celelalte lucrări vor fi realizate etapizat, în perioada martie – octombrie, pe baza unei planificări, astfel încât în ianuarie 2012 să semnăm ultimul contract de execuţie. În martie, vor avea loc licitaţiile pentru staţiile de tratare a apei de la Sebeşel, Petreşti, şi Cugir, plus staţiile de epurare de la Sebeş şi Câmpeni, în mai este programată licitaţia pentru staţia de epurare de la Blaj şi procurarea vehiculelor operaţionale, în iunie – staţie de epurare Alba Iulia, iulie – staţie de epurare Cugir, august – staţii de epurare Aiud şi Cugir, modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Blaj, septembrie – modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Câmpeni, modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare în aglomerarea Sebeş, octombrie – modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Ocna Mureş. Pe aglomerări de populaţie, investiţiile care vor fi realizate sunt următoarele: lApă potabilă: extindere magistrale apă: Sebeş – 2,1 km, reabilitări staţii tratare – Sebeşel (managementul nămolului rezultat din fluxul tehnologic şi urmărirea automatizată a calităţii apei), Petreşti (clorinare şi management nămol), Cugir (modernizarea şi redimensionarea la cerinţele actuale), construirea unor noi staţii de pompare a apei: Aiud – 1, extindere reţea de apă: Sebeş – 2,770 km, Aiud – 10,210 km, instalare apometre: Sebeş – 218, Aiud – 703, lApă uzată: extindere reţea canal: Alba Iulia – 39,1 km, Sebeş – 8,198 km, Cugir – 12,857, Aiud – 13,426 km, Blaj – 29,761 km, Ocna Mureş – 19,875 km, Câmpeni – 8,651 km, reabilitare reţea canal: Alba Iulia – 1.10 km, Cugir – 1,479 km, Aiud – 6,000 km, Blaj – 1,268 km, Ocna Mureş – 6,054 km, conducte refulare din staţii de pompe: Alba Iulia – 2,735 km, Sebeş – 0,36 km, Cugir – 0,67 km, Aiud – 1,855 km, Blaj – 3,19 km, Ocna Mureş – 3,285 km, Câmpeni – 0,67 km, staţii de pompare ape uzate noi sau reabilitate: Alba Iulia – 11, Sebeş – 3, Cugir – 5, Aiud – 7, Blaj – 15, Ocna Mureş – 11, Câmpeni – 5, staţii de epurare noi: câte una la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Câmpeni.
Aşa cum am arătat, SC Apa CTTA Alba va contribui cu circa 8 milioane de euro pentru derularea acestui proiect, bani care vor proveni dintr-un credit bancar. Un consultant al Comisiei Europene ne-a întocmit o strategie de tarifare care prevede creşterea tarifelor de apă şi apă uzată o dată pe an pe baza unui procent bine stabilit, plus inflaţia, strategie aprobată de consiliile locale. Având în vedere principiul solidarităţii din UE, în prezent în judeţul Alba operăm cu un tarif unic la furnizarea apei potabile, urmând ca din 2013 să aplicăm un singur tarif şi la canalizare.
La finalul investiţiilor, vor fi modernizate 3 staţii de tratare a apei, reţeaua va fi extinsă cu 15 km, gradul de acoperire al serviciului de apă potabilă pe cele 7 aglomerări va creşte de la 80,8 la sută la 91,2 la sută, iar contorizarea va fi de 97 la sută. La canalizare, vor fi construite 7 staţii de epurare noi, reţeaua va fi extinsă cu 132 km şi vor fi înlocuiţi 16 km de conducte, iar gradul de acoperire al serviciului în aglomerările din proiect va creşte de la 60 la sută la 90,7 la sută. Cele mai importante lucruri pentru judeţul Alba vor fi însă automatizarea staţiilor de epurare, monitorizarea informatizată a stării reţelelor de apă şi canalizare, putându-se interveni oricând şi cu mare exactitate, precum şi modelarea hidraulică a reţelelor, ceea ce va permite dezvoltarea corectă a distribuţiei.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

În vederea reducerii deficitului de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, s-a constatat că aproximativ 90% sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest sens, a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții acestei forme de învățământ vor fi încadrați în funcție de nevoile instituționale, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului încheiat în urma admiterii atrage obligația restituirii, proporțional cu perioada rămasă de executat, a cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

An de an, la data de 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației, care anul acesta va fi în mijlocul săptămânii, mai exact într-o zi de miercuri. Potrivit ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, la data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Cătălin Drulă, președintele USR, a calificat, într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, licitația prin care Poliția Română a încheiat un contract-cadru de maximum 600 mașini BMW cu Automobile Bavaria drept ”licitație cu dedicație”.

„A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri. Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație. Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui. Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde. Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€? Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm. Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?

Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției. Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini. Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h. Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.

Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți. *toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea