Decizie a Curţii de Apel Alba Iulia – fostul şef de post de la Întregalde, Valentin Răbulea, condamnat pentru că a furat 9 bonuri de benzină de la Primărie
Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat la sfârşitul lunii ianuarie pe agentul de poliţie Valentin Răbulea, fost şef de post la Postul de Poliţie Întregalde, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru furt calificat. Bărbatul în vârstă de 42 de ani este acuzat că în ianuarie 2011 a furat 9 bonuri de benzină de la Primăria Întregalde. Condamnarea a venit după ce iniţial Tribunalul Alba îl achitase pe inculpat pe motiv că, deşi a fost vorba despre furt calificat, fapta a fost izolată şi comisă în interes de serviciu. Anchetatorii au demonstrat însă că bonurile de combustibil au fost utilizate în interes personal.
Furt reclamat de viceprimar
Furtul a fost sesizat şi reclamat de viceprimarul comunei, Sabin Boian. La data de 17 ianuarie 2011 Boian a sesizat sustragerea celor 9 bonuri întrucât, în urmă cu câteva zile, personal, le numerotase cu creionul pentru a se încadra în cota lunară de carburanţi aprobată, iar în acest răstimp nu au mai fost utilizate bonuri. Astfel, în data de 20 ianuarie 2011 viceprimarul a reclamat în scris firmei de distribuţie S.C. Rompetrol Downstream SRL Bucureşti dispariţia celor 9 bonuri, solicitând monitorizarea acestora la nivel naţional. Ulterior, poliţistul Valentin Răbulea a fost identificat ca autor al furtului întrucât a folosit un bon de benzină. Speriat de consecinţe, pe celelalte 8 le-a distrus iar pe parcursul cercetărilor a achitat integral contravaloarea bonurilor sustrase.
Achitat la Tribunalul Alba
Iniţial, Răbulea a fost achitat la Tribunalul Alba şi pus să plătească doar o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. Poliţistul a reuşit să-i convingă pe magistraţii de la tribunal că de fapt a sustras bonurile de benzină pentru a le folosi în interes de serviciu, motivând că nu putea să-şi facă datoria de poliţist din cauză că nu avea suficient carburant. Magistraţii de la Tribunalul Alba au reţinut că inculpatul a comis fapta în virtutea relaţiilor de prietenie şi profesionale în care se afla cu conducătorii Primăriei Întregalde, având acces la documentele lăsate de aceştia nesupravegheate. De asemenea, judecătorii au considerat că Răbulea nu a furat bonurile de combustibil pentru uz propriu, ci pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile de serviciu, iar prejudiciul a fost ulterior recuperat. La decizia de achitare a contribuit şi caracterizarea de care a avut parte poliţistul din partea şefilor şi a primarului din Întregalde. Ca atare, magistraţii au considerat că „fapta reprezintă un incident izolat, care nu a avut urmări asupra persoanei juridice vătămate, iar comportamentul ireproşabil al inculpatului în calitate sa de poliţist în serviciul cetăţenilor a format convingerea instanţei că prin pronunţarea unei sentinţe de achitare, dar cu plata unei amenzi administrative, constituie un avertisment serios pentru inculpat”.
Curtea de Apel Alba Iulia: „Cu bonurile sustrase, inculpatul şi-a alimentat autoturismul proprietate personală”
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au făcut recurs la decizia de achitare dispusă de tribunal şi au obţinut o agravare la pedepsei aplicată agentului de poliţie Valentin Răbulea la Curtea de Apel Alba Iulia. Prin hotărârea din 24 ianuarie 2012, magistraţii de aici au casat sentinţa Tribunalului Alba şi l-au condamnat pe poliţist la 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei, fiind stabilită o perioadă de încercare de 2 ani şi 6 luni.
„Curtea constată însă că instanţa de fond în mod greşit a apreciat că prin atingerea minimă adusă valorii sociale apărate de norma penală şi prin conţinutul ei concret fapta este lipsită în mod vădit de importanţă astfel că nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, aşa încât conform art. 18/1 CP nu constituie infracţiune. Astfel, instanţa de fond nu a ţinut seama de calitatea inculpatului, respectiv de faptul că acesta este poliţist, chiar şef de post, iar în această calitate trebuia să se abţină de la săvârşirea oricărei fapte, mai ales de natură penală. Pe de altă parte, instanţa de fond, la aprecierea pericolului social concret trebuia să ţină seama şi de modalitatea de săvârşire a faptei, de caracterul repetat ale acesteia pentru o perioadă lungă de timp şi de iniţiala nesinceritate a inculpatului, chiar în condiţiile în care a fost cert probată. Inculpatul a săvârşit fapta nu pentru a folosi bonurile de combustibil sustrase în beneficiul instituţiei din care făcea parte, aşa cum a reţinut instanţa de fond, ci în propriul folos. S-a reţinut astfel că inculpatul, folosind bonuri sustrase şi-a alimentat autoturismul proprietate personală, ocazie cu care a şi fost depistat”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]