Primul caz de TRICHINELOZĂ depistat la un porc domestic sacrificat în Alba: Recomandări de la DSVSA
Primul caz de TRICHINELOZĂ depistat la un porc domestic sacrificat în Alba: Recomandări de la DSVSA
A fost depistat primul caz de trichineloză la un porc domestic sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an. Analizele au fost efectuate în cadrul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Câmpeni, fiind confirmate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba.
Cazul de trichineloză a fost depistat la un porc domestic (de circa 150 de kilograme), sacrificat într-o gospodărie din comuna Sohodol. Probele din porcul sacrificat au fost duse la analize, iar familia nu a consumat din carnea infestată cu Trichinella (probele de carne sunt constituite de regulă din pilierii diafragmatici). Carnea provenită de la porc a fost neutralizată, nefiind destinată consumului uman.
Cu această ocazie, DSVSA Alba trage un semnal de alarmă cu privire la obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a nu se expune riscului de îmbolnăvire.
Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private, la cabinetele medicilor veterinari concesionari (care efectuează astfel de examinări), dar și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș și Câmpeni.
La nivelul CSVSAO, în cursul săptămânii, examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru ziua de sâmbătă, 17 decembrie, se asigură permanența între orele 9.00 – 14.00.
Înainte de sacrificarea porcului în gospodărie cetățenii trebuie să apeleze la medicul veterinar de liberă practică împuternicit din unitatea administrativ-teritorială în care se sacrifică porcul.
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | O tânără inginer IT din Abrud PREMIATĂ la Digital Diva Awards: Claudia Costea cucerește scena digitală cu primul său premiu important in social media
O tânără inginer IT din Abrud PREMIATĂ la Digital Diva Awards: Claudia Costea marchează primul său succes important în social media Claudia Costea, originară din Abrud, județul Alba, a fost una dintre marile surprize ale galei Digital Diva Awards, desfășurată joi seara, 11 septembrie 2025, la Palatul Bragadiru din București. Tânăra a fost desemnată Best […]
FOTO | Lămâi gigant într-o livadă de munte, la Colțești: Care este secretul livezii minune a lui Ioan Szakacs
Lămâi gigant într-o livadă de munte, la Colțești: Care este secretul livezii minune a lui Ioan Szakacs Ioan Szakacs, un bărbat aflat la o vârstă venerabilă, cultivă lămâi în livada sa din Colțești, situată pe strada Principală, la numărul 10, practic în capătul satului, pe partea dreaptă, cum urci din Cheile Vălișoarei către Buru. Nu […]
VIDEO | Blăjeanul Ioan Tiurean a revenit cu bine acasă după o călătorie incredibilă pe motocicletă până în Japonia și înapoi: A fost întâmpinat pe serpentinele de la intrarea în „Mica Romă”
Blăjeanul Ioan Tiurean a revenit cu bine acasă după o călătorie incredibilă pe motocicletă până în Japonia și înapoi Vineri, 12 septembrie 2025, blăjeanul Ioan Tiurean a revenit cu bine acasă după o călătorie incredibilă pe motocicletă până în Japonia și înapoi. Ioan Tiurean, care este maestru în taekwondo, a pornit la drum în 14 […]