Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul Mircea Hava se explică, nu se scuză: „Deocamdată nu se atinge nimeni de Parcul Custozza”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia a organizat ieri o conferinţă de presă pe tema proiectului de refuncţionalizare urbană a Cetăţii Vauban, proiect care cuprinde Parcul Custozza şi străzile din zonă şi care a iscat discuţii foarte aprinse în ultimele zile. Administraţia municipală şi arhitectul care a elaborat proiectul, Gheorghe Lăncrănjan Franchini, au explicat cum stau lucrurile din punctul lor de vedere şi au încercat să lămurească o serie de aspecte greşit înţelese. Nici Hava şi nici Franchini nu au putut răspunde însă la întrebarea câţi copaci din Parcul Custozza vor rămâne în picioare după punerea în aplicare a proiectului. „Ce avem la ora actuală este doar o propunere. Vom face un studiu şi vedem câţi copaci tăiem. Vom planta pomi mari, dar cu talia şi coronamentul care să permită să se vadă clădirile din jur“, a spus primarul Mircea Hava.
lCel mult 23 de copaci vor fi păstraţi din Parcul Custozza
Edilul a spus că lucrurile depind foarte mult de cercetările arheologice care vor fi demarate în zona parcului săptămâna viitoare. „Există două posibilităţi, şi anume una în care să găsim vestigii istorice foarte importante, cum ar fi zona de centru a Castrului Roman aşa cum susţin unii, şi atunci proiectul actual se poate schimba destul de mult pentru că ne gândim la conservarea acestor vestigii in situ, şi a doua variantă în care să nu se găsească vestigii istorice foarte importante, ceea ce ne va permite să ne ţinem de proiectul iniţial. În momentul în care vom avea cercetarea arheologică vom putea lua o decizie. Ne vom pune la masă cu Ministerul Culturii şi vom hotărî ce vom face. Pot să vă spun că, în cazul celei de-a doua variante, ar putea fi 23 de copaci care să rămână în picioare în Parcul Custozza, dintre care majoritatea castani, tei, în principiu copacii cu tulpină dreaptă, sănătoşi şi care arată bine estetic. Aceştia ar putea rămâne, bineînţeles amplasaţi în anumite zone ale parcului, şi în funcţie de ei să ne învârtim. În rest acolo sunt sălcii, salcâmi care da, sunt copaci, dar se va pune altceva în loc şi se va remodela toată zona. Dacă vremea ne lasă, săptămâna viitoare va începe cercetarea arheologică. Deocamdată nu se atinge nimeni de Parcul Custozza”, a spus Mircea Hava. Potrivit edilului, în Parcul Custozza au fost inventariaţi 158 de copaci, „cu tot cu tufişuri”, aşa cum a ţinut să sublinieze edilul. El a atras atenţia că nu trebuie să se facă o confuzie între lucrările care se desfăşoară acum pe strada Mihai Viteazul şi cele care vor fi demarate în Parcul Custozza. „Am început cu strada Mihai Viteazul pentru că până în luna mai, când va avea loc la Alba Iulia Congresul internaţional de turism rural, trebuie să rezolvăm accesul în Cetate, nu ne putem primi oaspeţii prin şantier”, a explicat primarul. El a precizat că prin lucrările care se efectuează pe strada amintită nu sunt puse în valoare vestigii istorice, acestea nefiind primele intervenţii care se fac aici.
lPiaţeta medievală, concepută după model european
Arhitectul Lăncrănjan Franchini a afirmat că foarte rar în fortificaţiile urbane similare din Europa pot fi văzute parcuri, astfel că soluţia aleasă pentru Alba Iulia este una cât se poate de firească. „Există acel principiu ca în pieţele şi zonele istorice să fie puse în valoare vestigiile iar acolo unde este vegetaţie, aceasta să permită o vizibilitate cât mai bună. Asta încercăm să facem şi noi în Cetate. Din contră, am încercat să umanizăm cât mai mult zona. Va fi o piaţă completată cu verdeaţă, mobilier şi zone de şedere, care va valorifica monumentele şi clădirile“, a precizat arhitectul Gheorghe Lăncrănjan Franchini.
lParcările din Cetatea istorică, utilizate doar în situaţii speciale
Una dintre principalele nemulţumiri ale opozanţilor proiectului de refuncţionalizare a Cetăţii o reprezintă crearea a peste 100 de locuri de parcare în interiorul acesteia, unde mulţi ar fi dorit doar un acces pietonal. „Nu trebuie să-şi facă nimeni probleme în legătură cu aceste parcări. Vor fi zone în care se va parca numai şi numai în mod special, şi când spun special nu mă refer la băiatul lui cutare sau cutare, ci special pentru anumite evenimente. În rest în Cetate se va intra doar pe bază de card şi vor avea acces doar cei care au serviciul acolo, maşinile oficiale, pompieri, armată, Salvare şi firmele care îşi desfăşoară activitatea”, a dat asigurări primarul Mircea Hava. La rândul său arhitectul Lăncranjan Franchini a explicat necesitatea creării de zone de parcare în acea zonă: „Proiectul este unul conceput pe termen lung, şi trebuie create şi parcări pentru funcţiuni ce pot apărea acolo cu timpul. Accesul cu autoturismele va fi unul strict controlat, însă prioritate vor avea în mod cert pietonii şi bicicliştii”.
lÎntâlnire cu opozanţii proiectului, alţii decât cei politici
Hava şi Lăncrănjan Franchini şi-au arătat disponibilitatea să discute săptămâna viitoare, în cadrul unei întâlniri, faţă în faţă şi cu cei care se opun proiectului, locuitori ai oraşului, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor ONG-uri de mediu. „Sunt sigur că multe lucruri nu au fost bine înţelese, poate şi din cauza unei deficienţe de comunicare din partea noastră, a primăriei, şi de aceea mi se pare o idee bună să avem o discuţie cu oricine are o nelămurire”, a precizat Hava care însă a ţinut să precizeze că nu este dispus să se întâlnească şi cu liberalii care în ultimele zile ar fi confiscat acest protest şi l-ar fi utilizat în sens politic. „Nu pot sta la masă şi să discut cu cineva care mă face buldozerist”, a conchis edilul.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba Construit într-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Poşaga este situat în comuna Poşaga, judeţul Alba, 43 km SV de Turda şi 50 km E de Câmpeni. În apropiere, curge pârăul „Valea Poşagăi” precum şi izvorul datorită căruia schitul este cunoscut, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea