Primul campus școlar din mediul rural din România, în satul Strungari din județul Alba
Primul campus școlar din mediul rural din România a fost finalizat, recent, în satul Strungari din județul Alba. Acesta va găzdui copii care locuiesc în zone montane defavorizate, cu risc de abandon școlar.
Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a declarat, miercuri, că în satul Strungari s-a finalizat primul campus școlar din mediul rural din România, acesta urmând să se inaugureze joi, de la ora 10.00. Campusul școlar cuprinde un internat proaspăt renovat și modernizat, un centru de zi, un loc de joacă, un centru educativ, denumit ”Casa din munte”, și va găzdui, în perioada săptămânii, copii din comune vecine unde nu sunt unități de învățământ.
”Din anul 2002, cu pași siguri și ancorați în realitățile sociale ale zonei, am gândit și dezvoltat structurile necesare unui Campus școlar, realizare bazată pe munca în parteneriat cu Asociația ”Sprijiniți copiii” și implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă. Campusul este organizat în vatra satului, o vatră de tip nou, unde în jurul bisericii și a școlii- piloni statornici ai societății românești – se dezvoltă serviciile sociale”, a declarat Marin Petruse.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Asociația ”Sprijiniți Copiii” Alba Iulia, comuna Pianu în parteneriat cu Asociația ”Sprijiniți Copiii” Alba Iulia desfășoară proiectul ”Complex de servicii integrate ”, demers prin care s-a reușit modernizarea ”Casei din munte”, înființarea Locului de joacă, dar și a unei rețele de asistență socială școlară la care au aderat zece școli dintre care opt provin din zona montană defavorizată. Proiectul este finanţat prin Programului RO10 – CORAI, program derulat prin intermediul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Cu o valoarea a finanțării de 1.943.931,60 lei, proiectul a contribuit la finalizarea primului campus școlar din mediul rural din Romania.
”Amestec ciudat de arhaic și modern, satul Strungari este atipic pentru țara noastră și spunem acest lucru având în vedere acțiunea strategică și integrată desfășurată aici pentru educarea copiilor din zona montană defavorizată. Până mai ieri, copiii de la sat mergeau să învețe carte la oraș. Acum, datorită dezvoltării Centrului educativ ”Casa din munte”, la școala din Strungari învață și copii din cătunele de lângă orașul Cugir, sau din comunele învecinate – Săliște și Săsciori, copii care altfel ar trebui să meargă pe jos zeci de kilometri, sau să abandoneze școala, deoarece în localitatea de domiciliu aceasta s-a închis, sau există doar pentru ciclul primar”, arată Asociația ”Sprijiniți Copiii” Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni
Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni Traficul rutier este îngreunat vineri seara pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. O mașină a rămas blocată pe DN 75, pe Valea Arieșului spre Arieșeni. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan