Primăria Cugir cere garanţii că profesorii nu-şi vor pierde salariile şi posturile
Primăria Oraşului Cugir solicită secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea să garanteze că vor fi asigurate fondurile necesare pentru plata personalului didactic din localitate, şi că profesorii din Cugir nu vor intra în restrângeri de activitate. Altfel, criticile recente ale doamnei Badea cu privire la decizia administraţiei locale de unificare a Şcolii cu cls. I-VIII „Singidava” cu Şcoala cu cls. I-VIII Nr. 2 din Cugir nu sunt altceva decât politicianism ieftin, al unei persoane preocupate de interesele de imagine a PDL şi nu de situaţia şcolilor, profesorilor şi elevilor din Cugir.
Am fi aşteptat din partea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei o soluţie concretă privind reţeaua şcolară în condiţiile scăderii numărului de elevi. Ar fi fost considerată de bună credinţă intervenţia domniei sale dacă ar fi oferit o rezolvare la problema continuităţii unor instituţii de învăţământ cu efective reduse. Starea tensionantă a cadrelor didactice ar fi fost atenuată dacă reprezentantul ministerului ar fi venit cu o variantă care să reducă riscul restrângerilor de activitate. Totodată, ar fi fost normal ca decizia Consiliului Local Cugir să fie respectată, în spiritul principiului descentralizării. Din păcate, învăţământul cugirean a fost tratat doar ca obiect de campanie, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea reducându-se la a acuza administraţia locală de lipsă de dialog şi la emiterea de declaraţii pe placul alegătorilor, care nu au făcut decât să creeze derută şi nemulţumire în rândul profesorilor şi părinţilor.
Pe acest fond, conducerea administraţiei locale a reluat întâlnirile cu directorii celor două şcoli, cu profesorii şi părinţii cărora le-a fost prezentată situaţia reală în care se află unităţile de învăţământ şi variantele legale de rezolvare, stipulate în legea educaţiei. În spiritul consultării şi cu scopul de a înlătura orice posibilitate de manipulare şi dezinformare, cadrele didactice ale celor două şcoli au fost solicitate să se pronunţe în scris asupra formei de organizare pe care o preferă: comasare prin fuziune sau comasare prin absorbţie. Deşi administraţia locală a susţinut prima variantă, majoritatea profesorilor au semnat pentru a doua, motiv pentru care consilierii locali, membrii în consiliile de administraţie ale şcolilor în cauză, au întocmit un proiect de hotărâre în acest sens care a fost dezbătut şi aprobat în şedinţa extraordinară de consiliu local de marţi, 14 februarie 2012.
Vrem să-i amintim doamnei secretar de stat în Ministerul Educaţiei că nu administraţia locală a stabilit finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat în funcţie de numărul de elevi, ci Ministerul Educaţiei din care face parte domnia sa. Această prevedere din legea educaţiei a produs între şcolile din localitate un adevărat război de atragere a elevilor, ignorând total circumscripţiile arondate, provocând astfel dezechilibrarea efectivelor şcolare. Deşi administraţia locală nu este răspunzătoare de această situaţie, ei i-a revenit dificila sarcină de a gestiona problema, stabilind reţeaua şcolară în funcţie prevederile legale de care se fac răspunzători tocmai reprezentanţii ministerului, printre care şi secretarul Oana Badea.
La final dorim să-i asigurăm pe părinţi că activitatea din cele două şcoli unite se va asigura cu consultarea lor, de către noul consiliu de administraţie, astfel încât interesul elevilor să fie prioritar.
Biroul de presă, Primăria Oraşului Cugir
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci