Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia: ”De Zilele Orașului dorim să oferim clipe de răgaz și încântare pentru albaiulieni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

*Păsări gigantice și acrobații aeriene, concerte cu trupe cunoscute și îndrăgite de spectatori, parada absolvenților de la Universitate și multe surprize pentru cei mici – vezi ce ți-au pregătit organizatorii de Zilele Orașului Alba Iulia

În ultimii ani a devenit un exerciţiu de obişnuinţă, de util şi agreabil, pentru locuitorii municipiului Alba Iulia organizarea Zilelor Oraşului. Această manifestare a devenit de-a lungul timpului un reper pentru existenţa noastră ca urbe şi pentru identitatea noastră ca şi comunitate. Anvergura maximă pe care am dat-o acestei sărbători nu ar fi fost niciodată posibilă fără sprijinul şi implicarea principalilor agenţi economici din Alba Iulia, în calitatea lor de colaboratori şi de garanţi ai succesului.

Şi în acest an, am dorit să le oferim locuitorilor municipiului Alba Iulia, clipe de răgaz, de încântare şi un prilej de bucurie prin organizarea unei noi ediţii a Zilelor Oraşului, sărbătorite în în Piata Cetăţii, între 24-26 mai.

Satisfacţia celor trei zile petrecute împreună va fi intensă și asta în bună măsură datorită artiștilor prezenți la Alba Iulia care domină topurile muzicale naționale, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii doi ani.

Traseul de la Poarta a IV-a până la Piața Cetății va fi animat vineri seara începând cu ora 19.00 de către cei ce alcătuiesc obișnuita paradă a Zilelor Orașului. Proiectele cultural istorice concepute de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” vor inaugura zilele orașului din acest an printr-o reprezentație oferită de Garda Romană și elevii Colegiului Militar, imediat după paradă. Așadar cei ce se simt legați de aceste produse turistice devenite pentru mulți ipostaze obișnuite, îi pot admira pe romani și pe daci într-o confruntare de sărbătoare.

Seara de vineri va continua cu un concert marca Elena Gheorghe pe scena din Piața Cetății, începând cu ora 21.00.

Momentul următor stă sub semnul expresiei “gigant” și este semnat de către spaniolii de la Carros de Foc. Încă din 1994, trupa a încântat milioane de oameni cu spectacolele de stradă pe care le-a susținut, având o componență mare și formatul unui spectacol itinerant. Cea mai importantă caracteristică a muncii lor o reprezintă Giganții, ce combină sculptura mobilă cu diferite discipline artistice, ca echilibrul, acrobațiile aeriene, coregrafie ritmică cu foc, spectacole, muzică, film, tot ceea ce înglobează un spectacol uimitor. Trupa a reprezentat Spania la diferite festivaluri naționale și internaționale de teatru de stradă, la Madrid, Valencia, Ibiza, în România, Olanda, Italia, Maroc, Franța etc.

Albaiulienii vor avea parte de un spectacol de o oră în seara de vineri, intitulat Acvila Sophia. Acvila Sophia este un gigant ce pare real iar mărimea ei dă un impact vizual extraordinar, datorită celor 8 m ai deschiderii aripilor. Deasupra acestui gigant mobil stă un luptător, care pare a ghida pasărea, ridicând-o deasupra publicului până la 6 m înălțime. 5 fete războinice prestează un spectacol artistic cu foc pe muzică dinamică. Dintr-o dată, pasărea își ia zborul și ia în gheare un acrobat ce face acrobații aeriene.

Finalul zilei aparține celor de la Taxi care ne vor ține în priză până la miezul nopții în Piața Cetății.

Dimineața zilei de sâmbătă înseamnă o atmosferă academică deplină, încărcată de emoție pentru studenții Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul ceremoniei de absolvire a promoției 2013. Parada universitarilor va ajunge la ora 10.00 în Piața Cetății pornind de la Casa de Cultură a Studenților.

Pentru că nu există copilărie fără povești și n-ar trebui să existe niciun copil care să nu învețe, chiar și de la o păpușă, mânuită de un actor, că poveștile se pot trăi și că viața înseamnă și altceva decât problemele oamenilor mari, înseamnă bucurie, optimism, zâmbete și prieteni, de la ora 11.00 artiștii Teatrului Prichindel vor susține pe scenă spectacolul “Cei trei mușchetari”.

Pentru iubitorii sportului Zilele Orașului din acest an marchează două evenimente importante: Cupa Zilele Municipiului la Tenis de Câmp desfășurată la baza ProLinca (ora de începere 9.00) și proiecția gigant a finalei UEFA Champions League în curtea interioară a Palatului Principilor.

O frântură de istorie aurită va putea fi surprinsă de cei pasionați în cadrul expoziției Brățărilor Dacice, accesul fiind gratuit exclusiv pe perioada zilelor orașului la Muzeul Unirii. Expoziția poate fi vizitată începând cu ora 12.00.

Legătura specială dintre Alba Iulia și municipiul Chișinău va fi valorizată de această dată prin talentul muzicienilor din trupa Gandul Matei, artiști deveniți modele pentru generația tânără de peste Prut.

Pentru cei mai curajoși dintre albaiulieni ora 22.00 înseamnă întâlnirea cu un alt spectacol al spaniolilor de la Carros de Foc. Un spectacol dominat de contrarii, cu ingrediente ce vor stârni senzații inedite celor care vor însoți Tabarka. Spectacolul “Tabarka” are ca temă principală naufragiul unui vas, devenit metafora singurătății și agonia pierderii iubirii. Puterea răului o constituie declanșarea complotului, principalele personaje fiind Amiralul și iubita lui. Pericolele înconjoară cuplul, care luptă împotriva capriciilor Mamei Natura, pentru a supraviețui (spectacol recomandat cu acordul părinților copiilor sub vârsta de 12 ani).

Show-ul Connect-R va încheia ziua de sâmbătă.

Ca în fiecare an evenimentul Urbis Grates reunește la Sala Unirii pe unii dintre cei mai merituoși albaiulieni, prilej de a le mulțumi în numele comunității pentru munca și activitatea în folosul acesteia. Evenimentul va avea loc în ziua de 26 mai începând cu ora 10.00.

Cei mai matinali dintre micuți vor avea parte în dimineața zilei de duminică de întâlnirea cu trupa de animație stradală Zurli din București. Datoria părinților este să ajungă la ora 11.00 în Piața Cetății, pentru ca micuții să nu rateze întâlnirea cu niște artiști frumoși și veseli.

Un reper constant în zilele orașului il reprezintă concertul de folclor, programat în această ediție duminică. la ora 17.00, pe scena amplasată pe strada Muzeului. Pentru ca așteptările publicului să fie deplin satisfăcute seara de duminică va fi una la superlativ din punct de vedere muzical prin două concerte de excepție: Bere Gratis și Ștefan Bănică Junior.

Cum Alba Iulia a demonstrat că focurile de artificii pot fi cu adevărat speciale, finalul Zilelor Orașului din acest an va fi deosebit de intens. Poarta a III-a a Cetății și întreaga zonă a zidurilor din stânga și dreapta edificiului arhitectural constituie, în premieră, punctul de lansare a spectacolului pirotehnic.

Primăria municipiului Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 20 octombrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 20 octombrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 20 octombrie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea