Rămâi conectat

Actualitate

Printr-un proiect de peste 100 de milioane de euro creşte calitatea serviciilor de apă şi apă uzată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Stimate domnule director Ioan Dreghiciu, apa este un element vital pentru omenire, astfel că în fiecare an întreaga lume marchează Ziua Mondială a Apei. SC Apa CTTA Alba este operatorul unic încă din anul 2005, asigurând servicii de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate pentru cetăţeni, agenţi economici şi instituţii publice din judeţ. Ce ne mai puteţi spune despre firma pe care o reprezentaţi?
– La 1 septembrie 2008, la SC Apa CTTA Alba a avut loc o reorganizare pentru respectarea criteriilor şi a regulilor Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu). Acesta este un program de finanţare al Uniunii Europene care ajută România să ajungă, în domeniul serviciilor de apă şi apă uzată, la aquis-ul comunitar şi la indicatorii la care Guvernul României s-a angajat prin Capitolul XXII Mediu din Memorandumul semnat cu UE. SC Apa CTTA Alba operează în toate cele 11 oraşe ale judeţului şi în peste 20 de comune. Acţionarii societăţii sunt Consiliul Judeţean Alba (67 la sută) şi celelalte 11 consilii locale orăşeneşti şi municipale, iar directorul general al SC Apa CTTA este domnul Viorel Lazăr. Populaţia din aria de operare formată din 33 de localităţi este de 259.000 de locuitori, iar numărul beneficiarilor este de 198.000 de locuitori, gradul de acoperire al serviciului fiind, aşadar, de 76 la sută. Asigurăm alimentarea cu apă potabilă prin 883 de kilometri de reţea, având 8 staţii de tratare a apei şi un grad de contorizare de 96 la sută. În privinţa canalizării, populaţia beneficiară este de 121.000 de locuitori, adică 47 la sută, având o reţea de canalizare şi colectare ape uzate de 372 km. Asta deoarece în ultima perioadă, în mediul rural, de exemplu, primarii au insistat mai mult pe proiecte pentru introducerea de reţele de apă potabilă şi mai puţin pe cele de canalizare. Totodată, avem staţii de epurare a apelor uzate la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Vinţu de Jos, Daia Română şi Şugag, fiind în curs de preluare staţia de la Teiuş.
– Ce investiţii şi-a propus SC Apa CTTA Alba să facă prin POS Mediu pentru creşterea calităţii serviciilor şi a numărului beneficiarilor din judeţ?
– SC Apa CTTA Alba va derula, până în 31 decembrie 2014, proiectul „Extindere şi reabilitare infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, în valoare totală de 102.046.000 euro. Societatea noastră a beneficiat de consultanţă angajată de Ministerul Mediului, care a pregătit studiul de fezabilitate şi întreaga documentaţie pentru obţinerea finanţării de la UE, iar în 22 noiembrie 2010 a fost semnat contractul de finanţare cu Agenţia de Management a Ministerului Mediului.

Din valoarea totală a proiectului, circa 8 milioane de euro reprezintă contribuţia SC Apa CTTA Alba, peste 79 de milioane de euro este finanţare nerambursabilă de la UE, peste 12 milioane de euro este aportul Guvernului României, iar aproximativ 2 milioane de euro este contribuţia celor 7 consilii locale incluse în proiect, proporţional cu volumul lucrărilor care vor fi executate în unitatea administrativ-teritorială.
– Ce va însemna practic derularea acestui proiect pentru locuitorii judeţului Alba care beneficiază de serviciile SC Apa CTTA?
– În primul rând, trebuie să spun că vor fi încheiate 11 contracte de execuţie a lucrărilor pe aglomerări de populaţie din împrejurul oraşelor incluse în proiect, fiind deja adjudecată licitaţia şi semnat contractul pentru modernizarea sistemului de canalizare din Alba Iulia. Am reuşit să semnăm deja contractele de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor şi managementul proiectului, precum şi contractul pentru furnizarea vehiculelor operaţionale, cu dotările necesare pentru exploatare. Licitaţiile pentru celelalte lucrări vor fi realizate etapizat, în perioada martie – octombrie, pe baza unei planificări, astfel încât în ianuarie 2012 să semnăm ultimul contract de execuţie. În martie, vor avea loc licitaţiile pentru staţiile de tratare a apei de la Sebeşel, Petreşti, şi Cugir, plus staţiile de epurare de la Sebeş şi Câmpeni, în mai este programată licitaţia pentru staţia de epurare de la Blaj şi procurarea vehiculelor operaţionale, în iunie – staţie de epurare Alba Iulia, iulie – staţie de epurare Cugir, august – staţii de epurare Aiud şi Cugir, modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Blaj, septembrie – modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Câmpeni, modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare în aglomerarea Sebeş, octombrie – modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Ocna Mureş. Pe aglomerări de populaţie, investiţiile care vor fi realizate sunt următoarele: lApă potabilă: extindere magistrale apă: Sebeş – 2,1 km, reabilitări staţii tratare – Sebeşel (managementul nămolului rezultat din fluxul tehnologic şi urmărirea automatizată a calităţii apei), Petreşti (clorinare şi management nămol), Cugir (modernizarea şi redimensionarea la cerinţele actuale), construirea unor noi staţii de pompare a apei: Aiud – 1, extindere reţea de apă: Sebeş – 2,770 km, Aiud – 10,210 km, instalare apometre: Sebeş – 218, Aiud – 703, lApă uzată: extindere reţea canal: Alba Iulia – 39,1 km, Sebeş – 8,198 km, Cugir – 12,857, Aiud – 13,426 km, Blaj – 29,761 km, Ocna Mureş – 19,875 km, Câmpeni – 8,651 km, reabilitare reţea canal: Alba Iulia – 1.10 km, Cugir – 1,479 km, Aiud – 6,000 km, Blaj – 1,268 km, Ocna Mureş – 6,054 km, conducte refulare din staţii de pompe: Alba Iulia – 2,735 km, Sebeş – 0,36 km, Cugir – 0,67 km, Aiud – 1,855 km, Blaj – 3,19 km, Ocna Mureş – 3,285 km, Câmpeni – 0,67 km, staţii de pompare ape uzate noi sau reabilitate: Alba Iulia – 11, Sebeş – 3, Cugir – 5, Aiud – 7, Blaj – 15, Ocna Mureş – 11, Câmpeni – 5, staţii de epurare noi: câte una la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Câmpeni.
Aşa cum am arătat, SC Apa CTTA Alba va contribui cu circa 8 milioane de euro pentru derularea acestui proiect, bani care vor proveni dintr-un credit bancar. Un consultant al Comisiei Europene ne-a întocmit o strategie de tarifare care prevede creşterea tarifelor de apă şi apă uzată o dată pe an pe baza unui procent bine stabilit, plus inflaţia, strategie aprobată de consiliile locale. Având în vedere principiul solidarităţii din UE, în prezent în judeţul Alba operăm cu un tarif unic la furnizarea apei potabile, urmând ca din 2013 să aplicăm un singur tarif şi la canalizare.
La finalul investiţiilor, vor fi modernizate 3 staţii de tratare a apei, reţeaua va fi extinsă cu 15 km, gradul de acoperire al serviciului de apă potabilă pe cele 7 aglomerări va creşte de la 80,8 la sută la 91,2 la sută, iar contorizarea va fi de 97 la sută. La canalizare, vor fi construite 7 staţii de epurare noi, reţeaua va fi extinsă cu 132 km şi vor fi înlocuiţi 16 km de conducte, iar gradul de acoperire al serviciului în aglomerările din proiect va creşte de la 60 la sută la 90,7 la sută. Cele mai importante lucruri pentru judeţul Alba vor fi însă automatizarea staţiilor de epurare, monitorizarea informatizată a stării reţelelor de apă şi canalizare, putându-se interveni oricând şi cu mare exactitate, precum şi modelarea hidraulică a reţelelor, ceea ce va permite dezvoltarea corectă a distribuţiei.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată

Unul din patru români are grijă de sănătate și încearcă să mănânce sănătos, aproape dublu față de media europeană. Nu același lucru se poate spune când vine vorba de controale medicale, unde situația stă exact invers. Sunt concluziile celui mai recent studiu realizat la nivel european, în 16 țări și prezentat la Madrid.

32 de mii de persoane au răspuns la cel mai amplu sondaj realizat până acum privind starea de sănătate la nivel european.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doar 6 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de sistemul sanitar, în scădere față de ultimii ani.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Europenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de sistemul de sănătate. 4 din 10 persoane nu merg să își facă controalele medicale obișnuite, iar când vine vorba de România procentul crește la 60%. Principala cauză, lipsa banilor.

Mai exact, 42% dintre români nu își permit să meargă la doctor, în timp ce 16% consideră că nu este necesar sau nu au timp.

Procentele sunt alarmante pentru cei care au realizat studiul.

Peter Goldschmidt, CEO Stada Group: În România, din păcate, vedem foarte multă lume care nu merge deloc la controale medicale și trebuie făcută o discuție, nu doar în industria farmaceutică, ci și cu politicenii, companiile de asigurări, pentru a vedea cum se poate creşte acest procent și oamenii să mergă la medic.

Cel mai prost stăm la prevenția pentru boli grave, precum cancerul. Doar 7 la sută dintre români merg la control.

Stăm bine, în schimb, la sănătatea mintală: ​86% dintre români susțin că sunt mulțumiți, mult peste media europeană.

Per total însă, românii sunt dezamăgiți de sistemul medical din țara noastră. Mai bine de jumătate, față de o treime media europeană.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, 22 septembrie, că proiectul de lege intitulat „Registrul traficanţilor de droguri” va funcționa pe modelul registrului agresorilor sexuali.

Gorghiu a spus că „Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus curând în Parlament, cel mai probabil luni, 25 septembrie, de către grupurile parlamentare ale PNL și a precizat că scopul este unul preventiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Datele din acest Registru nu sunt publice, însă ne vor folosi în combaterea recidivei. Traficanţii care vor fi înregistraţi în acest registru vor fi obligaţi să ofere singuri informaţii despre persoanele cu care intră în contact şi locurile în care merg”, a spus ministrul Justiţiei într-o conferință de presă la Pitești, potrivit news.ro.

Aceasta a precizat că în sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate pe tematica droguri, mare parte din ei pe traficul de droguri. „Din păcate, 65% – 66% sunt recidivişti. De aceea se justifică această iniţiativă legislativă”, a mai punctat Alina Gorghiu.

Cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, publicat în februarie, arată că 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat del puţin un tip de drog de-a lungul vieţii.

Consumul de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15-34 ani, dar şi în rândul populaţiei şcolare, 1% dintre elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”Alte droguri consumate în România sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar în cazul heroinei, o treime dintre consumatori au între 35-39 de ani și peste 80% dintre ei locuiesc în București.”

Potrivit ministrului Justiției, este necesară și o „Lege 2 Mai”, similară cu „Legea Anastasia”, care să prevadă ca traficanții de droguri să fie condamnați doar cu executare, nu cu suspendare. Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Hidroelectrica: Anunț privind perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Hidroelectrica: Anunț privind perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023

Compania Hidroelectrica a anunţat perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023. Astfel, citirea indexului Hidroelectrica pentru luna septembrie şi transmiterea lui se face în această perioadă, anunţă reprezentanţii companiei de energie a statului.

Indexul autocitit poate fi comunicat gratuit la numărul de telefon: 0800.800.359.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perioada de citire a indexului la Hidroelectrica se face în intervalul 24-28 septembrie 2023, adică începând de duminică, pe parcursul a cinci zile.

„Perioada de transmitere a indexului pentru clienţii companiei Hidroelectrica se face în perioada 24-28 septembrie.

Indexul autocitit poate fi comunicat în intervalul amintit al lunii curente, la numărul de telefon 0800 800 359 (apel gratuit)”, a spus consilierul președintelui directoratului Hidroelectrica, Bogdan Buciu, vineri, pentru Antena3.ro.

Informaţii suplimentare puteţi obţine prin apelarea serviciului Call Center la numărul de telefon: 021.9834.

Compania Hidroelectrica are în prezent aproape 600.000 de clienţi.

Hidroelectrica a anunţat la începutul anului că restanțierii pot opta pentru eșalonarea sumelor, pe o perioadă de șase luni.

Facturile Hidroelectrica pot fi plătite într-un interval destul de larg, de 45 de zile în cazul clienților casnici, respectiv de 30 de zile în cazul consumatorilor non-casnici, perioade pentru care nu sunt percepute penalități.

Eșalonarea se solicită online, prin completarea unui formular tip, sau direct la sediile sucursalelor. Hidroelectrica ocupă a treia poziție în topul furnizorilor de energie electrică din țara noastră.

În ceea ce privește plata în rate a facturilor, Hidroelectrica a anunțat cu câteva luni în urmă că dacă suma de plată este prea mare, clienţii pot să achite factura și în rate, dar trebuie să depună o cerere.

Aceasta trebuie trimisă la adresa de mail [email protected] sau poate fi depusă în format fizic la sediile sucursalelor Hidroelectrica precum și la sediul central. Plata va fi făcută în maximum şase rate lunare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare