„Prima Mașină”: Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru continuarea programului în 2017
Pentru continuarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, Executivul a aprobat joi, printr-o Hotărâre, completarea Normelor de aplicare referitoare la acest program. În acest sens, Guvernul a aprobat stabilirea plafonului pentru 2017 la nivelul sumei de 50 milioane lei, din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016.
Prin acest program se încurajează achiziția de autovehicule situate în palierele joase de preț sau mașinile puțin poluante cu litraj mic și consum redus de combustibil. De asemenea, se dorește continuarea mecanismului care să conducă la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri mai mici decât cele practicate la momentul actual, având în vedere faptul că lipsa garanțiilor conduce la costuri mai mari ale contractării unui credit, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Informații suplimentare:
Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a demarat în luna aprilie 2015, când a fost alocat un plafon total al garanțiilor în valoare de 350 milioane lei. Perioada scurtă avută la dispoziție de finanțatorii parteneri pentru promovarea facilităților oferite de acest program, precum și condițiile de creditare foarte apropiate de cele ale pieței financiare, au determinat o utilizare foarte redusă a plafonului. Astfel, până la sfărșitul anului 2015 au fost acordate un număr de 193 garanții în valoare totală de 3,257 milioane lei.
Prin Hotărârea Guvernului nr.233 din 30 martie 2016 s-a aprobat plafonul garanțiilor pentru anul 2016 în sumă de 100 mil lei, din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015, respectiv s-au adus îmbunătățiri condițiilor programului, în sensul includerii primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din prețul de achiziție prevăzut în legislația Programului Prima Mașină. Această facilitate a devenit operațională la data de 14 iunie 2016 când a demarat Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național determinând o utilizare a plafonului alocat pentru 2016 de aproximativ 1,41%, reprezentând un număr total de 75 de garanții acordate în valoare totală de 1,411 milioane lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]