Rămâi conectat

Actualitate

Printr-un proiect de peste 100 de milioane de euro creşte calitatea serviciilor de apă şi apă uzată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Stimate domnule director Ioan Dreghiciu, apa este un element vital pentru omenire, astfel că în fiecare an întreaga lume marchează Ziua Mondială a Apei. SC Apa CTTA Alba este operatorul unic încă din anul 2005, asigurând servicii de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate pentru cetăţeni, agenţi economici şi instituţii publice din judeţ. Ce ne mai puteţi spune despre firma pe care o reprezentaţi?
– La 1 septembrie 2008, la SC Apa CTTA Alba a avut loc o reorganizare pentru respectarea criteriilor şi a regulilor Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu). Acesta este un program de finanţare al Uniunii Europene care ajută România să ajungă, în domeniul serviciilor de apă şi apă uzată, la aquis-ul comunitar şi la indicatorii la care Guvernul României s-a angajat prin Capitolul XXII Mediu din Memorandumul semnat cu UE. SC Apa CTTA Alba operează în toate cele 11 oraşe ale judeţului şi în peste 20 de comune. Acţionarii societăţii sunt Consiliul Judeţean Alba (67 la sută) şi celelalte 11 consilii locale orăşeneşti şi municipale, iar directorul general al SC Apa CTTA este domnul Viorel Lazăr. Populaţia din aria de operare formată din 33 de localităţi este de 259.000 de locuitori, iar numărul beneficiarilor este de 198.000 de locuitori, gradul de acoperire al serviciului fiind, aşadar, de 76 la sută. Asigurăm alimentarea cu apă potabilă prin 883 de kilometri de reţea, având 8 staţii de tratare a apei şi un grad de contorizare de 96 la sută. În privinţa canalizării, populaţia beneficiară este de 121.000 de locuitori, adică 47 la sută, având o reţea de canalizare şi colectare ape uzate de 372 km. Asta deoarece în ultima perioadă, în mediul rural, de exemplu, primarii au insistat mai mult pe proiecte pentru introducerea de reţele de apă potabilă şi mai puţin pe cele de canalizare. Totodată, avem staţii de epurare a apelor uzate la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Vinţu de Jos, Daia Română şi Şugag, fiind în curs de preluare staţia de la Teiuş.
– Ce investiţii şi-a propus SC Apa CTTA Alba să facă prin POS Mediu pentru creşterea calităţii serviciilor şi a numărului beneficiarilor din judeţ?
– SC Apa CTTA Alba va derula, până în 31 decembrie 2014, proiectul „Extindere şi reabilitare infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, în valoare totală de 102.046.000 euro. Societatea noastră a beneficiat de consultanţă angajată de Ministerul Mediului, care a pregătit studiul de fezabilitate şi întreaga documentaţie pentru obţinerea finanţării de la UE, iar în 22 noiembrie 2010 a fost semnat contractul de finanţare cu Agenţia de Management a Ministerului Mediului.

Din valoarea totală a proiectului, circa 8 milioane de euro reprezintă contribuţia SC Apa CTTA Alba, peste 79 de milioane de euro este finanţare nerambursabilă de la UE, peste 12 milioane de euro este aportul Guvernului României, iar aproximativ 2 milioane de euro este contribuţia celor 7 consilii locale incluse în proiect, proporţional cu volumul lucrărilor care vor fi executate în unitatea administrativ-teritorială.
– Ce va însemna practic derularea acestui proiect pentru locuitorii judeţului Alba care beneficiază de serviciile SC Apa CTTA?
– În primul rând, trebuie să spun că vor fi încheiate 11 contracte de execuţie a lucrărilor pe aglomerări de populaţie din împrejurul oraşelor incluse în proiect, fiind deja adjudecată licitaţia şi semnat contractul pentru modernizarea sistemului de canalizare din Alba Iulia. Am reuşit să semnăm deja contractele de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor şi managementul proiectului, precum şi contractul pentru furnizarea vehiculelor operaţionale, cu dotările necesare pentru exploatare. Licitaţiile pentru celelalte lucrări vor fi realizate etapizat, în perioada martie – octombrie, pe baza unei planificări, astfel încât în ianuarie 2012 să semnăm ultimul contract de execuţie. În martie, vor avea loc licitaţiile pentru staţiile de tratare a apei de la Sebeşel, Petreşti, şi Cugir, plus staţiile de epurare de la Sebeş şi Câmpeni, în mai este programată licitaţia pentru staţia de epurare de la Blaj şi procurarea vehiculelor operaţionale, în iunie – staţie de epurare Alba Iulia, iulie – staţie de epurare Cugir, august – staţii de epurare Aiud şi Cugir, modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Blaj, septembrie – modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Câmpeni, modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare în aglomerarea Sebeş, octombrie – modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Ocna Mureş. Pe aglomerări de populaţie, investiţiile care vor fi realizate sunt următoarele: lApă potabilă: extindere magistrale apă: Sebeş – 2,1 km, reabilitări staţii tratare – Sebeşel (managementul nămolului rezultat din fluxul tehnologic şi urmărirea automatizată a calităţii apei), Petreşti (clorinare şi management nămol), Cugir (modernizarea şi redimensionarea la cerinţele actuale), construirea unor noi staţii de pompare a apei: Aiud – 1, extindere reţea de apă: Sebeş – 2,770 km, Aiud – 10,210 km, instalare apometre: Sebeş – 218, Aiud – 703, lApă uzată: extindere reţea canal: Alba Iulia – 39,1 km, Sebeş – 8,198 km, Cugir – 12,857, Aiud – 13,426 km, Blaj – 29,761 km, Ocna Mureş – 19,875 km, Câmpeni – 8,651 km, reabilitare reţea canal: Alba Iulia – 1.10 km, Cugir – 1,479 km, Aiud – 6,000 km, Blaj – 1,268 km, Ocna Mureş – 6,054 km, conducte refulare din staţii de pompe: Alba Iulia – 2,735 km, Sebeş – 0,36 km, Cugir – 0,67 km, Aiud – 1,855 km, Blaj – 3,19 km, Ocna Mureş – 3,285 km, Câmpeni – 0,67 km, staţii de pompare ape uzate noi sau reabilitate: Alba Iulia – 11, Sebeş – 3, Cugir – 5, Aiud – 7, Blaj – 15, Ocna Mureş – 11, Câmpeni – 5, staţii de epurare noi: câte una la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Ocna Mureş, Câmpeni.
Aşa cum am arătat, SC Apa CTTA Alba va contribui cu circa 8 milioane de euro pentru derularea acestui proiect, bani care vor proveni dintr-un credit bancar. Un consultant al Comisiei Europene ne-a întocmit o strategie de tarifare care prevede creşterea tarifelor de apă şi apă uzată o dată pe an pe baza unui procent bine stabilit, plus inflaţia, strategie aprobată de consiliile locale. Având în vedere principiul solidarităţii din UE, în prezent în judeţul Alba operăm cu un tarif unic la furnizarea apei potabile, urmând ca din 2013 să aplicăm un singur tarif şi la canalizare.
La finalul investiţiilor, vor fi modernizate 3 staţii de tratare a apei, reţeaua va fi extinsă cu 15 km, gradul de acoperire al serviciului de apă potabilă pe cele 7 aglomerări va creşte de la 80,8 la sută la 91,2 la sută, iar contorizarea va fi de 97 la sută. La canalizare, vor fi construite 7 staţii de epurare noi, reţeaua va fi extinsă cu 132 km şi vor fi înlocuiţi 16 km de conducte, iar gradul de acoperire al serviciului în aglomerările din proiect va creşte de la 60 la sută la 90,7 la sută. Cele mai importante lucruri pentru judeţul Alba vor fi însă automatizarea staţiilor de epurare, monitorizarea informatizată a stării reţelelor de apă şi canalizare, putându-se interveni oricând şi cu mare exactitate, precum şi modelarea hidraulică a reţelelor, ceea ce va permite dezvoltarea corectă a distribuţiei.

 

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea