Primăria Aiud ”sparge gheața” – Campanii de sterilizare a tuturor câinilor de rasă comună, campanii de informare și educare a cetățenilor, amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru stăpânii de câini care nu respectă legea

Primăria Aiud este prima administrație locală din județ care a decis să ia măsuri concrete pentru prevenirea abandonului de câini, dar nu oricum, ci ”respectând atât dreptul la viață al oricărei ființe și opinia iubitorilor de animale, precum și siguranța pe domeniul public a tuturor aiudenilor” – modalitate de a găsi soluții pentru care merită felicitări!

După mai multe postări pe rețeaua de socializare, în care unii cetățeni din municipiu semnalau faptul că pe străzi sunt câini abandonați care ar putea constitui un pericol, ajungându-se la comentarii de domeniul absurdului în care unele persoane chiar instigau la uciderea animalelor prin otrăvire, direct pe domeniul public, Primăria Aiud a reacționat publicând pe pagina instituției următorul anunț:

”Doar împreună vom putea rezolva problema câinilor abandonați, pentru că trebuie să fim de acord că oamenii sunt cei care o generează.

În urma semnalelor din spațiul public legate de câinii comunitari, dorim să vă comunicăm faptul că s-a conturat un plan de rezolvare a acestei probleme. Planul este unul cât se poate de omenesc, respectând atât dreptul la viață al oricărei ființe și opinia iubitorilor de animale, precum și siguranța pe domeniul public a tuturor aiudenilor.

Cu toții suntem de acord că locul câinilor nu este pe străzi.

Astfel, din toamnă cel târziu, când credem că va fi finalizat adăpostul de câini pe care Aiudul nu l-a avut niciodată, pasul următor va fi demararea unor campanii de sterilizare a tuturor câinilor de rasă comună (cu sau fără stăpân), în paralel cu campanii de informare și educare a cetățenilor.

Înlăturarea problemei înmulțirii câinilor fără stăpân este una complexă și de lungă durată. Pe această cale, vă reamintim că sterilizarea câinilor aparținând rasei comune și metișii acestora este obligatorie. Nerespectarea dispozițiilor prevăzute la art. 13 (2) din legea 258/2013 se sancționează cu amenzi usturătoare de 5.000 până la 10.000 de lei”.

Sperăm ca demersurile Primăriei Aiud să constituie un exemplu și pentru alte administrații locale din județ care refuză să accepte evidența: doar capturarea și uciderea prin eutanasiere a câinilor abandonați (pentru care chetuie sute de mii de lei în fiecare an) nu vor rezolva niciodată problema. Statistic, a fost deja demonstrat faptul că abandonul acestor animale nu poate fi oprit decât dacă se iau măsuri pentru respectarea în totalitate a legii ale cărei prevederi sunt ignorate, parțial, de aproape 5 ani, de toate autoritățile cu atribuții în domeniu.

Foto: Primăria Aiud

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

nedumeritul 23 aprilie 2018 at 23:19

…avem treaba. Mai inventam o porcarie. Asta cu cainele comun. Apoi toti sunt caini. Sau gresesc ?, unii pot avea sange albastru, si pot fi devoratori de oameni sau de suflete.Usturati toata suflarea, cu amenzi belicoase, amenintatii pa fraierii care pun botul si va voteaza si data viitoare,. Mare ineptie , si mai mare porcarie. Sunte-ti in slujba multimii si va arde de glume. Asta este o gluma. O gluma de prost gust. De ce lucratorii primariei, acesti oameni sufletisti , tandri si preocupati,cu castiguri mari din banul public nu -i adopta , si sa-i duca acasa, sa le asigure casa si masa?,…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...