Primăria Municipiului Alba Iulia se pregătește pentru schimbările climatice: Plan de atenuare și adaptare, prin granturi SEE/Norvegiene
Primăria Municipiului Alba Iulia se pregătește pentru schimbările climatice: Plan de atenuare și adaptare, prin granturi SEE/Norvegiene
Cu toții avem datoria de a combate schimbările climatice și efectele acestora. Municipiul Alba Iulia a înțeles din timp că schimbările climatice nu sunt doar un subiect stringent pe agenda de mediu a ultimilor ani.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este Operator de Program pentru Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” – RO-Mediu, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021.
În calitate de beneficiar, Primăria Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA, derulează proiectul „Creșterea capacității de atenuare şi adaptare la schimbările climatice a Municipiului Alba Iulia” – acronim „CRESC Alba Iulia”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, granturi asigurate de către Statele Donatoare, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Valoarea totală a proiectului este 607.938 lei (100% nerambursabilă), din care 399.282 lei este bugetul alocat Primăriei, iar diferența partenerului ALEA, iar perioada de implementare este de 12 luni, până în 15 decembrie 2022.
Se înțelege de la sine că sunt necesare măsuri concrete de atenuare și adaptare.
Unul dintre documentele programatice în domeniu va fi realizat prin implementarea acestui proiect.
Ne referim la „Planul de atenuare și adaptare la schimbările climatice-PAASC”, pentru perioada 2022-2030. Documentul va permite Municipiului Alba Iulia să-și planifice riguros acțiuni concrete pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, în acord cu strategiile naționale și internaționale în vigoare.
Inițiativa este sinonimă și cu proiectarea și dezvoltarea de acțiuni concrete în această direcție prin realizarea unui Studiu de specialitate privind identificarea zonelor vulnerabile la debite ridicate de ape pluviale de la nivelul municipiului Alba Iulia și propunerea unui set de soluții pentru gestionarea eficientă și durabilă a colectării apelor pluviale din aceste zone. Proiectul vine astfel în întâmpinarea unor vulnerabilități identificate de Primărie, ale căror soluții vor fi parte integrantă a unui document strategic, cu măsuri concrete pentru atenuare și adaptare la schimbări climatice.
„Proiectul „CRESC Alba Iulia” e o piesă esențială din marele puzzle al transformării orașului nostru într-unul rezilient, sustenabil, prietenos în egală măsură cu oamenii și natura, în acord cu programul de finanțare. Este un mare pas înainte în parcursul nostru național și european.
Documentele strategice ce vor fi realizate prin proiect vor deveni repere punctuale solide pentru corectarea problemelor cunoscute sau mai puțin știute ale municipiului nostru. De aceea nu putem fi decât recunoscători Statelor Donatoare, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au și expertiza dar și resursele pentru a susține astfel de inițiative în acest domeniu”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.
Proiectul „CRESC Alba Iulia” este complementar cu eforturile deja depuse de către Municipiul Alba Iulia în direcția atenuării și adaptării la schimbările climatice. Municipalitatea este parte din Convenția Primarilor, are un PAEDC elaborat conform metodologiei Convenției Primarilor și raportează anual în cadrul inițiativei Carbon Disclosure Project (CDP-ICLEI Unified Reporting System).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Sindicatul ,,Apărarea” de la Societatea Fabrica de Arme Cugir organizează joi, 14 noiembrie 2024, un miting de protest la care sunt așteptați să ia parte peste 700 de salariați. Tot mâine, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii18 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului