Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, în direct la Radio Unirea FM: „Primăria orașului și Consiliul Local întotdeauna au pus ca prioritate, învățământul”
Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, în direct la Radio Unirea FM: „Primăria orașului și Consiliul Local întotdeauna au pus ca prioritate, învățământul”
Întrebat de cele două proiecte, care se află pe ordinea de zi a Consilului local al orașului Teiuș, primarul orașului Mirel Hălălai, a vorbit despre microbuzul destinat transportului școlar al elevilor, precum și de bursele școlare, pentru acest semestru, din acest an școlar.
În ceea ce privește subiectul burselor, Mirel Hălălai a declarat că această recompensă acordată pentru efortul intelectual al copiilor, este foarte normal să fie acordată atât copiilor dotați, supradotați, copiilor care muncesc efectiv, în ciuda lipsei condițiilor materiale, precum și altor categorii de tineri.
„Vă pot asigura de faptul că, Primăria orașului Teiuș, Consiliul Local Teiuș, întotdeauna au pus ca prioritate învățământul. Această acordare de burse, nu a fost niciodată un subiect discutabil în cadrul Consilului Local.
Se acceptă, de comun acord, că atât copiii, cât și școala trebuie să fie stimulați și sprijiniți prin aceste sume, care, într-adevăr, nu sunt niște sume fabuloase.
Sincer să fiu, aș avea dorința să fie mai mari. Pentru că este normal, în secolul XXI, acea bursă să stimuleze efectiv ingeniozitatea, munca și creativitatea copilului. Pentru asta, poate va trebui lucra un pic la valoare.”
Valoarea maximă a bursei este de aproximativ 700 de lei. Potrivit domnului Hălălai, Primăria Teiușului împreună cu școala, se află într-un parteneriat deosebit, considerând că acest lucru poate fi luat ca bun model de practică pentru mulți.
„Avem o relație deosebită cu conducerea școlii din Teiuș, cu corpul profesoral. Un corp tânăr, care își face treaba și aduce un flux de tinerețe și ingeniozitate în ceea ce privește activitatea didactică. Împreună cu conducerea liceului, am căzut de acord ca în cazul acestor burse, să se stabilească și acele criterii aboslut necesare pentru acordarea lor, în așa fel încât să nu nereptățim pe nimeni.”
Teiușul are trei sate aparținătoare și un cartier, fiind vorba despre satele Căpud, Beldiu și Pețelca și cartierul Coșlariu Nou.
În ceea ce privește transportul elevilor din aceste zone, cu excepția celor 13 copii din Pețelca, care fac naveta la școlile care aparțin de Rădești și Aiud, copii din componența celorlalte sate sunt aduși în unitățile de învățământ din centrul orașului.
„Aducem din Căpud, undeva în jur de 20 de elevi, care frecventează cursurile școlii gimnaziale, respectiv liceul, aducem din Beldiu, aducem din cartierul Coșlariu Nou, în așa fel încât, cele două microbuze școlare primite, ca dotare cu câțiva ani în urmă, din partea Ministerului Dezvoltării, fac față cu brio unei astfel de provocări. Copiii trebuie să se bucure de școală și pentru asta ne zbatem să-i aducem în cele mai bune condiții.”
Privind rebilitarea școlilor din Teiuș, primarul a transmis că, în momentul de față, există un proiect european referitor la modernizarea și eficentizarea energetică a școlilor din orașul Teiuș.
„O lucrare amplă, care se desfășoară în două etape distincte: clasele I-VIII – sper undeva, într-o lună jumate, două luni, să putem să dăm ordinul de începere a reabilitării acestor clase. Sunt 2 corpuri de clădire mari, cu foarte mulți elevi care învață acolo. Celălalt proiect – liceul Teoretic Teiuș este în fază avansată de licitație.”
Una dintre marile realizări, spune domnul Hălălai, a fost eficientizarea legăturii dintre centrul civic al orașului Teiuș cu cele două sate aparținătoare, Pețelca și Căpud, prin Podul de la Căpud: „Două sate, până acum izolate, care făceau transferul folosind arhaicele drumuri, extrem de periculoase. Iarna, aveam coșmaruri, atunci când apăreau sloiurile de gheață și trebuia să aducem copiii din sat la școală”.
Școala din Căpud a fost transformată, dintr-o „ruină”, în care încălzirea era realizată prin sobe de metal, iar unitatea sanitară era în fundul curții, într-o școală adusă cu picioarele pe treptele normalității. Astfel, unitatea de învățământ în care învață 50 de copii, primesc educația din partea unor cadre didactice tinere și determinate, reușindu-se astfel, în doi ani, să se „șteargă” diferența dintre Teiuș și Căpud, la capitolul școală.
De asemenea, tot prin fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR), va fi finanțat un Centru de Tineret, proiect în valoare de aproxim 15 milioane de lei, iar primarul speră ca, în vară, lucrările să poată fi începute pentru acest proiect.
„Am căutat să fie în așa fel organizate încât să acoperim o gamă cât mai largă din nevoile orașului nostru, și când spun asta, vă refer la investiții, la reparații, mă refer la partea culturală. Pentru că un oraș, care nu trăiește prin cultură, este un oraș sortit eșecului: degeaba avem drumuri bune, dacă viața noastră culturală este egală cu 0.”
De asemenea, edilul orașului a declarat că, deși Teiușul este un oraș mic, de 7.000 de locuitori, ambiția de dezvoltare a acestuia, se aproprie de nivelul municipiului Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: La final de campanie, vă mulțumim tuturor pentru buna credință și omenia cu care ne-ați primit în comunități și în case!
Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: La final de campanie, vă mulțumim tuturor pentru buna credință și omenia cu care ne-ați primit în comunități și în case! Campania care se încheie a fost, pentru mine și pentru colegii mei, o nouă lecție de viață și de omenie. România reală e în stradă, din inima marelui oraș […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Actualitateacum 12 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2024: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României